Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. Så här påverkar pandemin kommunal verksamhet för äldre

  Här nedan kan du läsa mer om hur vi anpassat våra verksamheter.

 2. Seniorrestauranger

  Från och med 1 september 2021 öppnar kommunens seniorrestauranger igen.

  Läs mer om seniorrestaurangernas öppettider och menyer.

 3. Träffpunkt 65+

  Träffpunkter 65+ erbjuder träffar utomhus.

  Vid våra träffar följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och stannar hemma vid minsta sjukdomssymtom. Vi träffas mestadels utomhus. Föranmälan krävs för att delta. Läs mer om program och föranmälan för respektive träffpunkt. 

  För mer information, se Träffpunkter 65+ på webben.

  Följ facebooksidan Träffpunkter 65+ i Uppsala kommun. Här kan du hålla kontakt med träffpunkterna. Välkommen!

  Facebook: Träffpunkter 65+ i Uppsala kommun .

 4. Dagverksamhet 65+

  Sedan 7 september 2020 har dagverksamheter för personer 65 år och äldre bedrivits med anpassade rutiner för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  Anpassningarna innebär bland annat att antalet besökare i dagverksamheten är färre. Som deltagare kan du därför troligtvis inte besöka dagverksamheten i samma omfattning som det står i ditt biståndsbeslut. Dagverksamheten informerar och kommer överens med dig som deltagare om besök i verksamheten.

 5. Besök vid vård- och omsorgsboenden, växelvård och korttidsvård

  Besök ska genomföras på ett säkert sätt för att undvika smittspridning. 

  Vi rekommenderar att ta kontakt med det boende du planerar att besöka i förväg. Följ alltid deras särskilda rutiner för besök.

  Vid lokala utbrott av smitta kan andra rutiner gälla.

  Rutiner vid besök på vård- och omsorgsboenden, platser för växelvård och korttidsvård

  Inför ditt besök

  Vi rekommenderar att ta kontakt med boendet för information om vilka särskilda rutiner som gäller vid besök. Tänk på att ni ska kunna hålla avstånd inne i lägenheten.

  Var fullt frisk

  I samband med besök får du inte ha några förkylningssymtom som huvudvärk, halsont, feber, hosta eller snuva.

  Följ hygienrutinerna

  Sprita händerna vid boendets entré och när du lämnar lägenheten. Använd gärna munskydd under besöket. Det är särskilt viktigt om du kommer närmare än 1,5 meter. 

  Vistas i den boendes lägenhet

  Vistas i den boendes lägenhet och inte i de gemensamma utrymmena. Tänk på att hålla avstånd om du möter någon på vägen. Vistas gärna utomhus. 

  Ge endast eget fika till den du besöker

  Det är endast tillåtet att ta med eget fika till den du besöker och inte till övriga boende på avdelningen.

 6. Surfplattor på kommunens äldreboenden

  Äldre som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden kan ha långt till anhöriga och känna ensamhet. För att motverka  känsla av ensamhet satsar kommunen på digital teknik. Surfplattor har köpts in till kommunens vård- och omsorgsboenden för att underlätta kontakter med närstående. Socialt umgänge bidrar till god folkhälsa och livskvalitet

  Genom att skapa ett enkelt upplägg med både digitala lösningar och personalresurser vill vi bidra till glädje för både boende och närstående. Vi vill även skapa möjligheter och utrymme för alternativa aktiviteter som kan ge boende mental, social och fysisk stimulans.

 7. Särskilda team och enheter

  Äldrenämnden beslutade den 23 april 2020 om ytterligare förberedelser för att snabbt kunna anpassa verksamheten i händelse av en ökad smittspridning av covid-19.

  Kommunen har inrättat beredskap för särskilda hemvårdsteam inom hemtjänsten och hemsjukvården, och en personcentrerade särskild bemanning för vård av brukare med demenssjukdom som smittas av covid-19. Verksamheterna ska kunna aktiveras inom 48 timmar utifrån behov.

  Tanken bakom åtgärderna är att ytterligare begränsa antalet personer som ger vård och omsorg till brukare med misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 för att på så vis minimera smittspridning.

  Åtgärderna bidrar även till att säkerställa tillgång på personal och effektivitet i kontakter med Region Uppsala.

  Läs mer om beslutet.

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Seniorkortet skjuts fram på grund av ökad smittspridning

  Säljstarten av det billigare busskortet för Uppsala kommuns seniorinvånare kommer skjutas fram ytterligare. Detta på grund av att smittspridningen av covid-19 ökar något igen.

 • Efterlängtad nyöppning av Uppsalas seniorrestauranger

  Från och med den första september öppnar Uppsala kommuns seniorrestauranger igen. Ett efterlängtat besked för många. Självklart kommer Folkhälsomyndighetens rekommendationer att följas.

 • Sjuksköterskor lyfter Uppsala kommun som attraktiv arbetsgivare

  Uppsala kommun rekryterar just nu sjuksköterskor på bred front. Samtidigt lyfts kommunen som en attraktiv arbetsgivare bland sjuksköterskestudenter, enligt FöretagsBarometerns årliga undersökning. Uppsala kommun har stigit så pass i ranking att vi blivit listade som en raket.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Cykling utan ålder

  Uppsala kommun samarbetar med föreningen Cykling utan ålder, en ideell verksamhet där volontärer tar med personer vid äldreboenden eller personer med funktionsnedsättning på cykelturer i elassisterade cyklar. Cyklarna har plats för en cykelförare och ett passagerarsäte för två. Idén kommer ursprungligen från Danmark och finns nu i mer än 40 länder och många svenska kommuner. Såväl Uppsala kommun som Cykling utan ålder och Röda Korset erbjuder turer till de som inte kan cykla själva, men som ändå vill komma ut och känna vinden i håret.

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.