Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. I korthet

  Här hittar du information om de vård- och omsorgsboenden som kommunen erbjuder plats på.

  Du kan bland annat se

  • en kort beskrivning av varje boende
  • vilka som driver dem
  • kontaktuppgifter 
  • antal lägenheter
  • aktiviteter som boenden erbjuder
  • om boendena riktar sig till personer med stora fysiska vårdbehov, med demenssjukdom eller med psykisk funktionsnedsättning.
 2. Norra landsbygden

  Björklingegården

  Boendet ligger mitt i ett trivsamt villaområde i Björklinge norr om Uppsala.  Det finns fem avdelningar. Varje avdelning har ett hemtrevligt kök och matsal samt 6–9 lägenheter. Det finns en boulebana i trädgården och mysiga utflyktsmål runt hörnet.

  Typ av boende: demensboende, omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Bror Hjorts väg 7C, 743 63, Björklinge
  Telefon – allmän: 018-727 78 53
  Telefon – enhetschef: 018-727 78 56
  E-post: pia.johansson@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/bjorklingegarden

  bjorklingegarden.jpg
  Allmän information

  Byggår: 1963/1994
  Antal lägenheter/enheter: 33
  Storlek: 31–42 kvadratmeter
  Hyra: 4 700–5 424 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: boende väljer själv

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Björklingegården ligger mitt i ett trivsamt villaområde och det rör sig alltid människor i närheten. Under sommaren kan både boende och anhöriga spela boule tillsammans på en boulebana. Om du föredrar skugga kan du följa spelet från samlingsrummet med stor altan som vetter ut mot trädgården. Det finns dessutom en badplats nära som vi gör utflykter till.

  Mål och inriktning

  Vi finns nära dig när du behöver det. Vi värnar om din delaktighet, trygghet och hur vi bemöter dig. Vi tar ansvar för god och säker vård enligt externa och interna krav samt kvalitetsmål som leder till ständiga förbättringar.

  Mat och måltider

  Måltiderna levereras från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som lägger vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror.

  Aktiviteter och social samvaro

  Din kontaktperson gör en plan tillsammans med dig där ni skriver ned vilka behov du har och vad som känns viktigast för dig. Om du gillar inredning kan du till exempel få sällskap till en inredningsbutik, om du gillar djur kan vi ta en promenad till en hästhage. Vi erbjuder taktil massage om du har värk eller behöver lite extra omvårdnad en stund. Du kan njuta i vårt spa, spela boule eller bingo eller sjunga tillsammans. Du kan ta promenader och vi gör utflykter till badplatsen, ordnar helgmys och många andra gruppaktiviteter med hjälp av vår äldrepedagog.

  Personalens kompetens och bemanning

  Vi har kompetent och erfaren personal och vårt arbete styrs av ett genuint intresse för människor. Vi har en sjukgymnast och en arbetsterapeut på plats en del av dagen, och vår sjuksköterska finns på plats dagtid alla vardagar. Under kvällar, nätter och helger finns sjuksköterska tillgänglig genom Joursjukvården. Omvårdnadspersonal är här dygnets alla timmar och läkare kommer regelbundet.

  Övrigt

  Tandläkare och tandhygienist kommer regelbundet. Du kan även boka hårvård och fotvård. Vi har dessutom ett vårdhundsteam som är mycket uppskattat, och en äldrepedagog. Vi är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001.

  Granbommen

  Boendet ligger i lugn och vacker bruksmiljö vid Hammardammen i Vattholma två mil nordöst om Uppsala. Trädgården erbjuder utevistelse från tidig vår till sen höst och skapar möjlighet till soliga kaffestunder och luncher i skuggan. 

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Malmvågsvägen 9, 743 50 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 75 83
  Telefon - Enhetschef: 018-727 83 62
  E-post: kristin.wahl@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/granbommen

  Granbommen 1 750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: 1996
  Antal lägenheter/enheter: 29
  Storlek: 35–45 kvadratmeter
  Hyra: 4 636–6 540 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: väljs av den boende själv.

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Här bor du i en lägenhet med fransk balkong och det finns gemensamma utrymmen i kök, vardagsrum och på balkong/uteplats. Från trädgården på baksidan har du vacker utsikt mot Vattholmaån. Granbommen är ditt hem och anhöriga och vänner är självklart välkomna för besök. Upptåget stannar i Vattholma och det tar cirka 15–20 minuter att promenera hit. Med bil tar man sig enkelt hit via E4:an.

   

  Mål och inriktning

  Vi planerar omvårdnad och aktiviteter efter dina förmågor och behov, när du föredrar att stiga upp, vilken musik du vill lyssna på, vilka aktiviteter du vill delta i och så vidare. Din kontaktperson och sjuksköterskan ger stöd för att du ska trivas. Kontaktpersonen ansvarar i överenskommelse med dig för din omvårdnad, skötsel av din lägenhet och dina kläder. Sjuksköterskan är ansvarig för den medicinska vården.

  Mat och måltider

  Måltiderna levereras från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som lägger vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror. Du väljer om du vill äta tillsammans med andra boende eller i din lägenhet. Vi uppmärksammar helger och högtider med mat, dekoration och pyssel.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi ordnar regelbundet aktiviteter som promenader, sång och musik, film, högläsning och utflykter. Vi samarbetar med frivilligorganisationer som Röda Korset, SPF, PRO och Svenska kyrkan. Vi vill ge dig möjlighet att göra sådant du tycker om så långt det går. Varje vecka har du till exempel en timme tillsammans med din kontaktman för en aktivitet som du väljer.

  Personalens kompetens och bemanning

  Omvårdnadspersonal är på plats dygnet runt i vår verksamhet, sjuksköterska finns här vardagar 7.00-16.00. Under kvällar, nätter och helger finns sjuksköterska tillgänglig genom Joursjukvården. Läkare som är knutna till oss från närliggande vårdcentral ansvarar för regelbundna besök och akuta insatser. Vi har också ett nära samarbete med sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut.

  Övrigt

  Fotvård och frisör kommer regelbundet till boendet, tid bokas inför varje besök. Munvårdsbehandlingar och kontroller genomförs till viss del på plats. Ett vårdhundsteam finns tillhands för boende med remiss från sjuksköterska/rehabteamet.

  Lundgården

  Boendet ligger lantligt i Bälinge cirka 15 km från Uppsala. Det finns 20 platser för omvårdnad och 10 platser för personer med demenssjukdom. Det finns även en korttidsplats. Här kan du uppleva djur, natur och trädgård utanför knuten. Innergårdar med grönska, en fontän och fina promenadvägar ger en trivsam livsmiljö.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Lundgården 2, 743 81 Bälinge
  Telefon - Allmän: 018-727 48 65
  Telefon - Enhetschef: 018-727 48 79
  E-post: dzhon.zubenko@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/lundgarden

  Allmän information

  Byggår: 2000
  Antal lägenheter/enheter: 31 
  Storlek: 36–52 kvadratmeter
  Hyra: 4 000–5 000 kronor 
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Comhem

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Lundgården ligger i Bälinge nära skola, dagis, affär och grönområde. Det finns en stor matsal med ljus inredning för måltider och gemensamma aktiviteter. Det finns även flera mindre rum för samvaro, födelsedagsfirande och olika aktiviteter. Utemiljön består av två innegårdar med mycket grönska och bärbuskar som gör det möjligt att odla och pyssla med växter. En fontän och en grill gör sommardagarna extra sköna.

  Mål och inriktning

  Vi vill att du som bor här ska känna trygghet, trivsel och gemenskap. Vi strävar efter att erbjuda aktiviteter för både hälsa och socialt välbefinnande, utifrån varje boendes intressen och förmågor. 

  Mat och måltider

  Måltiderna levereras från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som lägger vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror. Vi kan även laga egna måltider vid temadagar, grillkvällar eller andra tillfällen utifrån det tema de boende valt. Du kan välja att äta i din egen lägenhet eller tillsammans med andra i den gemensamma matsalen. Där serverar vi även mellanmål och kaffe under dagen.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi vill att du som bor här ska känna trygghet, trivsel och gemenskap. Vi strävar efter att erbjuda aktiviteter för både hälsa och socialt välbefinnande, utifrån dina intressen och förmågor. Vi ordnar aktiviteter och samvaro som ordlekar, sittgympa och ibland underhållning. Varje boende kan också önska enskild aktivitet tillsammans med sin kontaktperson. Det kan till exempel vara högläsning, att lösa korsord tillsammans eller bara prata om minnen och upplevelser. Under sommaren nyttjar vi den fina utemiljön och närheten till naturen.

  Personalens kompetens och bemanning

  Vi har sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast på plats dagtid måndag–fredag. Under kvällar, nätter och helger finns sjuksköterska tillgänglig genom Joursjukvården. Undersköterskor finns dygnet runt. I undersköterskegruppen finns kompetens inom akutsjukvård, palliativ vård, demens med mera. Gruppledare och verksamhetschef finns tillgänglig dagtid måndag–fredag. Övrig personal är vaktmästare och kökspersonal.

  Övrigt

  Tandläkare och tandhygienist kommer regelbundet. Du kan även boka hårvård och fotvård. Vi har dessutom ett vårdhundsteam som är mycket uppskattat.

  Skogsgården

  Boendet ligger i ett lugnt område med bra kommunikationer i Storvreta med närhet till skog, vatten, promenadvägar och parker. Såväl busshållplats som tågstation finns dessutom nära.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Vretalundsvägen 10, 743 40 Uppsala
  Telefon verksamhetschef 018-727 67 40
  Telefon sjuksköterska 018-727 67 42
  Telefon samordnare 018-727 65 70, 018-727 67 44
  E-post: petra.gretener@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Skogsgarden

  Skogsgården2_750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: -
  Antal lägenheter/enheter: 25
  Storlek: 25–63 kvadratmeter
  Hyra 5 000–6 000 krornor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: väljs av boende

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Skogsgården ligger i naturskön omgivning med närhet till skog, vatten, promenadvägar, parker och på promenadavstånd till centrum. Lägenheterna är stora med altan eller balkong och har gott om förvaringsmöjligheter.

  Mål och inriktning

  Vi ger stöd och omsorg till äldre med kroppslig och/eller demenssjukdom. Vi planerar omvårdnad och aktiviteter efter dina förmågor och behov. Till exempel när du föredrar att stiga upp, vilken musik du vill lyssna på, vilka aktiviteter du vill delta i och så vidare. Som boende får du en kontaktperson som är ansvarig för din trivsel och ditt välbefinnande. Han eller hon ansvarar i överenskommelse med dig för din omvårdnad, skötsel av din lägenhet och dina kläder. Sjuksköterskan ansvarar för den medicinska vården.

  Mat och måltider

  Måltiderna levereras från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som lägger stor vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror. Du kan välja att äta tillsammans med andra boende eller i din egen lägenhet. Vi uppmärksammar helger och högtider med mat, dekoration och pyssel. Ofta bakar vi något gott till eftermiddagskaffet.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi planerar aktiviteter efter dina vanor och hur du vill ha det. Vi ordnar aktiviteter flera gånger i veckan. Det kan vara promenader och utomhusvistelser, filmvisning, sång och musik, bakning, bingo, handarbete, gymnastik, gudstjänster, trädgårdsarbete och tipsrundor med mera. Varje vecka har du en timme fria aktiviteter tillsammans med din kontaktman. Det finns en elcykel och varje vecka kommer vårdhundar. Din familj och dina vänner är givetvis alltid välkomna på besök.

  Personalens kompetens och bemanning

  På boendet arbetar omvårdnadspersonal som finns tillgänglig dygnet runt. Sjuksköterska finns också tillgänglig. Två dagar i veckan kommer sjukgymnast/fysioterapeut och arbetsterapeut på besök då de handleder personalen. Minst en gång i veckan och vid behov kommer läkare som är knuten till vår verksamhet.

  Övrigt

  Vi har fotvård på plats och sköter postärenden. Övrig service finns i närområdet.

 3. Södra landsbygden

  Dalbyhemmet

  Boendet ligger vackert vid Dalbyviken cirka 1,5 mil från Uppsala. Här finns en demensavdelning med 19 platser och ett psykiatriboende som har 21 platser. Här kan du uppleva årstidernas växlingar och följa djurlivet bland träd och fågelbord. Möjlighet till odling finns också för den trädgårdsintresserade.

  Typ av boende: Demensboende, Psykiatriboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Dalby 17, 755 91, Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 80 45 eller 018-727 80 49
  Telefon - Verksamhetschef: 018-7278045
  E-post: andreas.buchberger@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/dalbyhemmet

  dalbyhemmet_exterior_vo_750_300pix.jpg
  Allmän information 

  Byggår: 2006
  Antal lägenheter/enheter: 40
  Storlek: 26–31,6 kvadratmeter
  Hyra: 5 047–5 728 kronor
  Kök/pentry: nej
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Dalbyhemmet ligger vackert vid Dalbyviken och Mälaren. Här upplever du årstidernas växlingar och kan följa djurlivet på nära håll. Trädgården är fin. Den stora balkongen på övre plan blir också ett blommande uterum under vår och sommar. Huset består av två våningar. Demensavdelningen ligger på bottenvåningen, avdelningen för personer med psykiatriska funktionshinder finns på plan två. Det går bussar hit. Som närstående har du möjlighet att övernatta i vårt gästrum i flygelbyggnaden vid behov.

  Mål och inriktning

  Vi har en fritidsgrupp som ordnar olika aktiviteter varje dag. Kanske en stunds högläsning eller en liten utflykt med fikakorg för dig som vill göra något på egen hand. Vi har en egen minibuss för utflykter som även rymmer en rullstol. Här finns också ett spa där du kan ta ett härligt bubbelbad med avslappnande musik. I salen i flygelbyggnaden samlas de som vill handarbeta, spela bingo eller sällskapsspel, lägga pussel eller andra aktiviteter tillsammans med andra. Då och då kommer trubadurer för musikunderhållning, varannan vecka ordnar kyrkan andakt och musikstund.

  Mat och måltider

  Varje våning har en stor, ljus gemensam matsal där vi äter tillsammans i små familjära grupper. Det går också bra att äta inne i den egna lägenheten. Uppsala kommuns egen restaurang ansvarar för våra menyer och väljer ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Det finns alltid minst två rätter att välja på och efterrätt vid en av dagens huvudmål.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi har en fritidsgrupp som ordnar olika aktiviteter varje dag. Kanske en stunds högläsning eller en liten utflykt med fikakorg för dig som vill göra något på egen hand. Vi har en egen minibuss för utflykter som även rymmer en rullstol. Här finns också ett spa där du kan ta ett härligt bubbelbad med avslappnande musik. I salen i flygelbyggnaden samlas de som vill handarbeta, spela bingo eller sällskapsspel, lägga pussel eller andra aktiviteter tillsammans med andra. Då och då kommer trubadurer för musikunderhållning, varannan vecka ordnar kyrkan andakt och musikstund.

  Personalens kompetens och bemanning

  Vi satsar på handledning av personalen med fokus på psykiatri och demens. Vi har kompetent och erfaren personal och vårt arbete styrs av ett genuint intresse för människor. Här jobbar undersköterskor och vårdbiträden dygnet runt för att tillgodose de omvårdnadsbehov som finns. Läkare kommer regelbundet . Vår sjuksköterska jobbar dagtid alla vardagar. Kväll, natt och helg finns sjuksköterska genom Joursjukvården. Arbetsterapeuter och fysioterapeuter är tillgängliga efter behov.

  Övrigt

  Vi har tillgång till vårdhund. Tandläkare och tandhygienist kommer regelbundet. Du kan även boka hårvård och fotvård. Vi är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001.

 4. Västra landsbygden

  Hagundagården

  Boendet ligger i villaområdet Vänge cirka en mil från Uppsala och har 42 lägenheter. Huset består av en våning i markplan omgiven av gräsmattor, buskar och blommor. Det finns även en liten damm med fontän. Det är enkelt att ta sig ut till våra uteplatser eller att promenera på lugna gator och gångbanor i närområdet. Buss 848 stannar 100 meter från boendet och det finns gratis parkering utanför entrén.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Arkitektvägen 1, 755 76 Vänge
  Telefon - Allmän: 018-727 81 39
  Telefon - Enhetschef: 018-727 63 88
  E-post: robbin.asseryd@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Hagundagarden

  hagundagarden_exterior_vo_750_300pix.jpg
  Allmän information

  Byggår: 1968 med tillbyggnad 1993
  Antal lägenheter/enheter: 42
  Storlek: 28,8–49,5 kvadratmeter
  Hyra: 4 900–5 700 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: hyresgästen väljer sin egen telefonileverantör.

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Lägenheterna och alla gemensamma ytor ligger i markplan med stora skyddade innergårdar mellan husens flyglar. Här kan vi ställa upp terrassdörrarna så fort vädret tillåter och göra det enklare för dig att gå en runda i trädgården, eller slå dig ner utomhus när du själv vill. Det finns ett stort allrum med kamin, träningslokal och ett rum för avkoppling och aktiviteter.

  Mål och inriktning

  Vi finns nära dig när du behöver det. Vi värnar om din delaktighet, trygghet och hur vi bemöter dig. Tillsammans med dig upprättar din kontaktman en genomförandeplan där ni skriver ned vilka behov du har och vad som känns viktigast för dig. Vi tar ansvar för god och säker vård enligt externa och interna krav samt kvalitetsmål som leder till ständiga förbättringar.

  Mat och måltider

  Måltiderna levereras från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som lägger vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror. Du som bor här väljer själv om du vill äta i det gemensamma matrummet eller i din egen lägenhet. Maten anpassas efter den enskildes behov och det finns möjlighet att få special- och konsistensanpassad kost. Vi bakar ofta till fikastunden.

  Aktiviteter och social samvaro

  I vår aktivitetshörna Ekeby finns det böcker, spel, pussel och annat att sysselsätta sig med. Vi erbjuder aktiviteter både avdelningsvis och gemensamt. Om det är vackert väder passar vi på att vara utomhus. Vi har en cykel och medarbetare som utbildats till ”cykelpiloter” inom projektet Cykling utan ålder, så här finns möjlighet för våra boende att känna vind i håret.

  Personalens kompetens och bemanning

  Alla avdelningar är bemannade med omvårdnadspersonal dygnet runt. Vi har även sjuksköterska, fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeut. Varje vecka kommer husläkare. Kvällar, nätter och helger har vi tillgång till sjuksköterska via Joursjukvården samt jourläkare.

  Övrigt

  Frisör, tandläkare, tandhygienist och medicinsk fotvårdare kommer regelbundet. Uppsalas vårdhundsteam kommer två gånger i veckan. 

 5. Östra landsbygden

  Vigmund äldreboende

  Boendet ligger i Rasbo cirka två mil utanför Uppsala och består av en omvårdnadsavdelning, en demensavdelning samt en korttidsplats. Det finns 30 lägenheter varav tre är dubbletter där par har möjlighet att bo tillsammans.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Gåvstavägen 19, 755 96 Uppsala
  Telefon allmän: 018-727 75 04 eller 018-727 75 05
  Telefon enhetschef: 018-727 75 08
  E-post: amanda.adamer@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Vigmund

  vigmund_webb.jpg
  Allmän information

  Byggår: 1995
  Antal lägenheter/enheter: 30
  Storlek: 34–54 kvadratmeter
  Hyra: 4 115–6 386 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: Tele2, Telia

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Varje lägenhet har ett rum och ett stort badrum med dusch och toalett. Vissa lägenheter har eget pentry. Lägenheterna är utrustade med vårdsäng och larm. I övrigt möblerar den boende med sina personliga tillhörigheter. Avdelningarna har öppen planlösning vilket skapar möjlighet till gemenskap och samvaro. Varje avdelning har en stor balkong/terrass. På baksidan av huset finns en vacker trädgård. I markplan finns en större gemensam matsal samt dagverksamhet. På markplan ligger även Rasbo vårdcentral.

  Mål och inriktning

  Vi utgår ifrån en humanistisk människosyn och utifrån alla människors lika värde. Vi strävar efter att du som bor här ska få leva utifrån dina önskemål och förutsättningar så långt det är möjligt. Vårt mål är att du ska känna delaktighet, självbestämmande, trygghet och meningsfullhet i tillvaron. Vi värnar om ett gott bemötande och respekt för individen.

  Mat och måltider

  Vi är måna om att alla som bor här ska uppleva en så hemlik miljö som möjligt och att atmosfären ska vara trivsam. Måltiderna ska vara lugna och trevliga och bidra till social samvaro och gemenskap. Måltiderna levereras från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som lägger vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi erbjuder olika aktiviteter för samvaro som bingo, filmvisning, pyssel och gymnastik. Vi samarbetar med Röda korset som bidrar med högläsning, fika, andakt och underhållning. När säsongen tillåter flyttar vi ut våra aktiviteter i trädgården.

  Personalens kompetens och bemanning

  Flertalet tillsvidareanställda är undersköterskor och verksamheten har två Silviasystrar med specialisering i demensvård. På boendet finns det även sjukgymnast som regelbundet leder gruppgymnastik och ansvarar för individuell träning. Vår arbetsterapeut ser till att de boende har rätt hjälpmedel. En aktivitetssamordnare ansvarar för att de boende får en meningsfull och varierad daglig verksamhet. Patientansvarig läkare kommer till boendet en gång i veckan och utgår från Rasbo vårdcentral som ligger i samma byggnad. Sjuksköterska finns på plats dagtid och boendet har tillgång till joursjuksköterska och jourläkare dygnet runt. Här arbetar även gruppledare, köksbiträde, lokalvårdare och verksamhetschef.

  Övrigt

  Tandvård kan erbjudas på plats via samarbete med Oral Care. Det finns även fotvård liksom frisör vid behov.

  Björkgården

  Boendet ligger i Knutby – ett litet samhälle fyra mil från Uppsala. Det finns 22 lägenheter som alla ligger på bottenplan. Utanför fönstren sträcker den lantliga miljön ut sig med kohage och träddungar som grannar.

  Typ av boende: Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Knutbyvägen 4, 740 12, Knutby
  Telefon - Administratör: 018– 727 61 15
  Telefon - Verksamhetschef: 018-727 02 63
  E-post: joakim.strandman@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Bjorkgarden

  bjorkgarden_exterior_vo_750_300pix.jpg
  Allmän information 

  Byggår: 1958, om och tillbyggnad 1996
  Antal lägenheter/enheter: 22
  Storlek: 29–42 kvadratmeter
  Hyra: 4 600–5 500 kr
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: boende väljer sin egen telefoni/internetleverantör

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Björkgården är en liten, hemtrevlig enhet med 22 lägenheter fördelade på tre avdelningar som alla har en öppen planlösning. Den gemensamma matsalen och avdelningsköket ligger i nära anslutning till lägenheterna, vilket skapar en öppen och trevlig atmosfär. Här finns även två öppna spisar som skapar en varm och mysig stämning under årets mörkare och kallare årstid. Varje avdelning har en egen utgång till vår vackra och stora innergård, som med sina små och lättillgängliga gångvägar inbjuder till promenader.

  Mål och inriktning

  Vi finns nära dig när du behöver det. Vi värnar om din delaktighet, trygghet och hur vi bemöter dig. Tillsammans med dig upprättar din kontaktman en genomförandeplan där ni skriver ned vilka behov du har och vad som känns viktigast för dig. Vi tar ansvar för god och säker vård enligt externa och interna krav samt kvalitetsmål som leder till ständiga förbättringar.

  Mat och måltider

  Måltiderna levereras från ett av kommunens egna kök, som lägger stor vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror. Maten anpassas efter den enskildes behov och det finns möjlighet att få special- och konsistensanpassad kost. Vi bakar ofta till fikastunden.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi erbjuder olika aktiviteter både avdelningsvis och gemensamt. Om det är vackert väder passar vi på att vara utomhus på vår stora, vackra innergård. Där ordnar vi grillkvällar, musikunderhållning med uppträdanden med mera. Vi har även en cykel, så att alla våra boende får möjlighet att känna vind i sitt hår.

  Personalens kompetens och bemanning

  Alla avdelningar är bemannade dygnet runt med omvårdnadspersonal. Vi har även sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Varje vecka kommer husläkare. Kvällar, nätter och helger har vi tillgång till sjuksköterska via joursjukvården samt jourläkare.

  Övrigt

  Frisör, tandläkare, tandhygienist och medicinsk fotvårdare kommer regelbundet.

  Lillsjögården

  Boendet ligger lugnt och naturnära i centrala Almunge cirka 2,5 mil öster om Uppsala. Det är ett hemlikt boende i trygg miljö för dig med omvårdnadsbehov och för dig som drabbats av demenssjukdom. Det finns två våningsplan med totalt 41 lägenheter varav åtta lägenheter för personer med demenssjukdom.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Lillsjövägen 14 D, 740 10 Almunge
  Telefon: Enhetschef: 018 -727 67 77
  E-post: kerstin.stalnabb@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Lillsjogarden

  Allmän information

  Byggår: 1960, om- och tillbyggt 1995
  Antal lägenheter/enheter: 41
  Storlek: 33–41 kvadratmeter
  Hyra: 4 935–5 760 
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: hyresgästen väljer och bekostar själv den leverantör de önskar.

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Alla lägenheter är ljusa och rymliga samt utrustade med trygghetslarm och handikappanpassad toalett med dusch. På varje avdelning finns ett hemtrevligt kök och ett vardagsrum där vi träffas för att äta tillsammans och umgås. I vardagsrummet finns tv och möjlighet att lyssna på radio eller musik. Vi har gemensamma uteplatser och inglasade balkonger med bekväma sittplatser bland blommor, och ibland tomatplantor eller jordgubbar som vi odlat tillsammans.

  Mål och inriktning

  Vi planerar omvårdnad och aktiviteter efter dina förmågor och behov – när du föredrar att stiga upp, vilken musik du vill lyssna på och vilka aktiviteter du vill delta i och så vidare. Du får en kontaktperson som tillsammans med sjuksköterskan ger stöd för att du ska trivas. Han eller hon ansvarar i överenskommelse med dig för din omvårdnad, skötsel av din lägenhet och dina kläder. Sjuksköterskan är ansvarig för den medicinska vården. Lillsjögården är ditt hem och anhöriga och vänner är självklart välkomna på besök.

  Mat och måltider

  Lillsjögårdens måltider levereras från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som lägger vikt vid ekologiska och närproducerade råvaror. Varje avdelning har egen matplats med kök. Vi uppmärksammar helger och högtider med mat, dekoration och pyssel.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi planerar omvårdnad och aktiviteter efter dina vanor och hur du vill ha det. Vi erbjuder vardagsaktiviteter flera gånger i veckan som till exempel att läsa tidning eller lösa korsord tillsammans, kortspel, musikstund, inomhusspel och sittgympa. En timme i veckan väljer du själv vad du vill göra tillsammans med din kontaktman. Vi uppmärksammar också olika högtider och ordnar till exempel midsommarfest och kräftskiva. Vi har även regelbundet myskvällar med exempelvis dans som brukar vara mycket uppskattade.

  Personalens kompetens och bemanning

  Vår verksamhetschef är ytterst ansvarig för verksamheten. På varje avdelning arbetar omvårdnadspersonal samt en gruppchef. Du har tillgång till en sjuksköterska och omvårdnadspersonal dygnet runt såväl vardagar som helger. Under kvällar, nätter och helger finns sjuksköterska tillgänglig genom Joursjukvården. En läkare är knuten till enheten och gör besök en dag i veckan och vid behov.

  Övrigt

  Vår aktivitetsansvarig är boendets kulturombud. Hos oss finns Biblioteksservice vilket innebär att Uppsala stadsbibliotek tillhandahåller böcker, ljudböcker, tidningar och musik för utlåning. Vi samverkar med en närliggande förskola men även med olika frivilligorganisationer. Vi har besök av 4H-gård, pensionärskörer, föreläsare, hembygdsföreningen, pensionärsföreningar med flera och har en väl fungerande och uppskattad volontärverksamhet. Här finns tillgång till fotvårdare som besöker boendet efter önskemål. Almunge församling har andakts- och musikstunder på Lillsjögården och församlingens diakon besöker boendet regelbundet.

 6. Norra staden (Gamla Uppsala, Nyby, Svartbäcken, Tunabackar, Librobäck)

  Attendo Kapellgärdet Norra 

  Boendet ligger på Vattholmavägen med utsikt över Gamla Uppsala, Domkyrkan och Uppsala slott. Ett modernt äldreboende med 99 lättmöblerade lägenheter varav sex är parlägenheter. Konceptet är sport och spa vilket innebär stort fokus på att du ska må bra i både kropp och själ.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Attendo Sverige AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Vattholmavägen 12A, 754 23 Uppsala
  Telefon allmän: saknas
  Telefon enhetschef: 076-695 75 42
  E-post: anna.palm@attendo.se
  Webbplats: attendo.se

  Allmän information

  Byggår: 2019
  Antal lägenheter/enheter: 99
  Storlek: 31–44 kvadratmeter
  Hyra: 6 450–7 450 kronor 
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: I samtliga lägenheter finns kabel-tv uttag där basutbudet av tv kanaler ingår i hyran. Det finns även möjlighet att själv teckna abonnemang för fast telefoni, internet samt extra tv-kanaler utöver basutbudet.

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Lägenheterna är mellan 31 och 44 kvadratmeter. De största är parlägenheter med två rum. Alla parlägenheter samt några av de andra lägenheterna har egen balkong. Varje lägenhet har ett välplanerat rum, ett kökspentry, hall samt ett väl tilltaget badrum. Lägenheterna är utrustade med en vårdsäng/madrass men i övrigt möblerar du helt själv efter tycke och smak för att du ska känna dig hemma.

  På varje våningsplan finns mysiga och gemensamma sällskapsytor med utgång till balkong/uteplats samt kök och gemensamma utrymmen. Du har även tillgång till egen träningslokal, spa- och relaxavdelning som bland annat har ett härligt badkar med bubbel/massage och bastu. Det finns även en sportbar med storbilds-TV där du kan följa sportevenemang och njuta av något gott att dricka.

  Ute finns en härlig välplanerad trädgård med grillplats och pergola, samt omgivningar med väldoftande blommor och bär som vi plockar till fikat på sommaren. När man promenerar i trädgården så finns det även ljudpelare med klassiska dikter från förr. Högst upp i huset har vi vår omtalade takterrass med en fantastisk panoramautsikt över hela Uppsala. Du kan bland annat se ända bort till Gamla Uppsala högar, Domkyrkan och Uppsala slott.

  Mål och inriktning

  Att erbjuda varje individ omsorg på sitt sätt.

  Mat och måltider

  Måltider och fikastunder upplevs ofta som några av dagens höjdpunkter på våra äldreboenden. Vi är mycket måna om att erbjuda god och näringsrik mat i en trevlig och harmonisk miljö och har därför ett särskilt måltidsmiljökoncept som vi kallar för Matlust. Vår kock anpassar menyerna efter säsong, gör dem variationsrika och använder råvaror av hög kvalitet. Menyerna bygger på svensk husmanskost, men vi serverar förstås även andra spännande maträtter. Vi tar alla tillfällen att fira med lite extra härligheter och vi uppmärksammar självklart olika högtider.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi erbjuder ett brett utbud av individuellt utformade aktiviteter som är anpassade för den enskildes egen förmåga och behov. Vi har dagliga aktiviteter som till exempel gruppgymnastik, sittande qigong, sociala träffar, högläsning, andakter, trubadur och musikunderhållning av live-musiker, promenader och utflykter med vår egen buss.

  Med hjälp av VR-glasögon kan resor ske till världens alla hörn och vår interaktiva projekteror stimulerar till fysisk aktivitet. De kan även användas för sinnestimulering av olika slag.

  Vi tar gärna varje tillfälle att fira högtider enligt tradition. Vi värdesätter även den egna tiden tillsammans med våra boenden då vi gör något kul ihop som fikar, gör skönhetsvård, går på promenad eller tar verksamhetens cyklar och åker iväg en sväng. Varje vecka har vi besök av hunden Baron som är en välkommen lurvig gäst. Med jämna mellanrum får vi även besök av en vårdhäst.

  Personalens kompetens och bemanning

  Vi erbjuder omvårdnad och service dygnet runt. Vi har undersköterskor och vårdbiträden i tjänst dygnet runt alla dagar i veckan på varje avdelning. Vi har även patientansvariga sjuksköterskor, en Silviasyster samt fysioterapeut och arbetsterapeut. Verksamheten leds av verksamhetschef och biträdande verksamhetschef.

  Övrigt

  Vi samarbetar med extern fotvård och frisör. Varje vecka finns husläkare från Familjeläkarna på plats i huset och tandvården kommer regelbundet till oss.

  Attendo Kapellgärdet Södra

  Ett modernt äldreboende med ljusa, trevliga och ombonade lägenheter och sällskapsrum. Det finns 102 lägenheter varav åtta är parlägenheter. Boendet är Uppsalas första livsstilsboende med konceptet kultur och nöje. Vi tillvaratar det rika kultur- och nöjesliv som Uppsala bjuder på.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Attendo Sverige AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Orgelgatan 1, 754 19 Uppsala.
  Telefon enhetschef: 076-801 65 05
  E-post: sara.jansson@attendo.se
  Webbplats: www.attendo.se  

  Allmän information

  Byggår: 2021
  Antal lägenheter/enheter: 102
  Storlek: 31-44 kvadratmeter
  Hyra: 6 900–7 600 kr
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Bredband till en hastighet av 1 Mbit/s ingår i hyran, och ett basutbud av TV-kanaler och IP-telefoni. Större utbud av kanaler och/eller större bredband går att beställa.

  Presentation av boendet

  Det finns 102 lägenheter varav åtta stycken är parlägenheter. Några av lägenheterna har tillgång till egen balkong. Avdelningarna är fördelade på sex våningsplan. Tre våningar har omvårdnadsinriktning, två våningar är för personer med demensdiagnos. Högst upp i huset ligger AttendoHem som är en ny form av trygghetsboende.

  Boendemiljö

  Boendet ligger strax söder om Gamla Uppsala i närheten av fotbollsplanerna vid Diöshallen. På varje våningsplan finns ombonade sällskapsytor med utgång till balkong. I huset finns bibliotek samt en samlingssal för aktiviteter. Utomhus finns en grön, lummig trädgård med grillplats och pergola. När du promenerar i trädgården kan du känna doften av alla blommor och lyssna till ljudpelare med klassiska dikter från förr.

  Mål och inriktning

  Attendo Kapellgärdet södra är ett livsstilsboende med konceptet kultur och nöje. Här vill vi att Uppsalas rika kulturliv ska vara en naturlig del av vår vardag. Vår konceptansvarige ordnar aktiviteter från litet till stort som du som boende får ta del av. Alltifrån högläsning till minneslådor till dans- och musikunderhållning.

  Mat och måltider 

  Måltider och fikastunder upplevs ofta som några av dagens höjdpunkter på våra äldreboenden. Vi erbjuder god och näringsrik mat i våra fint inredda matsalar. Maten som serveras tillagas av vår egen kock. Vi tar alla tillfällen att fira lite extra och uppmärksammar självklart olika högtider och dagar.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi erbjuder aktiviteter både i grupp och enskilt, allt utifrån dina önskemål och behov. Vårt koncept kultur och nöje innebär stor bredd på aktiviteter. Vi har ett bibliotek med ett stort utbud av spel och böcker, och en samlingssal dit vi kan bjuda in utomstående föreläsare och dans- eller musikuppträdande. Vi har även en utflyktsbuss som tar oss till olika utflyktsmål och tillställningar runtom i Uppsala.

  Personalens kompetens och bemanning 

  Vi har kompetenta medarbetare på plats dygnet runt. Här arbetar undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeut, arbetsterapeut, lokalvårdare, biträdande verksamhetschef och verksamhetschef. Läkare från Familjeläkarna är ansvarig för läkartillsynen och kommer för rond varje vecka.

  Övrigt

  Tandvård, frisör och fotvårdare efter behov.

  Attendo Sandelska huset 

  Boendet ligger i Nyby i utkanten av Uppsala och är ett äldreboende för personer med demensdiagnos eller med omvårdnadstöd. Det finns 54 lägenheter fördelade på två avdelningar med demensinriktning, och fyra avdelningar med inriktning omvårdnad. Konceptet är utevistelse och trädgård.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Attendo

  Kontaktuppgifter

  Adress: Sandelsgatan 2, 754 39 Uppsala
  Telefon allmän: 076-843 55 00
  Telefon enhetschef: 076-843 55 00
  E-post: carina.jallrud@attendo.se
  Webbplats: attendo.se

  Sandelska huset_750x300.jpg
  Allmän information 

  Byggår: 2011
  Antal lägenheter/enheter: 54
  Storlek: 32–33,5 Kvadratmeter
  Hyra: 6 148–6 438 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentationav boendet

  Boendemiljö

  Sandelska huset ligger i Gamla Uppsala med närhet till fina promenadstråk. Det finns tre våningsplan med 18 lägenheter på varje som i sin tur är uppdelade på två avdelningar. Bussar till centrala Uppsala stannar på gatan utanför.

  Mål och inriktning

  Sandelska huset är ett konceptboende med inriktning utevistelse och trädgård. Det innebär att vi spenderar mycket tid utomhus och i trädgården. Vi planerar även in utflykter, både i närområdet och i andra delar av staden.

  Mat och måltider

  Måltider och fikastunder upplevs ofta som några av dagens höjdpunkter. Vi är mycket måna om att erbjuda god och näringsrik mat i en trevlig och harmonisk miljö och har ett särskilt koncept som vi kallar för Matlust. Våra menyer är säsongsanpassade, variationsrika och vi använder råvaror av hög kvalitet. Menyerna bygger på svensk husmanskost. Men vi serverar förstås även andra spännande maträtter. Vi tar alla tillfällen att fira med lite extra härligheter och vi uppmärksammar självklart olika högtider.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi erbjuder dig som boende minst två aktiviteter per dag. Det kan vara allt från bingo till utställningar. Vi har en buss som vi använder till utflykter. Utöver de gemensamma aktiviteterna arbetar vi även med individuella aktiviteter. Då vädret tillåter spenderar vi mycket tid i vår trädgård. Som boende har du möjlighet att påverka utbudet av aktiviteter.

  Personalens kompetens och bemanning

  Vi som arbetar på Sandelska huset har erfarenhet och utbildning inom vård och omsorg. Vi ser till det friska och arbetar hälsobringande, alla insatser utgår från individen. Här arbetar undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast, hälsoinspiratör och verksamhetschef. Fålhagens vårdcentral har läkaransvaret för Attendo Sandelska huset.

  Övrigt

  Fotvårdsspecialist, tandhygienist och hårfrisör kommer regelbundet till. Är du nyfiken och vill veta mer om oss får du gärna besöka vår blogg på www.sandelskahuset.com eller i sociala medier. Sök på Attendo Sandelska huset.

  Attendo Topelius 

  Ett modernt äldreboende i stadsdelen Nyby med 80 lägenheter fördelade på fyra våningsplan. Konceptet ”Sport och Spa” innebär att hälsobegreppet genomsyrar verksamheten både individuellt och i stort. Aktiviteter är ett viktigt inslag alla dagar.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Attendo Sverige AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Topeliusgatan 18, 754 41 Uppsala
  Telefon - Allmän: 070 - 261 41 90
  Telefon - Enhetschef: 070 - 261 41 90
  E-post: camilla.engholm@attendo.se do.se 
  Webbplats: attendo.se

  Topelius 750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2012
  Antal lägenheter/enheter: 80
  Storlek: 30–33 kvadratmeter 
  Hyra: 5 800–6 500 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: valfri

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Boendet ligger nära grönområden och fina promenadvägar och har en stor och fin trädgård som är tillgänglig för alla som bor på Topelius. I huset finns bland annat en träningslokal, en spaavdelning med bubbelbadkar som är både höj- och sänkbart, en sportpub och ett litet bibliotek. Varje avdelning har en öppen planlösning med ljusa och fina lokaler.

  Mål och inriktning

  Attendo Topelius är ett livsstilsboende med inriktning sport och spa. Det innebär att hälsa och välbefinnande är ett viktigt och prioriterat område. Vi använder träning, motion, spel, skönhetsvård, bad och mycket annat för en varierad och trivsam vardag. Sporten roar och bidrar till gemenskap medan spa och sinnesstimulering ger avkoppling och välbehag. Vi ordnar dagligen olika former av träning i vår träningslokal antingen i cirkelform eller individuella program av vår sjukgymnast.

  Mat och måltider

  Måltider och fikastunder upplevs ofta som några av dagens höjdpunkter på våra äldreboenden. Vi är mycket måna om att erbjuda god och näringsrik mat i en trevlig och harmonisk miljö och har ett måltidsmiljökoncept som vi kallar för Matlust. Våra menyer är säsongsanpassade, variationsrika och vi använder råvaror av hög kvalitet. Menyerna bygger på svensk husmanskost, men vi serverar förstås även andra spännande maträtter. Vi tar alla tillfällen att fira med lite extra härligheter och vi uppmärksammar självklart olika högtider.

  Aktiviteter och social samvaro

  Aktiviteter är ett viktigt inslag i vardagen alla dagar. För att hålla vår profil sport och spa levande har vi en trivselvärd som planerar och skapar aktiviteter tillsammans med boende och övrig personal. Du behöver inte vara en sportfanatiker för att bo här, det fungerar lika bra om du ”bara” tycker om att umgås och ha roligt i sociala sammanhang och på andra upptåg.

  Vi följer världsmästerskap, friidrott och matcher på storbilds-TV och ordnar aktiviteter som tipspromenader och pubaftnar med frågesport om kända sportprofiler. Utomhus har vi tävlingslopp, gruppträning och spelar boule med mera. Vi besöker även idrottsevenemang utanför boendet för den som till exempel vill gå på fotbollsmatch.

  Träning sker dagligen i vår träningslokal. Det finns flera andra former av träning, bland annat armträning, zumba, avslappning, fredagsdans och mycket mer. Vår SPA-avdelning erbjuder en stunds njutning med till exempel bubbelbad, massage, hårvård, manikyr, pedikyr och avslappning. ”Rör på dig och låt någon annan röra på dig” är vår filosofi.

  Personalens kompetens och bemanning

  Här arbetar undersköterskor med grundutbildning, sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut samt en aktivitetsgrupp.

  Övrigt

  Tandvård, frisör och fotvårdvårdare kommer efter behov.

  Förenade Care, Ferlin

  Boendet startade år 2010 i Löten strax norr om Uppsala centrum, ett område med grönska och närhet till utevistelse. Boendet har en färgrik inredning och erbjuder 70 trevliga lägenheter och möjlighet till parboende. Leva livet-teamet stödjer dig till en meningsfull dag utifrån dig, dina vanor och intressen.

  Typ av boende: demensboende, omvårdnadsboende, psykiatriboende
  Utförare: Förenade Care AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Ferlinsgatan 31 A, 754 28 Uppsala

  Telefon allmän
  Plan 1: 018-727 88 91, 072-085 62 33
  Plan 2: 018-727 88 92, 018-727 88 95, 072-085 63 58
  Plan 3: 018-727 88 93, 018-727 88 96, 072-085 63 68
  Plan 4: 018-727 88 94, 018-727 88 97, 072-085 63 94
  Telefon verksamhetschef Lena Gustavsson: 073-901 56 36
  Telefon biträdande chef Emma Bodén: 072-085 70 59
  E-post: lenag@forenadecare.com
  Webbplats: forenadecare.com

  Ferlin 750x300.jpg

  Allmän information

  Byggår: 2010
  Antal lägenheter/enheter: 70
  Storlek: 31,8–46,2 kvadratmeter
  Hyra: 5 090–6 147 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Vårdtagaren väljer teleoperatör. TDC är bredbandsleverantör.

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Boendet ligger i Löten strax norr om Uppsala centrum. Varje lägenhet består av ett rum med pentry och badrum och har vårdsäng och trygghetslarm. I övrigt möblerar hyresgästen med sina personliga tillhörigheter. Avdelningarna har öppen planlösning vilket skapar möjlighet till gemenskap och samvaro. Varje avdelning har en stor balkong/terrass. På baksidan finns en trädgård och fina promenadstråk.

  Mål och inriktning

  Vi utgår från en humanistisk människosyn och att alla människor har lika värde. Vi strävar efter att du så långt det är möjligt ska få leva ditt liv utifrån dina egna önskemål och förutsättningar. Vi värnar om ett gott bemötande och respekt för individen. Vårt mål är att du ska känna dig delaktig, att du kan påverka, känner dig trygg och att livet känns meningsfullt.

  Mat och måltider

  Vi är måna om att du ska uppleva en så hemlik miljö som möjligt och att atmosfären är trivsam. Måltiderna ska vara lugna och trevliga och bidra till social samvaro och gemenskap. Vi äter även med ögat och fokuserar på dukning samt servering och är måna om att göra skillnad på vardag och fest. Vi serverar mat från Familjen Dafgård utifrån en matfilosofi som har sin grund i klassisk svensk husmanskost. Dessert serveras dagligen. På lördagar och söndagar serverar vi trerätters.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi har en Leva livet-inspiratör och ombud som skapar en meningsfull tillvaro för dig som bor här. Tillsammans planerar de aktiviteter utifrån de boendes önskemål och behov. Exempel på aktiviteter är bingo, ballongtennis, gymnastik, tipspromenader och musikkryss. När säsongen tillåter flyttar vi ut våra aktiviteter i trädgården där vi planterar blommor och kryddor, grillar eller bara tar en kopp kaffe i solen. Vi arrangerar regelbundna utflykter samt pubkvällar, spa, vernissager och kulturkvällar. Vi har dessutom en vårdhund som är mycket uppskattad och en minibuss för mysiga utflykter.

  Personalens kompetens och bemanning

  Våra undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, gruppledare, arbetsterapeut, sjukgymnast vårdhundsförare och Leva livet- inspiratör arbetar i team. Kvällar, helger och nätter finns joursjuksköterskor samt jourläkare. Patientansvarig läkare utgår från Nyby vårdcentral. I verksamheten finns också vaktmästare/lokalvårdare.

  Vi arbetar även med vårdhund på remiss med framgångsrikt och uppskattat resultat. Här finns även en Silviasyster med extra kompetens inom demenssjukdomar. Vi har även en värdegrundsledare, internrevisorer och en kvalitetsansvarig.

  Verksamhetschef tillsammans med biträdande verksamhetschef ansvarar för verksamheten. 

  Övrigt

  Vi har en vårdhund som är mycket uppskattad. Möjlighet finns att köpa tid hos fotvårdsspecialist och frisör på plats i vår salong.

  Karl-Johansgården 

  Karl-Johansgården ligger i stadsdelen Svartbäcken. De tre byggnaderna består av 92 lägenheter, nära Fyrisåns lummiga stränder och med promenadvägar in till Uppsala centrum. Nära grannar är en träffpunkt för seniorer, Svartbäcksgårdens rehabiliteringscentrum och ett litet centrum med vårdcentral och apotek. Nära till café och flera restauranger i närområdet. Bra bussförbindelser.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Svartbäcksgatan 52, 753 33 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 70 35
  Telefon - Enhetschef: 018-727 70 60 eller 018-727 65 81
  E-post: johan.lagvik@uppsala.se
  E-post: katarina.levi@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Karl-johansgarden

  karl-johansgarden_fasad_tradgard_vo_750_300px.jpg
  Allmän information

  Byggår: 1963
  Antal lägenheter/enheter: 92
  Storlek: 27 - 47 kvadratmeter
  Hyra: 2479 - 4938 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Comhem

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Karl-Johansgården ligger i Svartbäcken i närheten av Fyrishov längs med Fyrisån. Flertal bussförbindelser 14,102,110,111,115 samt mjuka linjen 42. Affärscentrum finns i närheten. I närområdet finns en restaurang för äldre som drivs av Måltidsservice inom Uppsala kommun. Inomhusmiljön är äldre och hemtrevlig

  Mål och inriktning

  Plan 0,1 och 3 är omvårdnadsboende. Plan 2 är demensboende.

  Mat och måltider

  Maten tillagas i restaurangen av Måltidsservice, Uppsala kommun. Färskt bröd, frukt och grönsaker serveras dagligen. Vi har pedagogiska måltider.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi har aktiviteter i huset. Vi erbjuder dagligen tidningsläsning/ högläsning, sittgymnastik och promenader. Varje våningsplan har sedan egna aktiviteter som varje våningsplans aktivitetsansvariga planerar. Bild och form av utbildad konstnär. Finns även utrymme för individuella önskemål. Underhållning av trubadurer och musiker planeras in regelbundet och detta görs både för varje våningsplan och gemensamt i aulan.

  Personalens kompetens och bemanning

  Undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, arbetsterapeut och sjukgymnast ingår i arbetslaget. Legitimerad personal: sjuksköterskor arbetar dagtid, 7.00 - 17.00. Kvällar och heldagar bemannas med externa sjuksköterskor. Nattetid kommunens joursköterskor. Arbetsterapeut och sjukgymnast finns tillgängliga dagtid. Medicinsk rond görs av läkare från Samariterhemmets vårdcentral två gånger/vecka. Vårdplanering tillsammans med närstående utförs minst en gång/år.

  Övrigt

  Vårdcentral, apotek, fotvård och frisör finns i samma byggnad Vi arbetar med BPSD på demensplanen samt med Senior Alert på alla plan. Vårdhund kommer och besöker verksamheten. Verksamheten är ISO certifierad och vi bedriver också egna kvalitetskontroller flera gånger / år.

  Tunåsen

  Tunåsen ligger i Svartbäcken som är ett lugnt och lummigt område. Vi har stora balkonger med blommor och i trädgården finns odlingslådor. Måltider, fika och våra dagliga aktiviteter är stunder med trevlig gemenskap. Atmosfären är familjär och hemtrevlig.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Hallstensgatan 20, 753 34 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018 - 726 03 30
  Telefon - Enhetschef: 018 - 727 88 04
  E-post: maria.ohlin-eklund@uppsala.se
  Webbplats: www.vardochomsorg.uppsala.se/Tunasen

  sida-tunasen.jpeg
  Allmän information

  Byggår: Om och tillbyggt 2001-2002
  Antal lägenheter/enheter: 47
  Storlek: 34 - 51 kvadratmeter
  Hyra: -
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Tunåsen ligger mitt i Svartbäcken, i en lummig och rofylld miljö. Atmosfären är familjär och hemtrevlig. Våra stora balkonger är trivsamma och mycket lättillgängliga att komma ut till. I vår trädgård finns odlingslådor där du kan delta i lättare trädgårdsarbete efter lust och förmåga. Här finns totalt 47 lägenheter fördelade på tre plan. Varje plan rymmer ljusa samlingslokaler och matsal. Träningslokal finns i entréplanet.

  Mål och inriktning

  Vi arbetar personcentrerat och finns nära dig när du behöver det och vi värnar om din delaktighet och trygghet. Vi tar ansvar för god och säker vård och arbetar med ständiga förbättringar. Vi har aktiviteter där varje person och möte är viktigt och unikt. Du ska kunna behålla dina intressen men även hitta nya intressen. Vi är nyfikna på ny teknik och nya möjligheter till aktiviteter för dig som bor här.

  Mat och måltider

  Maten levereras från Dafgårds. Måltiderna, kaffestunderna och våra dagliga aktiviteter blir stunder med trevlig gemenskap. Varje vecka har vi fredagscafé med hembakat kaffebröd och underhållning av olika slag.

  Aktiviteter och social samvaro

  Musik och rörelse för kropp och själ är viktigt, vi ordnar med musikunderhållning och aktiviteter till musik. Vi erbjuder cykelturer med cykelricha, filmvisningar på storskärm och sociala aktiviteter som ger träning för både kropp och knopp. Vi arrangerar även aktiviteter där du som anhörig bjuds in, såsom festligheter i samband med firande av högtider och olika teman utifrån samråd med de boende.

  Personalens kompetens och bemanning

  Som stor och attraktiv arbetsgivare har vi kompetent och erfaren personal och vårt arbete styrs av ett genuint intresse för människor. Vår personal ger omtanke, vänlighet och service. Med det skapar vi en trygg och trivsam gemenskap. Verksamheten är bemannad med undersköterskor dygnet runt för att kunna tillgodose de omvårdnadsbehov som finns. Hälso- och sjukvårdsinsatser tillgodoses med sjuksköterskor som finns tillgängliga dygnet runt samt av arbetsterapeuter och fysioterapeuter efter behov. Läkarinsatser tillgodoses via vårdcentral i samarbete med Region Uppsala. Du har en kontaktperson som har extra ansvar för dina behov och önskemål. Tillsammans sammanfattar vi detta i en genomförandeplan som regelbundet uppdateras.

  Övrigt

  Både tandläkare och tandhygienist kommer regelbundet till oss. Du kan boka hårvård och fotvård via oss. Vi har vårdhund. Träning med vårdhund remitteras av sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut. Du får sedan ett individuellt träningsprogram som genomförs i träningslokalen eller i din egen lägenhet, tillsammans med vårdhunden och dess vårdhundsförare. Träningen kan innebära allt från rörlighet och balans till minnesträning och social gemenskap.

  Von Bahr 

  Von Bahrs omvårdnadsboende har 16 lägenheter för män och kvinnor. Vi ger stöd till människor som har eller har haft en beroendeproblematik. Boendet är primärt avsett för personer som är över 65 år. Yngre personer kan dock förekomma efter särskild ansökan. Personalens och de boendes ambition är att von Bahr ska vara ett drog- och alkoholfritt boende.

  Typ av boende: Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Ferlinsgatan 31 B, 754 28 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 26 22
  Telefon - Enhetschef: 018-727 26 20
  E-post: aron.sivapalan@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Von-bahr

  Allmän information

  Byggår: 2010
  Antal lägenheter/enheter: 16
  Storlek: 30 kvadratmeter
  Hyra: 3500 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: valfritt

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Von Bahr byggdes 2010 och lokalerna är ljusa och moderna. Förutom de boendes egna lägenheter finns gemensamma rum på alla våningsplan och matsal och tv-rum på markplan. Lokalernas utformning gör att man med lätthet kan bo här även med ett stort omvårdnadsbehov. Von Bahr har utsikt mot von Bahrska häcken med närhet till Heidenstams torg. Boendet ligger i övrigt i ett lugnt bostadsområde med mycket grönområden i anslutning till byggnaden.

  Mål och inriktning

  Von Bahrs omvårdnadsboende har 16 lägenheter för män och kvinnor. De boende har inte rätt att konsumera alkohol eller andra droger på von Bahr. Däremot kan de komma till von Bahr påverkade. Den boende blir då hänvisad till sin lägenhet och får inte vistas i gemensamma utrymmen. Vi vill skapa en lugn och trygg boendemiljö genom respekt för varje boendes integritet. I verksamheten ingår även inslag som ska leda till att minska den boendes missbruk. Von Bahr har personal dygnet runt årets alla dagar.

  Mat och måltider

  Måltiderna kommer från ett av kommunens egna kök inom Måltidsservice, som satsar på ekologisk och närproducerat med ibland egentillverkade sylter, marmelader och bröd. Vid till exempel högtider eller aktiviteter kan personal och boende också välja laga maten själva om de vill ha ett eget tema för dagen.

  Aktiviteter och social samvaro

  Gemensamma aktiviteter i form av bingo, musikkvällar och tipspromenader. Individuella aktiviteter sker tillsammans med kontaktperson och utformas efter den boendes önskemål.

  Personalens kompetens och bemanning

  På von Bahr arbetar behandlingsassistenter och undersköterskor. Läkare kommer till enheten en gång per vecka och sjuksköterska finns på plats minst 15 timmar i veckan.

  Övrigt
  -

  Västergården 

  Vårdboende med inriktning omvårdnad och demens.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Svartbäcksgatan 56, 753 33 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 86 77
  Telefon - Enhetschef: 018-727 86 77
  E-post: fatemeh.zamani-rivash@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Vastergarden

  vastergarden_fasad_vo_750_300px.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2009
  Antal lägenheter/enheter: 50
  Storlek: 29,4 - 30 kvadratmeter
  Hyra: 5253 kronor
  Kök/pentry: nej
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telia / Comhem

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Västergården har 50 lägenheter fördelade på tre plan. På bottenplanet finns 10 lägenheter för demensboende, på plan 2 och 3 finns vardera 20 lägenheter för omvårdnadsboende. Ett aktivitetsrum med träningsredskap och lokaler för boendets service och administration finns på bottenplanet. Västergården är ett modernt och trivsamt äldreboende med utsikt mot Fyrisån och fina promenadvägar längs ån mot centrum och mot Fyrishovs bad- och sportanläggning. Som nära grannar finns en av våra träffpunkter för seniorer och Svartbäcksgården, Uppsala kommuns enhet för korttidsvård med rehabilitering och allmän korttidsvård. I närområdet finns också vårdcentral, apotek, ett mindre affärscentrum och vårt äldreboende Karl-Johansgården. Bussförbindelserna är goda.

  Mål och inriktning

  Inriktning omvårdnad och demens.

  Mat och måltider

  Vi serverar mat från kommunens egen kost- och restaurangenhet Måltidsservice. Vi bakar även på varje avdelning samt ordnar med frukost, mellanmål och kvällsfika.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi deltar i projektet Cykling utan ålder som syftar till att äldre ska komma ut på cykelturer. Vi har en eldriven cykel.

  Personalens kompetens och bemanning

  Hos oss jobbar vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut.

  Övrigt

  På Västergården erbjuder vi träning med specialutbildade och diplomerade vårdhundar. Träningen kan innebära allt från rörlighet och balans till minnesträning och social gemenskap.Träning med vårdhund remitteras av sjuksköterska, fysioterapeut eller arbetsterapeut. Du får sedan ett individuellt träningsprogram som genomförs i en träningslokal eller i din egen lägenhet, tillsammans med vårdhunden och dess vårdhundsförare.

  Vi erbjuder fotvård och frisör som kommer till verksamheten på bokade tider. Man kan även gå över till frisören på Karl-Johansgården som ligger precis bredvid Västergården.

 7. Södra staden (Gottsunda, Valsätra, Sunnersta, Sävja)

  Attendo Fortuna-Onnela 

  Boendet är ett litet äldreboende med 40 platser för äldre med demensdiagnos eller omvårdnadstöd i Sävja, Uppsala. Vi är ett livsstilsboende och arbetar efter konceptet utevistelse och trädgård. De ljusa, moderna och trivsamma lägenheterna på cirka 32 kvadratmeter är fördelade på två våningsplan. Samtliga har tillgänglighetsanpassat badrum och köksdel. Vi har även två finskspråkiga avdelningar där vi lyfter den finska kulturen, traditionen, maten och språket.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Attendo Sverige

  Kontaktuppgifter

  Adress: Stenbrohultsvägen 6, 757 58 Uppsala
  Telefon enhetschef: 070-448 55 20
  E-post: maria.probst@attendo.se
  Webbplats: attendo.se

  fortuna-750x300.jpg

  Allmän information

  Byggår: 2012
  Antal lägenheter/enheter: 20
  Storlek: 32 kvadratmeter
  Hyra: 6 289 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Attendo Fortuna-Onnela ligger i Sävja. Vi har en stor, fin trädgård med lusthus, hönshus planteringsbäddar, fruktträd och mysiga uteplatser för måltider och samvaro. Runt knuten finns en härlig skog som inbjuder till promenader. I huset finns även en bastu.

  Mål och inriktning

  Vi är ett livsstilsboende och arbetar efter konceptet utevistelse och trädgård. Utomhusaktiviteter är därmed ett givet inslag alla dagar i veckan.

  Mat och måltider

  Måltider och fikastunder upplevs ofta som några av dagens höjdpunkter på våra äldreboenden. Vi är mycket måna om att erbjuda god och näringsrik mat i en trevlig och harmonisk miljö och har ett särskilt koncept som vi kallar för Matlust. Våra menyer är säsongsanpassade, variationsrika och vi använder råvaror av hög kvalitet. Menyerna bygger på svensk husmanskost, men vi serverar förstås även andra spännande maträtter. Vi tar alla tillfällen att fira med lite extra härligheter och vi uppmärksammar självklart olika högtider med extra fin dukning. Maten kommer till viss del från Familjen Dafgårds men tillreds och kompletteras av vår egen kock. Personalen bakar ofta kaffebröd som serveras till eftermiddagsfikat och du får gärna vara med och baka. 

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi erbjuder aktiviteter både i grupp och enskilt, allt utifrån vad du som bor här vill och behöver. Vi har en aktivitetsansvarig undersköterska som planerar veckans aktiviteter och anknyter ofta till vårt koncept utevistelse och trädgård. När vädret tillåter har vi mycket aktivitet i vår trädgård, vi planterar, grillar, matar fåglar, tar hand om hönsen, promenerar och sitter i lusthuset och ha det lugnt och skönt. Vi lägger även stor vikt vid att fira helgdagar. Eftersom vi firar både de svenska och finska högtiderna har vi många tillfällen till fest.

  Personalens kompetens och bemanning

  Hos oss arbetar undersköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnast, arbetsterapeut, kock, lokalvårdare och verksamhetschef. En dietist finns centralt på Attendo som kan ge oss stöd när det behövs. Familjeläkarna Luthagen har läkaransvaret.

  Övrigt

  Både fotvårdare, frisör och tandhygienist kommer regelbundet och vi hjälper gärna dig som behöver boka tid.

  Bernadotte vård- och omsorgsboende

  Bernadotte är ett vård- och omsorgsboende byggt 2009. Huset har 80 moderna lägenheter i fyra plan och ligger i trevliga Valsätra söder om centrum. Verksamheten drivs av Uppsala kommun. 

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Bernadottevägen 1, 756 48 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 87 61
  Telefon - Enhetschef: 018-727 87 34
  Telefon - Verksamhetschef: 018-726 00 66
  E-post: eva.manflod@uppsala.se
  E-post: pernilla.savstrom@uppsala.se

  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Bernadotte

  bernadotte_fasad_vo_750_300px.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2009
  Antal lägenheter/enheter: 80
  Storlek: 32,3 - 39,2 kvadratmeter
  Hyra: 5 340 - 5 976 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: -

  Presentation

  Boendemiljö

  Bernadotte ligger i Valsätra nära Valsätra kyrka. Buss nummer 3 och mjuka linjen nummer 28 går förbi oss och stannar nära oss.

  Mål och inriktning

  Bernadotte har 4 våningsplan, plan 0 och1 har lägenheter för demensboende, plan 2 och 3 har lägenheter för omvårdnad.

  Mat och måltider

  Maten tillagas på Bernadotte. Frukt och grönsaker serveras dagligen.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi har många aktiviteter i huset. Gemensamt erbjuder vi dagligen tidningsläsning, sittgymnastik och promenader varje dag i veckan. Varje våningsplan har sedan egna aktiviteter som varje våningsplans aktivitetsansvariga planerar. Bild och form har vi en gång i veckan och då kommer en lärare hit. Underhållning av trubadurer och musiker planeras in regelbundet och detta görs både för varje våningsplan och gemensamt.

  Personalens kompetens och bemanning

  Undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, arbetsterapeut och sjukgymnast ingår i arbetslaget. På alla plan arbetar 5 personer på förmiddagen och 4 personer på eftermiddagen. På natten finns det en personal på varje våningsplan. Tre sjuksköterskor arbetar här 07.00 - 17.00 och en arbetsterapeut och en sjukgymnast.

  Övrigt

  Fotvård och hårfrisör kommer hit regelbundet. Verksamheten är ISO certifierad och vi bedriver också egna kvalitetskontroller flera gånger per år.

  Ersta Diakoni Juliahemmet 

  Välkommen till Ersta Juliahemmet - ett modernt och tryggt äldreboende där uteaktiviteter, djur och natur är en del av vardagen, året om. Juliahemmet öppnade den 1 februari 2021 och är beläget i Ultuna trädgårdsstad. På Juliahemmet har vi en vacker trädgård med växthus och planteringslådor, en stor festsal och rymliga balkonger på varje våningsplan. Vi är djurvänliga och du får ta med ditt husdjur när du flyttar till oss. Juliahemmet är en del av Ersta diakoni, Sveriges största aktör inom ideellt bedriven vård och omsorg.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Ersta Diakonisällskap

  Kontaktuppgifter

  Adress: Göte Turessons väg 17, 75659 Uppsala
  Telefon - Allmän: 08-714 61 19 eller 08-714 6202
  Telefon - Enhetschef: 08-714 61 19
  E-post: juliahemmet@erstadiakoni.se
  Webbplats: erstadiakoni.se

  Juliahemmet 750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2021
  Antal lägenheter/enheter: 69 lägenheter fördelat på fyra våningsplan, 40 demens och 29 omvårdnad.
  Storlek: från 30 kvm
  Hyra: från 7975 kronor/månad
  Kök/pentry: Ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Bahnhof

  Presentation av boendet

  Boendemiljö Juliahemmet ligger i Ultuna trädgårdsstad nära bostäder, förskola och skola. Det lugna närområdet erbjuder fina promenadstråk och närhet till natur. I vår fina trädgård finns växthus, planteringslådor, många sittplatser, fruktträd, bärbuskar och doftande rosor. Lägenheterna är 30 kvm, har badrum och stora fönster för ljusinsläpp och god utsikt. Säng ingår, i övrigt möblerar du själv för att skapa din egen hemkänsla. Internet och grundutbud tv ingår i hyran.

  Mål och inriktning

  Ersta Juliahemmet präglas av hemkänsla, trygghet och en meningsfull vardag. Som boende hos oss är alla dina behov lika viktiga och vi strävar efter att du ska kunna fortsätta leva som du levt och fortsätta vara den du är. Till Juliahemmet välkomnar vi dig med somatisk sjukdom eller dig med demenssjukdom.

  Mat och måltider

  Måltiderna är samtal och gemenskap likaväl som välsmakande mat och näring. Vi visar omsorg om måltiden med vacker, säsongsanpassad dukning. Näringsbehov och aptit varierar. Genom att servera det du behöver, vill ha och när du är hungrig, minimeras risken för undernäring. Vi har fredagsmys, lördagsfest och söndagskaffe. Leverantör är Ekbackens kök/Compass group.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vår målsättning är att skapa en boendemiljö och en äldreomsorg där du ska känna dig delaktig och ha inflytande på ett sätt som passar just dig. Din kontaktman hjälper dig med aktiviteter efter önskemål. Det kan till exempel vara att delta i boenderåd där du har möjlighet att påverka verksamheten när det gäller husfrågor, mat och måltider och programverksamhet. Vi är måna om att skapa mötesplatser för att du ska kunna dela vardagen med andra. Du kan bland annat delta i utevistelse och promenadgrupper, trädgårdsgrupp, högläsning, konserter, gympa med sjukgymnast och mycket mer. Vi har en samlingssal, men gör också mycket tillsammans på enheterna. Alla som vill får vara ute varje dag.

  Personalens kompetens och bemanning

  På Juliahemmet arbetar undersköterskor, specialistundersköterskor, arbetsterapeut, sjuksköterskor och fysioterapeut. Verksamheten leds verksamhetschef, biträdande verksamhetschef och enhetschef HSL. Läkartillsyn sker genom Gottsunda vårdcentral.

  Övrigt

  Ersta diakoni grundades 1851 och har verksamhet inom sjukvård, äldreomsorg, socialt arbete och LSS. Ersta diakoni är icke vinstsyftande; allt överskott går tillbaka till våra verksamheter. Verksamheten vilar på kristen grund, men vi välkomnar självklart alla religioner och livsåskådningar. Alla verksamheter inom Ersta diakoni arbetar utifrån vår värdegrund Se människan. Ersta är delägare i ESH högskola, vilket ger en grund för vårt arbetssätt med akademiskt äldreboende.

  Linné 

  Linné är ett modernt boende med 80 lägenheter i området Sävja, söder om Uppsala. Här finns skogen som nära granne och från den stora altanen som löper längs med matsalen på varje våningsplan ser du ut över ett fint grönområde med gångstigar. Hissen i anslutning till altanen tar dig snabbt ner och upp från trädgården. I bottenplanet finns aktivitetsrum och en restaurang för boende.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Stenbrohultsvägen 93, 757 58 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 80 38
  Telefon - Enhetschef: 018-727 85 51
  E-post: semira.duzo@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Linne

  linne_fasad_vo_750_300px.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2009
  Antal lägenheter/enheter: 20 stycken varav två dubbletter / våningsplan. Totalt 80 lägenheter
  Storlek: 32,8 - 43 kvadratmeter
  Hyra: 5348 - 6088 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet:Telia

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Linné ligger i Sävja med närhet till skog och natur. Det finns både bra och lättillgängliga promenadområden både i anslutning till boendet och i närområdet. Buss nummer 5 tar dig lätt från city till Linné. Även buss nummer 42 och 12 stannar utanför boendet. Vill du ta bil hit finns det gratis parkering att tillgå.

  Mål och inriktning

  Linné har fyra våningsplan.

  Mat och måltider

  Samtliga lägenheter har ett pentry där det finns möjlighet att ha mikrovågsugn, kaffe/vattenkokare. Pentryt är utrustat med kylskåp som har frysfack. Linné har även eget kök som levererar mat till de olika planen. Specialkost samt individuella önskemål gällande mat och dryck tillgodoses. Maten är väl sammansatt och variationsrik utifrån äldres behov och preferenser. Frukt, grönsaker och dessert serveras dagligen.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi har ett rikt utbud av aktiviteter. På Linné erbjuder vi dagligen tidningsläsning, sittgymnastik samt utevistelse. Varje våningsplan har sedan egna aktiviteter som bestäms utifrån de boendes önskemål och intressen. I den gemensamma samlingslokalen anordnas andakt, underhållning av trubadurer och musiker, olika körer samt bingo. Bild och form har vi 1 gång/vecka då en lärare kommer hit.

  Personalens kompetens och bemanning

  Vårdbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeut samt sjukgymnast ingår i arbetslaget. På samtliga plan arbetar fem personer på dagen och fyra på kvällen. Natten bemannas av en personal/våningsplan. Därutöver tjänstgör 2-3 sjuksköterskor. Vårdplanering tillsammans med närstående utförs minst en gång/år.

  Övrigt

  Fotvård samt frisör kommer hit regelbundet. Vi arbetar med Senior Alert vilket innebär en kvalitetssäkrad omvårdnad. Verksamheten är ISO certifierad där kvalitetskontroller görs regelbundet såväl internt som externt.

  Gutasund

  Gutasund är ett modernt äldreboende beläget precis intill Gottsunda Centrum med närhet till butiker och service samtidigt som vi har naturnära strövområden alldeles inpå knutarna. Boendet har 72 lägenheter fördelade på fyra våningsplan med inriktning omvårdnad och demens. Inomhusmiljön är hemlik och trivsam och är framtagen av företagets expert inom demenskunskap. På Gutasund eftersträvar vi att ge våra boende en meningsfull vardag där aktiviteter som promenader, spa och bakning spelar en viktig roll. Vi har en underbar trädgård där man bland annat hittar planteringsbäddar, fruktträd och mysiga uteplatser med rum för måltider och samvaro. Vår omsorg fokuserar på våra boende och deras närstående.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Frösunda Omsorg AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Valthornsvägen 53, 756 50 Uppsala
  Telefon - Allmän: 010 130 38 88
  Telefon - Verksamhetschef: 010-130 38 88
  Telefon - Biträdande enhetschef: 010-130 41 51
  E-post: alfred.bjernulf@frosunda.se
  Webbplats: frosunda.se

  Gutasund 750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2015
  Antal lägenheter/enheter: 72, varav 18 omvårdnad och 54 demens.
  Storlek: 32 kvadratmeter
  Hyra 7 902 kronor per månad (2019 års nivå)
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telefoni: Uno Bredbandsleverantör: Bahnhof

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Gutasund ligger endast 7 km från centrala Uppsala i närhet till natur och vatten. Precis vid boendet finns möjlighet till ett stort utbud av service. Varje detalj i boendemiljön är genomtänkt för att möta personer med demens på bästa sätt och stor vikt har lagt för att göra den hemlik, varm och trygg. De ljusa lägenheterna har ett stort badrum, pentry och anpassad säng och inreds personligt. På varje våning finns balkonger. Alla andra delar på boendet är stilfullt möblerade. Den vackra trädgården som blommar från vår till höst utgör en oas och har gångstråk, odlingar, sittplatser.

  Mål och inriktning

  Vi utgår från varje persons egna önskemål om hur man vill leva och vad som skapar en meningsfull vardag. Hur vi ska arbeta utifrån dina önskemål och behov, beskrivs i en genomförandeplan som följs upp regelbundet. Det handlar om att vara lyhörd och professionell. Våra medarbetares bemötandet utgår från en gedigen kunskap om demenssjukdomar liksom respekt, engagemang och nyfikenhet för varje person. Vi ser till det friska och arbetar för att locka fram dina förmågor utifrån förutsättningar.

  Mat och måltider

  Måltiderna ska vara en höjdpunkt på dagen; från hur det smakar och serveras till att det är en lugn miljö och att man får sitta med dem man gillar. Maten som serveras är varierad och näringsrik och menyerna utgår från säsongens utbud. För den som har speciella behov anpassar vi maten. Baket sköter vi tillsammans med dem som vill. Det finns alltid färsk frukt.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi utgår från varje persons önskemål för att skapa en meningsfull vardag. Inredningen är genomtänkt för att bjuda in till rörelse, aktivitet och stimulering. För den som vill erbjuder vi gemensamma aktiviteter; allt från musik och underhållning, spelkvällar, dans, rörelse eller olika uteaktiviteter beroende på årstid. Vi tar också in delar av det samhället har att erbjuda till boendet. Det kan vara kultur som högläsning och bokbuss eller föreläsningar. Vår aktivitetsansvarige planerar de gemensamma aktiviteterna i samråd med den enskilde. I vår vackra och rogivande trädgård kan du också njuta av fåglarna, grönskan och den porlande fontänen, promenera på gångstråken, odla eller delta i gemensamma aktiviteter.

  Personalens kompetens och bemanning

  Verksamhetschef är ansvarig för verksamheten. Sjuksköterska är omvårdnadsansvarig med medicinskt ansvar. Undersköterska sköter den dagliga vården och omsorgen och är kontaktman. Arbetsterapeut arbetar förebyggande, habiliterande och rehabiliterande. Fysioterapeut arbetar förebyggande, behandlande och rehabiliterande. Kostchef/dietist säkerställer näringsrik och hälsosam mat. Sakkunnig inom demens.

  Övrigt

  Vi tar in delar av det samhället som kultur: bokbuss och föreläsningar och tjänster: frisör, fotvård eller massage. Allt för man sin din dag som man vill ha den. Vår sakkunniga inom demens och kognition säkerställer att vi genomgående bemöter personer med demenssjukdom och kognitiv svikt på bästa sätt. Du som närstående är viktig och vi vill ha en nära dialog med dig. Regelbundna träffar samt inslag av stöd och utbildning kommer att erbjudas. Du får du en god insyn i verksamheten och kan påverka våra arbetssätt.

 8. Centrala staden

  Balder vård och omsorgsboende

  Balder är ett vård- och omsorgsboende med totalt 51 lägenheter. Huset är byggt år 2000 och består av fyra plan. Det centrala läget gör att det är enkelt att ta sig till Balder via exempelvis buss eller cykel. Närhet till affärer, caféer, bibliotek och andra aktiviteter i centrala Uppsala. Balder har två omvårdnadsavdelningar samt en avdelning för personer med demenssjukdom. På dessa avdelningar finns 16 lägenheter vardera.

  Plan 1 och 2 erbjuds platser för personer som har rätt att nyttja finska omsorgsplatser. Seniorit ja vanhustenhuolto

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: S:t Olofsgatan 44B, 75332 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 82 55
  Telefon - Enhetschef: 018-727 83 08
  E-post: susana.carballo@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Balderaldre

  balder.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2000
  Antal lägenheter/enheter: 51
  Storlek: 29 - 48,2 kvadratmeter
  Hyra: den aktuella uppgiften har Uppsala kommun.
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: -

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Våra avdelningar har en öppen planlösning där det gemensamma utrymmet, matsalen och avdelningsköket finns i mitten, vilket skapar en öppen, trevlig och varm miljö. I matsalen och det gemensamma utrymmet finns två öppna spisar vilket skapar en mysig stämning under årets kalla och mörka månader. Vi är stolta över våra två sinnesrum på Balder. Första sinnesrummet leder oss direkt till ”Mauritius”. Detta med en riktig solsimulator, strand och en vacker fototapet av stranden, en plats där vi tillsammans kan stärka vårt immunförsvar, få ny energi och få känslan av en utlandsresa. Solterapin på Balder erbjuder bland annat ljus, värme, härlig miljö, avslappning och smärtlindring.

  Med vårt andra sinnesrum skapa ett rum där man kan gå från stranden till att vara ”i vatten”. Sinnesrummet är målat för att ge känslan av att man är just under vatten med färgskiftningar i blått. Sedan tillkommer flertalet sensoriska material för att stimulera våra sinnen. Det här är ett rum dels för personer med demens men även för personer med omsorgsbehov. Med sinnesrummen vill vi tänka nytt och kanske komma över vissa hinder och återväcka vissa av våra sinnen. Sinnesupplevelser för alla oavsett hälsotillstånd.

  Varje avdelning har en stor terrass/balkong där många av våra boende spenderar tid under årets varma dagar. På baksidan finns en trädgård med bärbuskar och mindre odlingar av grönsaker. Här anordnas olika aktiviteter under vår, sommar och höst. Varje lägenhet består av ett rum med köksdel samt ett kombinerat dusch- och toalettrum. Rummet är utrustat med en vårdsäng, resten möblerar den boende efter eget önskemål med egna möbler. Alla lägenheter har larm och till varje lägenhet finns ett lägenhetsförråd. Möjlighet till parboende finns.

  Mål och inriktning

  Verksamheten ansvarar för omvårdnad, sjukvård och service dygnet runt. Sjuksköterska finns tillgänglig dygnet runt och tillgång finns även till husläkare, fysioterapeut och arbetsterapeut. Medicinska bedömningar görs i samarbete med patientansvarig läkare och sjuksköterska. Varje boende har rätt till en personlig kontaktperson. Tillsammans med den boende och dennes närstående sammanfattar kontaktpersonen den boendes behov och önskemål i en individuell genomförandeplan som gemensamt och regelbundet uppdateras. Meningsfull sysselsättning, stimulans och kulturutbud erbjuds de boende med utgångspunkt från vad var och en önskar och orkar. Dagliga aktiviteter synliggörs på respektive plan genom aktivitetstavla.

  Verksamheten bedriver rehabilitering och aktivering med målet att den enskilde ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt med hänsyn tagen till var och ens förmåga. Till vår hjälp, förutom fysioterapeut och arbetsterapeut, har vi två vårdhundar som vi använder i vård- och omsorgsarbetet för att uppnå positiva effekter för våra boende här på Balder. Kontakt med vårdhund ger ökad motivation för de boende att träna aktiviteter i dagligt liv. Personalens arbete blir effektivare när hundens medverkan gör träningen mer stimulerande. Vård i livets slutskede ingår som en naturlig del i omvårdnaden. Denna omvårdnad är av hög kvalitet. Lindring av smärta eller andra obehag, kärleksfull omvårdnad och en fridfull miljö är viktiga inslag.

  Mat och måltider

  Vi erbjuder alltid två olika maträtter för att våra boende ska kunna välja vad de vill äta just idag. Att servera och presentera maten på ett trevligt sätt och att duka upp festligt vid helger och högtider är ett sätt att skapa en trevlig måltidsmiljö för våra boende. Den mat vi serverar vid lunch och middag beställer vi från företaget Dafgård. Personalen på varje plan värmer maten på respektive avdelning och serverar färsk sallad varje dag. Vi bjuder ofta på hembakat fikabröd, vilket skapar goda dofter och trevliga fikastunder där personal och boende umgås. Vi tar fasta på högtider, finska och svenska sådana och gör då anpassningar gällande måltiderna och maträtterna.

  Aktiviteter och social samvaro

  På Balder har vi en hälsopedagog, som tillsammans med aktivitetsansvariga, anordnar gemensamma och individuella aktiviteter för våra boende. Genom vårt boenderåd och med hjälp av kontaktman kan vi få information om vilka aktiviteter som våra boende vill att vi ska ordna. Vi ordnar med allt ifrån surfcafé, mobilt spa, herrklubb, danskvällar, modevisning till att ha trevliga grillfester i vår trädgård. Vi försöker tillgodose varje enskild individs vilja och behov av aktivitet och stimulans. Vi har ett eget aktivitetsrum på Balder där man kan måla, arbeta med hantverk, spela spel, titta på film och mycket mer.

  Varje kontaktman erbjuder den boende som man är ansvarig för, en timmes egen tid varje vecka. Under denna tid får våra boende bestämma själva vad man vill göra tillsammans med sin kontaktman. Vi har värdegrundsledare som utbildar och handleder personalen kring vår värdegrund för att implementera denna i vår verksamhet. Vi har boenderåd, anhörigfester/träffar och utför enkäter där vi kan få kännedom om hur våra boende och deras anhöriga upplever våra aktiviteter och den sociala tillvaron på Balder. Det finns ett par Ipad på varje avdelning där anhöriga och personal har möjlighet att lägga in levnadsberättelser och bilder. Att sitta i våra mysfåtöljer och titta på dessa kort har blivit en egen aktivitet som är uppskattad. Vår arbetsterapeut arbetar med arbetsterapi så att våra vårdtagare, utifrån sina egna resurser, ska kunna bli så självständiga som möjligt i sina vardagsaktiviteter.

  Personalens kompetens och bemanning

  Balder erbjuder omvårdnad och service dygnet runt. Vi har undersköterskor i tjänst dygnet runt alla dagar i veckan på varje avdelning. Varje plan har en egen omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Vi har egen sjuksköterska i tjänst måndag-fredag dagtid (inklusive röda dagar). Helger och kvällstid finns alltid sjuksköterska tillgänglig via joursjukvård. Nattetid finns joursjuksköterska tillgänglig via Uppsala kommuns joursjukvård. Vi har en egen arbetsterapeut och fysioterapeut på Balder som arbetar måndag, onsdag och varannan fredag. Patientansvarig husläkare utgår från Svartbäckens vårdcentral och kommer till Balder två gånger/vecka för rond. Utöver detta finns husläkare/jourläkare alltid tillgänglig via telefon dygnet runt alla dagar i veckan. Inom verksamheten har vi även verksamhetschef, samordnare, vaktmästare, hälsopedagog och vårdhundförare. Finsktalande personal finns.

  Övrigt

  Kvalitet är kärnan i den vård och omsorg vi erbjuder. Vårt kvalitetsledningssystem finns inbyggt i alla våra arbetsmoment och aktiviteter. På detta sätt kan vi försäkra oss om att våra boende och deras närstående alltid upplever samma höga kvalitet i de tjänster vi utför. På Balder finns ett stort träningsrum för rehabilitering och träning som våra boende har tillgång till via vår fysioterapeut och arbetsterapeut. Inom verksamheten finns vårdhundförare med vårdhund och Silviasyster med speciell kompetens inom demensvård. Vår personal behärskar flera olika språk.

  Ebbagården 

  Ebbagården är ett lugnt beläget demensboende i centrala Uppsala. Verksamheten är Silviacertifierad – all personal har utbildning inom demensvård. Vår ambition är att se och bemöta varje person utifrån förmågor, livshistoria och existentiella behov. Samverkan med anhöriga är en viktig del i omsorgen.

  Typ av boende: Demensboende
  Utförare: Diakonistiftelsen Samariterhemmet

  Kontaktuppgifter

  Adress: Kungsängsgatan 46, 753 22 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-564050
  Telefon - Enhetschef: 018-564076
  E-post: ebbagarden@samariterhemmet.se
  Webbplats: samariterhemmet.se

  Ebbagården 2021.jpg
  Allmän information

  Byggår: 1970
  Antal lägenheter/enheter: 33
  Storlek: från 50 kvm, inklusive gemensamhetsutrymmen
  Hyra: från 6980 kr
  Kök/pentry: nej
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentation av Ebbagården

  Boendemiljö

  Ebbagården drivs av Samariterhemmet och ligger i centrala Uppsala, nära stadsparken. Här får de boende god omvårdnad och trygghet, dygnet runt. Verksamheten vilar på vår värdegrund om människors rätt till ett värdigt liv, livet ut. När minnet sviker, orden försvinner och omgivningen verkar främmande behöver man hjälp med att leva i nuet, att få njuta av goda sinnesintryck, mjuka röster och varma händer. Rum med rymliga hygienutrymmen, TV- och telefonuttag. Matsal och vardagsrum på varje våning.

  Mål och inriktning

  Samariterhemmet har särskild kompetens och erfarenhet av demensrelaterade funktionshinder. Ett värdigt och vänligt bemötande är avgörande i arbetet med människor som drabbats av demens. Vår strävan är att se och bemöta varje individ utifrån ett helhetsperspektiv. Vi arbetar personcentrerat för att uppnå högsta möjliga livskvalitet där den sjukes personlighet bibehålls, trots sviktande funktioner.

  Mat och måltider

  Måltiderna är viktiga på Ebbagården. Att få äta tillsammans ska vara höjdpunkter i vardagen. Vi arbetar därför aktivt med att utveckla måltiderna, både vad gäller kost och miljö. Maten tillagas med noga utvalda råvaror av egen kock. Personalen närvarar ständigt, serverar och hjälper till. Anhöriga är välkomna att äta tillsammans med oss. .

  Aktiviteter och social samvaro

  Med ett rikt utbud av aktiviteter, som kan vara individuella eller gemensamma, vill vi ge våra boende en meningsfull vardag. Varje boende på Ebbagården har en individuell ”Aktivitets-dosett”, ett schema med personcentrerade aktiviteter utifrån personens intressen och möjligheter att delta. Exempel på aktiviteter är utevistelse, gymnastik, dans, sång, att avnjuta musik och litteratur. Gudstjänster firas varannan vecka. Aktiviteter anpassade till årstider och högtider ger förankring i årstidernas växlingar. I Gårdstugan doftar det ofta nybakat, vi är ute och rör på oss, uppmärksammar traditioner och högtider. Vår cykel används flitigt och närheten till Stadsträdgården tillvaratas.

  Personalens kompetens och bemanning

  Hög personaltäthet och bemanning dygnet runt. Majoriteten av medarbetarna har minst undersköterskeutbildning och flera har Silviasysterutbildning. Vi har sjuksköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut, egen kock och aktivitetsinspiratör. Läkare från Luthagens v c besöker boendet varje vecka. Vid behov kontaktas t.ex. dietist, tandhygienist och tandläkare Personal med kunskaper inom flera språk.

  Övrigt

  Ebbagården är en idéburen verksamhet utan vinstsyfte. Allt överskott går tillbaka till våra verksamheter. Verksamheten vilar på en kristen värdegrund men alla är välkomna oavsett tro eller livsåskådning. Alla verksamheter inom Samariterhemmet vård och omsorg är Silviacertifierade, vilket innebär att all personal har utbildning inom demensvård. Fotvård och frisör erbjuds vid behov och önskemål. Varje boende har en egen kontaktperson. Möjlighet finns till samtal med diakon eller präst.

  Villa Hovstallet

  Villa Hovstallet ligger i nya, trevliga kvarter vid Fyrisån med gångavstånd till centrala Uppsala. Boendet har 72 ljusa och moderna lägenheter uppdelade på fyra våningar med åtta avdelningar. Vi erbjuder vård med olika inriktningar, tre avdelningar för dig med demenssjukdom samt en avdelningar för permanent boende om du är i behov av stöd på grund av somatiska sjukdomar. Lägenheterna är ljusa, 31 kvadratmeter stora och utrustade med toalett, dusch och pentry. Vi har en egen aktivitetsansvarig som arbetar med att anordna gruppaktiviteter, utflykter och att veckovis ta fram aktivitetsscheman. Frukost, lunch och middag tillagas och serveras enligt konceptet ”Mat som hemma”. Maten tillreds på varje avdelning och serveras i den gemensamma matsalen eller i den egna lägenheten om den boende så önskar. 

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Vardaga Äldreomsorg AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Kungsängsgatan 68 C, 753 18 Uppsala
  Telefon - Verksamhetschef: 0728-881986
  E-post: karin.bondestam@vardaga.se
  Enhetschef/Sjuksköterska Telefon - 0731-522755
  Sjuksköterska Telefon - 0731-522842
  Gruppchef plan 1 Telefon - 0708-694304
  Gruppchef plan 2 Telefon - 0763-279962
  Gruppchef plan 3 Telefon - 0733-015944
  Gruppchef plan 4 Telefon - 0739-682574
  Webbplats: vardaga.se

  Allmän information

  Byggår: 2016
  Antal lägenheter/enheter: 72
  Storlek: 31 kvadratmeter
  Hyra: 8700
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentation av boendet

  Boendemiljö: -
  Mål och inriktning: -
  Mat och måltider: -
  Aktiviteter och social samvaro: -
  Personalens kompetens och bemanning: -
  Övrigt: -

 9. Västra staden (Luthagen, Stenhagen, Flogsta, Håga, Eriksberg)

  Andreas Ands Minne 

  Stiftelsen Andreas Ands Minne är ett mindre vård- och omsorgsboende med 29 platser i centrala Luthagen. Vi bedriver en professionell omvårdnad utifrån den enskildes individuella behov och önskemål, och där den enskildes intressen står i fokus. Till huset hör en stor uppvuxen trädgård. Vårt fokus ligger i ett gott kontaktmannaskap, många olika aktiviteter och god hemlagad närproducerad och ekologisk mat.

  Typ av boende: Omvårdnadsboende
  Utförare: Stiftelsen Andreas Ands Minne

  Kontaktuppgifter

  Adress: Sturegatan 22, 752 23, Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-535573
  Telefon - Enhetschef: 0704-932223
  E-post: victoria.wiksten@andreasand.se
  Webbplats: andreasand.se

  Allmän information

  Byggår: 1965
  Antal lägenheter/enheter: 29
  Storlek: från 15 kvadratmeter
  Hyra: 4 300 kronor
  Kök/pentry: nej
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Stiftelsen Andreas Ands Minne är beläget i de centrala delarna av Luthagen. Fastigheten är renoverad under 2012. Här finns stora sällskapsutrymmen i en stilfull miljö. Vi har en rymlig matsal i anknytning till det egna köket . Från entréplanet kommer man ut till den stora altanen och vidare ut i trädgården där det finns fruktträd, planteringar och en gåvänlig trädgårdsstig. Här finns även en trevlig fontän.

  Mål och inriktning

  Stiftelsen Andreas Ands Minne är ett omvårdnadsboende med anor från 1925. Verksamheten finns i den trevliga stadsdelen Luthagen. Med 29 platser i vår egen fastighet är Stiftelsen Andreas Ands Minne ett litet och hemtrevligt boende. Till huset hör en stor uppvuxen trädgård. Vårt fokus ligger i ett gott kontaktmannaskap, många olika aktiviteter med guldkant och god hemlagad ekologisk mat. Vi vill skapa en positiv miljö och omsorg för dig som är i behov av särskilt boende.

  Mat och måltider

  Vi har ett eget kök där all mat lagas från grunden. Våra kockar använder sig av de bästa, närproducerade råvarorna och måltiderna komponeras efter årstid. Stor vikt läggs vid fin dukning och fräscha blommor, på helgerna används ett särskilt finporslin. Vi firar de traditionella högtiderna väl och har som tradition att ordna speciella middagar till exempel Gåsmiddag, Kräft- och Surströmmingsfest.

  Aktiviteter och social samvaro

  Stiftelsen Andreas Ands Minne erbjuder individuellt utformade aktiviteter som är anpassade för den enskildes egen förmåga och behov. Vi erbjuder gemensam aktivering, till exempel gruppgymnastik under ledning av fysioterapeut, sociala träffar, högläsning, andakter, underhållning , promenader, utflykter, tillgång till biblioteksservice och fester enligt tradition. Egna aktiviteter kan vara enskild gymnastik, taltidning, läsning, promenader, musikutövning med mera. För aktiviteterna på Stiftelsen Andreas Ands Minne ansvarar en aktivitetsansvarig person, en aktivitetsgrupp, kontaktpersonen, arbetsterapeut, fysioterapeut och sjukgymnastassistent.

  Personalens kompetens och bemanning

  I vårdgruppen ingår: sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeut, sjukgymnastassistent, arbetsterapeut och omvårdnadskoordinator. Vi har även tillgång till en egen läkare. Kök: Kockar och serveringspersonal. Övriga: Verksamhetschef, tvätt/textilvårdare, aktivitetsansvarig, vaktmästare, lokalvårdare, personalansvarig och teknikansvarig.

  Övrigt

  Kvalitetscertifierade enligt ISO 9002:1984 redan år 2000, vi har regelbunden tillgång till fotvård och frisör.

  Glimmervägen 

  Glimmervägens vård- och omsorgsboende är ett äldre- och demensboende beläget i stadsdelen Eriksberg, Uppsala. Huset är byggt i tre våningar och har stora svängda balkonger som löper längs hela baksidan mot en lummig bakgård. Bussar in till Uppsala centrum stannar precis utanför på gatan. Varje våning har mellan 16 och 17 lägenheter och totalt finns det 50 lägenheter på Glimmervägen. 34 lägenheter är avsedda för äldreomsorg och 16 lägenheter för personer med demenssjukdom. Glimmervägen har dygnet runt omsorg med sjuksköterskor, undersköterskor samt sjukgymnast och arbetsterapeut. På Glimmervägen finns även en certifierad vårdhund och vårdhundsförare. Läkarbesök sker regelbundet med läkare från Region Uppsala.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Glimmervägen 3, 752 41 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 30 81 (plan 1), 018-727 30 82 (våning 2),
  018-727 30 83 (våning 3), 018-727 30 80 (Administratör), 018-727 30 84 (Sjuksköterska plan 1), 018-727 30 85 (Sjuksköterska plan 2),
  018-727 30 86 (Sjuksköterska plan 3) 018-727 30 87 (Arbetsterapeut),
  018-727 30 88 (Fysioterapeut)
  Telefon - Enhetschef: 018-727 83 66
  E-post: jonas.anshelm@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Glimmervagen

  glimmervagen.jpg
  Allmän information

  Byggår: 1999
  Antal lägenheter/enheter: 50
  Storlek cirka: 30 kvadratmeter
  Hyra: 4 972 - 5 033 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: valfritt

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Glimmervägens vård- och omsorgsboende är ett äldre- och demensboende beläget i stadsdelen Eriksberg, Uppsala. Huset är byggt i tre våningar och har stora svängda balkonger som löper längs hela baksidan mot en lummig bakgård. Bussar in till Uppsala centrum stannar precis utanför. Närhet till service på Västertorg. Varje våning har mellan 16 och 17 lägenheter och totalt finns det 50 lägenheter på Glimmervägen. 34 lägenheter är avsedda för äldreomsorg och 16 lägenheter för personer med demenssjukdom.

  Mål och inriktning

  På Glimmervägen vill vi skapa en positiv miljö och omsorg för människor i behov av särskilt boende. Vårt mål är att de boende ska känna värme, omtanke och trygghet och ha kvar sin personliga integritet hela livet. Vi vill att de som bor hos oss ska uppleva sitt nya boende som ett hem. Ett hem där man känner sig trygg i vetskapen om att det alltid finns någon till hands om jag skulle behöva hjälp eller sällskap. Vi vill möta alla de behov som varje individ har hela livet och värna om den boendes integritet och självbestämmanderätt.

  Mat och måltider

  Matleverantör är Dafgård och vi jobbar med att måltidssituationen ska vara lugn och trivsam. Att det är skillnad mellan vardag och helg.

  Aktiviteter och social samvaro

  Arbetar aktivt med att ha erbjuda trevliga och meningsfulla aktiviteter.

  Personalens kompetens och bemanning

  Här finns sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut och omsorgspersonal såsom undersköterskor och vårdbiträden. Läkare från Region Uppsala kommer regelbundet till vårt boendet.

  Övrigt

  Vi samarbetar med vårdhundsteam och annan service som exempelvis fotvårdare.

  Myrbergska gården

  Myrbergska gården ligger vackert beläget i Luthagen. På Myrbergska gården lägger vi extra omsorg på måltiderna och gör dem gärna till en aktivitet i sig. Vi arbetar med vårdhund och i vår vackra innergård så gör vi olika aktiviteter beroende på årstid. Träning och social gemenskap är prioriterat.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Geijersgatan 61, 752 31 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 21 02
  Telefon - Enhetschef: 018-727 54 62
  E-post: iryna.eriksson@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Myrbergska-garden

  myrbergska_garden_exterior_vo_750_300pix.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2001
  Antal lägenheter/enheter: 51
  Storlek: 26 - 40 kvadratmeter
  Hyra: 4 890 - 5 794 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Telia

  Presentation av Myrberska gården

  Boendemiljö

  Trots vårt centrala läge finns fin natur kring huset. Vår stora och skyddade innergård gör det enkelt att äta ute under sommartid och att gå ut i trädgården när man själv vill. Gemenskap upplever vi också kring odlingarna i trädgården, när rabarber och jordgubbar mognar, och kring pianot vid eftermiddagsfikat. På våra stora altaner får du en stunds avkoppling och de stora allrummen gör det enkelt att umgås med varandra. Vi har totalt 51 lägenheter.

  Mål och inriktning

  Vi finns nära dig när du behöver det. Vi värnar om din delaktighet, trygghet och hur vi bemöter dig. Tillsammans med dig upprättar din kontaktman en genomförandeplan där ni skriver ned vilka behov du har och vad som känns viktigast för dig. Vi tar ansvar för god och säker vård enligt externa och interna krav samt kvalitetsmål som leder till ständiga förbättringar.

  Mat och måltider

  Vi lägger extra omsorg på måltiderna och gör dem gärna till en aktivitet i sig. Vår stora och skyddade innergård gör det enkelt att äta ute under sommartid. Vi serverar måltider och frukt sju gånger om dagen, den sista som ett litet nattmål. Uppsala kommuns egen restaurang ansvarar för våra menyer och väljer ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt.

  Aktiviteter och social samvaro

  Små stunder tas tillvara för upplevelser och samvaro. Vintertid lyser vi upp gården med eldkorgar för att locka till promenad även i kylan. Vi har gemensamma stunder flera gånger om dagen det kan vara sittyoga, se på film, spela bingo eller vara med i samtalsgrupper. Två grupper har valt att varje vecka träffa vårdhund tillsammans med sin arbetsterapeut. Det ger både träning och social gemenskap i gruppen. Gemenskap upplever vi också kring odlingarna i trädgården, när rabarber och jordgubbar mognar, och kring pianot vid eftermiddagsfikat.

  Personalens kompetens och bemanning

  Små stunder tas tillvara för upplevelser och samvaro. Vintertid lyser vi upp gården med eldkorgar för att locka till promenad även i kylan. Vi har gemensamma stunder flera gånger om dagen det kan vara sittyoga, se på film, spela bingo eller vara med i samtalsgrupper. Två grupper har valt att varje vecka träffa vårdhund tillsammans med sin arbetsterapeut. Det ger både träning och social gemenskap i gruppen. Gemenskap upplever vi också kring odlingarna i trädgården, när rabarber och jordgubbar mognar, och kring pianot vid eftermiddagsfikat.

  Övrigt

  Små stunder tas tillvara för upplevelser och samvaro. Vintertid lyser vi upp gården med eldkorgar för att locka till promenad även i kylan. Vi har gemensamma stunder flera gånger om dagen det kan vara sittyoga, se på film, spela bingo eller vara med i samtalsgrupper. Två grupper har valt att varje vecka träffa vårdhund tillsammans med sin arbetsterapeut. Det ger både träning och social gemenskap i gruppen. Gemenskap upplever vi också kring odlingarna i trädgården, när rabarber och jordgubbar mognar, och kring pianot vid eftermiddagsfikat.

  Eriksdalsgården

  Här ser man ofta någon av våra vårdhundar ta vägen in genom entrén. Många boende har valt att träna med vårdhund. Ditt eget intresse är viktigt här, kanske vill du ta taxi in till centrum till din bokcirkel eller syjunta som träffats under många år. Vi finns i Luthagen.

  Typ av boende: Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Norrlandsgatan 2, 752 29 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-7278874
  Telefon - Enhetschef: 018-7278879
  E-post: linda.alenius@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Eriksdalsgarden

  eriksdalsgarden_exterior_vo_750_300pix.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2001
  Antal lägenheter/enheter: 40
  Storlek: 30 - 37 kvadratmeter
  Hyra: 5 086 - 5 600 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: den boende väljer själv.

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Många vill gärna vistas utomhus. Vår skyddade uteplats på baksidan av huset, med stor gräsmatta och bänkar under träden, används flitigt under sommaren. Det centrala läget i stadsdelen Luthagen gör det lätt för anhöriga och vänner att ta sig hit och stanna för en fikastund. Vi har två luftiga, ljusa avdelningar med 20 lägenheter på varje plan. Lägenheterna har eget hygienutrymme och kylskåp. På tredje våningsplanet finns en bra träningslokal.

  Mål och inriktning

  Vi finns nära dig när du behöver det. Vi värnar om din delaktighet, trygghet och hur vi bemöter dig. Tillsammans med dig upprättar din kontaktman en genomförandeplan där ni skriver ned vilka behov du har och vad som känns viktigast för dig. Vi tar ansvar för god och säker vård enligt externa och interna krav samt kvalitetsmål som leder till ständiga förbättringar.

  Mat och måltider

  Varje våning har en stor och ljus gemensam matsal där vi äter tillsammans. Om önskemål finns kan man självklart få maten serverad inne i den egna lägenheten. Vår stora och skyddade innergård gör det enkelt att äta ute under sommartid. Uppsala kommuns egen restaurang ansvarar för våra menyer och väljer ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Det finns alltid minst två rätter att välja på och efterrätt vid en av dagens huvudmål.

  Aktiviteter och social samvaro

  Ditt eget intresse är viktigt när du bor hos oss. Det styr vilka aktiviteter vi ordnar. Någon väljer att ta taxi in till centrum för att fortsätta i sin bokcirkel eller syjunta som träffats under många år. Din kontaktman har tid avsatt för att hjälpa dig att planera och genomföra det du inte klarar helt på egen hand längre. Du kan gå på sköna promenader, lyssna på musik, spela bingo och sällskapsspel eller lösa korsord, träna med vårdhund och ha gymnastik på egen hand eller gemensamt. Vi ordnar gärna fester efter dina önskemål.

  Personalens kompetens och bemanning

  Som stor och attraktiv arbetsgivare har vi kompetent och erfaren personal och vårt arbete styrs av ett genuint intresse för människor. Sjukgymnast och arbetsterapeut är tillgängliga under del av dagen och vår sjuksköterska jobbar dagtid alla vardagar. Kväll, natt och helg finns sjuksköterska genom Joursjukvården. Omvårdnadspersonal är här dygnets alla timmar och läkare kommer regelbundet till oss.

  Övrigt

  Både tandläkare och tandhygienist kommer regelbundet till oss. Du kan boka hårvård och fotvård här. Våra vårdhundsteam är mycket uppskattade av de som valt att delta. Vi är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001.

  Stenhagens vård- och omsorgsboende

  Balkonger, trädgård och natur in på knutarna ger en bra utemiljö. Vi har träningslokal och eget spa/bad för den som vill ha avslappning. Vår äldrepedagog hittar alltid något att välja på för dig som vill vara aktiv. Vi finns nära Stenhagens centrum.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende

  Kontaktuppgifter

  Adress: Herrhagsvägen 14, 752 67 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 87 03
  Telefon - Enhetschef: 018-727 87 01 eller 018-727 87 02
  E-post: bjorn.broden@uppsala.se
  E-post: hataw.kahraman-jaff@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Stenhagen

  stenhagen_exterior_vo_750_300pix.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2008
  Antal lägenheter/enheter: 80
  Storlek: 30 - 36 kvadratmeter
  Hyra: 5001 - 5469 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Borderlite/Comhem

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Det är nära till bibliotek och Stenhagens centrum med affärer. Våra dagrum är öppna och ljusa och här finns även lugna hörnor och fönstersmygar med sittgrupper och utsikt mot skog och mark. Balkonger, trädgård och natur in på knutarna ger en bra utemiljö. Inomhus finns vår träningslokal och eget spa/bad där den som vill får träning och avslappning. Vi har totalt 80 lägenheter fördelade på fyra plan. Flera lägenheter har möjlighet till parboende och i alla lägenheter är det möjligt att använda dator.

  Mål och inriktning

  Vi finns nära dig när du behöver det. Vi värnar om din delaktighet, trygghet och hur vi bemöter dig. Tillsammans med dig upprättar din kontaktman en genomförandeplan där ni skriver ned vilka behov du har och vad som känns viktigast för dig. Vi tar ansvar för god och säker vård enligt externa och interna krav samt kvalitetsmål som leder till ständiga förbättringar.

  Mat och måltider

  Hos oss är alla de fem aspekterna på en måltid viktiga – maten, omgivningen, bemötandet, upplevelsen och rutinerna kring maten. Uppsala kommuns egen restaurang ansvarar för våra menyer och väljer ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Det finns alltid minst två rätter att välja på och efterrätt vid en av dagens huvudmål.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi har en träningslokal och eget spa/bad där du som vill får träning och avslappning. Här ordnar vår äldrepedagog varje vardag i veckan motion, musik och sysselsättningar utifrån dina intressen. Vad som händer under dagen varierar men det finns alltid något att välja på för dig som vill vara aktiv. Vi har också ett nära samarbete med studieförbund, Svenska kyrkan och flera volontärer.

  Personalens kompetens och bemanning

  Som stor och attraktiv arbetsgivare har vi kompetent och erfaren personal och vårt arbete styrs av ett genuint intresse för människor. Sjukgymnast och arbetsterapeut är tillgängliga under del av dagen och vår sjuksköterska jobbar dagtid alla vardagar. Kväll, natt och helg finns sjuksköterska genom Joursjukvården. Omvårdnadspersonal är här dygnets alla timmar och läkare kommer regelbundet till oss.

  Övrigt

  Både tandläkare och tandhygienist kommer regelbundet till oss. Du kan boka hårvård och fotvård här. Våra vårdhundsteam är mycket uppskattade av de som valt att delta. Äldrepedagog finns hos oss. Vi är kvalitetscertifierade enligt ISO 9001.

 10. Östra staden (Kvarngärdet, Gränby, Sala backe, Årsta)

  Attendo Råbyvägen vård-och omsorgsboende 

  Attendo Råbyvägen är sedan 2018 ett nytt äldreboende i stadsdelen Gränby i Uppsala. Det drivs med konceptet sport och spa vilket innebär att vi har ett stort fokus på att de boende ska må bra i både kropp och själ. Verksamheten vänder sig till personer med demenssjukdom och omvårdnadstöd. 

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Attendo

  Kontaktuppgifter

  Adress: Råbyvägen 59C, 754 29 Uppsala
  Telefon - Allmän: -
  Telefon - Enhetschef: 070-865 57 20
  E-post: -
  Webbplats: attendo.se

  Allmän information

  Byggår: 2018
  Antal lägenheter/enheter: 78
  Storlek: 32-41 kvadratmeter
  Hyra: 6890 - 7590 kronor/månad
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: Bredbandsbolaget

  Presentation av boendet

  Boendemiljö  

  Attendo Råbyvägen ligger i en vacker omgivning nära promenadvänliga grönområden. Det är lätt att ta sig hit med både bil och allmänna kommunikationer. På gångavstånd ligger Gränby Sportfält som erbjuder ishockey, innebandy, friidrott, konståkning med mera. I närområdet finns restaurang, hårfrisör, närbutik. Ett par kilometer bort finns även Gränby Centrum och Gränbystaden med stort utbud av butiker.

  Mål och inriktning                   

  Attendo Råbyvägen är ett livsstilsboende med inriktningen sport och spa vilket innebär att vi har ett stort fokus på att de boende ska må bra i både kropp och själ. Vi tror att en aktiv och stimulerande vardag har en positiv inverkan på oss alla, oavsett ålder. Träning, motion, spel, skönhetsvård, bad och mycket annat ger en varierad och trivsam vardag och dagarna ska fyllas av det man tycker om.

  Mat och måltider                    

  Måltider och fikastunder upplevs ofta som några av dagens höjdpunkter på våra äldreboenden. Vi är mycket måna om att erbjuda god och näringsrik mat i en trevlig och harmonisk miljö och har därför ett särskilt måltidsmiljökoncept som vi kallar för Matlust. Våra menyer är säsongsanpassade, variationsrika och vi använder råvaror av hög kvalitet. Menyerna bygger på svensk husmanskost, men vi serverar förstås även andra spännande maträtter. Vi tar alla tillfällen att fira med lite extra härligheter och vi uppmärksammar självklart olika högtider.

  Aktiviteter och social samvaro                       

  Vi vill skapa dagar som känns meningsfulla utifrån varje persons unika förmåga och önskan. Aktiviteterna varierar och innehåller allt från att följa idrottshändelser, gemensam pubafton med dans, göra egna tvålar och ansiktsmasker till provsmakning av choklad och exotiska frukter. I vårt gym erbjuder vi individuella träningsprogram och träning i grupp. Den fina omgivningen lockar även till daglig träning som cykelturer, stavgång och promenader. Vi uppmärksammar sportevenemang, umgås i vår sportbar och ser på matcher med favoritlaget. I vår SPA-avdelning erbjuder vi bad i bubbelbadkar och avkoppling i vår relaxavdelning. Här njuter vi av varma bad, massage och skönhetsvård i en rofylld miljö.

  Personalens kompetens och bemanning     

  På Attendo Råbyvägen finns kompetenta undersköterskor och vårdbiträden på plats dygnet runt. Utöver dessa består våra medarbetare av verksamhetschef, biträdande verksamhetschef, arbetsterapeut, fysioterapeut samt sjuksköterskor. Sjuksköterska finns på plats dagtid och övrig tid finns joursköterska tillgänglig. Läkare kommer från Familjeläkarna och rondar på Råbyvägen två gånger i veckan.

  Övrigt              

  Till Attendo Råbyvägen kommer frisör, fotvårdare samt tandläkare vid behov och omvårdnadspersonalen hjälper till med kontakten. Vi har även samarbete med olika volontärorganisationer, Kultur i vården samt Stadsbiblioteket.

  Hasselparken 

  Hasselparken ligger i stadsdelen Salabackar, cirka 2 km från Uppsala centrum. Här finns 69 lägenheter på enheter med inriktning omvårdnad respektive demens. Äldreboendet är byggt 2006, lokalerna är ljusa och moderna. Varje plan har stora balkonger med utsikt över gården. Här finns en fin trädgård med blommor, parkbänkar och fontän för utevistelser och fikastunder.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Årstagatan 23A, 754 34 Uppsala
  Telefon - Allmän: -
  Telefon - Enhetschef: 018-727 73 21
  E-post: bodil.malmberg@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Hasselparken

  Hasselparken_750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2006
  Antal lägenheter/enheter: 69
  Storlek: 30 - 32,2 kvadratmeter
  Hyra: 4660 - 4803 kronor
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: nej
  Förråd: ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: -

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Hasselparken ligger i en omtyckt stadsdel, med nära till torghandel på Vaksala torg och Brantings torg med bland annat konditori, apotek och närbutik. Huset består av fyra våningar. På varje våningsplan finns ett kök, gemensamt matrum och två gemensamma vardagsrum. På entréplanet finns ett aktivitetsrum och ett rum för ”spa”.

  Mål och inriktning

  Vi ser till det friska hos varje boende och uppmuntrar varje persons egna förmågor. Vi arbetar utifrån en gemensam värdegrund och lägger stor vikt vid bemötande.

  Mat och måltider

  Hasselparkens måltider levereras från kommunens egen verksamhet Måltidsservice. De boende bjuds in att delta i förberedelserna, till exempel att duka. Varje boende väljer själv om han eller hon vill äta i det gemensamma matrummet eller i den egna lägenheten. Maten anpassas efter den enskildes behov och vi erbjuder special- och konsistensanpassad kost. Ofta bakar medarbetarna till fikastunden.

  Aktiviteter och social samvaro

  Vi erbjuder både individuella och gemensamma aktiviteter, utifrån de boendes intressen och önskemål. Vi uppmuntrar till utevistelse, som promenader eller att umgås på gården eller pyssla i odlingslådor. Andra aktiviteter kan vara pussel, korsord, frågesport, tidningsläsning, sittgymnastik. Vi har grillkvällar, modevisning, skönhetsstunder och underhållning. Flera av våra aktiviteter ordnas i samarbete med Kultur i vården, kyrkan och lokala föreningar

  Personalens kompetens och bemanning

  Alla våningsplan är bemannade med omvårdnadspersonal dygnet runt. Här finns utbildad Silviasyster, sjuksköterska, fysioterapeut/sjukgymnast och arbetsterapeut. Varje vecka kommer husläkare till Hasselparken. Kväll, natt och helg finns tillgång till joursjuksköterska och jourläkare. Aktivitetshandledare planerar för sittjympa och aktiviteter.

  Övrigt

  Hasselparken samarbetar med frisör och fotvård som kommer till boendet. Under vardagar finns ett litet café öppet dit även Hasselparkens boende är välkomna.

  Villa Salabacke

  Villa Salabacke är ett modernt äldreboende beläget i östra Salabacke. Boendet har 72 lägenheter fördelade på fem våningsplan. På Villa Salabacke är temat kultur, vilket innebär att vi vill att kultur ska genomsyra hela verksamheten, i inredning och i vårt utbud av sociala och kulturella aktiviteter. Aktiviteter är ett viktigt inslag i vardagen på Salabacke, veckans alla dagar. Vårt stora ”vardagsrum” är en mötesplats som skapar möjligheter för att träffas i större eller mindre sammanhang bara för att umgås eller för att delta i olika gruppaktiviteter. Vi har också två stora och fina takterrasser för olika utomhusaktiviteter, terrasserna bjuder också på en underbar utsikt över Uppsala. På Villa Salabacke har vi personal med hög kompetens, till exempel Silviasystrar och en Silviafysioterapeut. Villa Salabacke är certifierat enligt Demensakademin, ett koncept för personcentrerad vård och omsorg vid demenssjukdom som bland annat innehåller utbildning och vägledning för medarbetare samt stöd till närstående

  Lägenheterna är utrustade med en säng, viss städutrustning och WIFI.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Vardaga Nytida Omsorg AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Svärdsliljegatan 5, 754 44 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-472 24 58
  Telefon - Enhetschef: 018-472 24 10 eller 018-472 24 11
  E-post: johan.nystrom@vardaga.se
  Webbplats: vardaga.se

  VIlla Salabacke_750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2017
  Antal lägenheter/enheter: 72
  Storlek: Från 31,3 kvadratmeter
  Hyra: från 7960 kronot per månad
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: IP-only (Uppsala Stadsnät)

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Villa Salabacke ligger i Östra Salabacke, huset har 5 våningar och stora gemensamhetsutrymmen. I huset finns två fina takterrasser med en fantastisk utsikt över Uppsala. Boendeenheterna är vackert och funktionellt inredda, särskilt anpassade för äldre.

  Mål och inriktning

  På Villa Salabacke arbetar vi med personcentrerad omvårdnad. Det betyder att den enskilde möts som en unik människa med sin egen historia, förväntningar och drömmar. Vi ser anhöriga som en viktig del av den enskildes liv och välmående och samverkar därför mycket med dem. Mycket forskning har gjorts kring demenssjukdomar och åldrande och detta är något vi tar till oss i Vardaga. Tack vare denna satsning pågår ett ständigt förbättringsarbete där vi använder den senaste forskningen i vårt dagliga arbete Tema på Villa Salabacke är kultur, viket ska genomsyra verksamheten och de sociala/kulturella aktiviteterna och i inomhusmiljön.

  Mat och måltider

  På varje enhet finns ett gemensamt kök. Här förbereds och tillagas måltiderna. Varje enhet har ett kostombud. Hos oss vill vi att mat inte bara ska vara ett näringsintag utan också en glädjekälla liksom en viktig del i det sociala livet. Genom samspelet i måltiderna ges de boende en ökad känsla av gemenskap och av att ha en meningsfull vardag. Detta vill vi lägga stor vikt på, och vi arbetar med ett ständigt förbättringsarbete kring detta för att måltidssituationen ska vara så trevlig som möjligt.

  Aktiviteter och social samvaro

  Det är viktigt att äldre personer fortsätter att vara aktiva och att de får stöd i att klara vardagliga sysslor så länge som möjligt. Aktiviteterna ska utgå från den enskildes vanor och val. Glädje och välbefinnande i aktiviteterna är viktigt. Olika personer blir glada av olika saker. Det kan ske på olika sätt – musik, dans eller kontakt med djur och barn är aktiviteter som ofta bidrar till glädje. Hos oss arbetar en aktivitetshandledare. Hon tar fram ett stort utbud av sociala och kulturella aktiviteter utifrån de boendes önskemål, för att erbjuda dem aktiviteter som lockar till deltagande och som ger dem meningsfulla dagar. På Villa Salabacke finns goda förutsättningar för detta, det finns bibliotek ”ateljéer” och musikrum, hälsorum med träningsredskap som passar äldre, vårt fina ”vardagsrum” för samvaro. Vi har också en ”parcykel” för dem som inte längre kan cykla själva men gärna vill följa med på en cykeltur.

  Personalens kompetens och bemanning

  Verksamhetschef och enhetschef är ansvarig för verksamheten. Sjuksköterska är omvårdnadsansvarig med medicinskt ansvar. Undersköterska sköter den dagliga vården och omsorgen och är kontaktman. Arbetsterapeut och fysioterapeut arbetar förebyggande, habiliterande och rehabiliterande. Aktivitetshandledare ansvarar för sociala och kulturella aktiviteter. På Villa Salabacke har vi också flera Silvia systrar och vår fysioterapeut är utbildad Silviafysioterapeut.

  Övrigt

  Flera frisörer finns inom gångavstånd. Om den enskilde önskar kan fotvårdare komma på hembesök.

  Årstagården

  Årstagården i Årsta, cirka 3 kilometer från Uppsala centrum, är inriktat på vård och omsorg av personer i olika åldrar med demenssjukdom. Kring boendet finns grönska och fina promenadvägar och en egen trädgård för utevistelse och fikastunder.

  Typ av boende: Demensboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Fyrislundsgatan 66, 754 46 Uppsala
  Telefon - Allmän: -
  Telefon - Enhetschef: 018-727 69 34, 018-727 75 78
  E-post: ulla-britt.bjorn@uppsala.se
  E-post: frida.landerhjelm@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Arstagarden

  Allmän information

  Byggår: 1972
  Antal lägenheter/enheter: 79
  Storlek: 27 - 35 kvadratmeter
  Hyra: -
  Kök/pentry: nej
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: ja
  Leverantör av telefoni/internet: -

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Årstagården har 79 lägenheter indelade i 9 enheter. Lägenheterna är fördelade på bottenplan och fyra boendeplan. På varje enhet finns ett gemensamt dagrum, en matsal och kök. Balkonger ger utsikt över omgivningens grönska och stadsbebyggelse. Här finns en trädgård och bra promenadvägar som uppmuntrar till utevistelse och uteaktiviteter.

  Mål och inriktning

  Årstagården är indelat i nio enheter med olika inriktning. Här finns korttidsboende/utredning, enheter för personer med BPSD-symtom (Beteende och psykiska symtom vid demenssjukdom) och olika stadier av demenssjukdom. Vi har även en enhet för yngre med demenssjukdom samt en enhet för personer med alkoholrelaterad demens. Vårdhund på remiss finns som resurs.

  Mat och måltider

  Måltiderna levereras av kommunens egen verksamhet Måltidsservice och tillreds i våra egna kök. Vi vill att mat inte bara ska vara ett näringsintag utan också en glädjekälla och en viktig del i det sociala livet. Genom samspelet i måltiderna ges de boende en ökad känsla av gemenskap och av att ha en meningsfull vardag.

  Aktiviteter och social samvaro

  Personer med demenssjukdom ska ha möjlighet att fortsätta vara aktiva och få stöd i att klara vardagliga sysslor så länge som möjligt. Aktiviteterna ska utgå från den enskildes vanor och val. Vår äldrepedagog tar fram ett utbud av sociala och kulturella aktiviteter utifrån de boendes önskemål.

  Personalens kompetens och bemanning

  På Årstagården arbetar verksamhetschef, biträdande verksamhetschef, sjuksköterskor, arbetsterapeut, sjukgymnast, driftledare, silviasystrar, undersköterskor och äldrepedagog.

  Övrigt

  Tillgång finns till fotvård och hårvård.

  Förenade Care Liljefors Torg 4 

  Här får du möjlighet att uppnå högsta möjliga livskvalitet. Boendet ligger central belägget i Uppsala. Vår omsorg fokuserar på dig och dina närstående. Vi tar reda på dina intressen och behov och anpassar omvårdnaden utifrån vad som kommer fram. Det viktigaste för oss är att ge dig ett meningsfullt liv. Liljeforstorg drivs av Förenade care som är ett familjeföretag.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende, Psykiatriboende
  Utförare: Förenade Care AB

  Kontaktuppgifter

  Adress: Liljefors Torg 4, 754 29 Uppsala
  Telefon - Allmän: avdelningarna: 018 472 81 14, 018 472 81 16, 018 472 81 18, 018 472 81 20
  Telefon - Enhetschef: 073-315 01 86
  E-post: nicolay@forenadecare.com
  Webbplats: forenadecare.com

  Liljeforstorg4 2_750x300.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2012
  Antal lägenheter/enheter: 70
  Storlek: 32 kvm
  Hyra: 7050 kronor per månad (7191 kr per månad från och med 2021-01-01)
  Kök/pentry: ja
  Möjlighet till parboende: ja
  Förråd: nej
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: internt via vår tekniksupport

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Boendet ligger i stadsdelen Salabacke/Gränby, nära Uppsalas centrala delar. Färgerna är varma och det är mycket inslag av trä, bland annat på dörrar och golv. På varje boendeenhet (två per våningsplan) finns två rymliga balkonger i anslutning till matsalen, en med utsikt över Uppsala slott och domkyrkan. På taket har vi en stor takterrass med magnifik utsikt över Uppsalasiluetten. Vi har trots stadsmiljön en fin trädgård med växthus, grillplats, fruktträd, bärbuskar och promenadslinga. Här kan du sitta under äppelträden, plocka vinbär, plantera eller bara sitta och njuta av dofter, färg och form.

  Mål och inriktning

  Verksamheten är Silviacertifierad sedan maj 2016. Vi arbetar utifrån vår värdegrundsmodell och Leva Livet-koncept som stödjer dig till en meningsfull dag utifrån dina vanor, intressen och drömmar. Leva Livet-teamet arbetar med aktiviteter utifrån att varje människa och varje möte är viktigt och unikt.

  Mat och måltider

  Måltiderna är prioriterade på Liljeforstorg och vi skiljer på vardag och helg. Borden dukas alltid innan måltiderna och det bakas ofta.

  Aktiviteter och social samvaro

  På Förenade Care Liljefors torg 4 sprudlar det av aktiviteter och ofta har vi kulturella teman. Poesiafton, studiecirklar, konserter, pubafton med dans, promenadgrupper, trädgårdsarbete, biokvällar med mera. På Förenade Care Liljefors torg 4 arbetar engagerade Leva livet-inspiratörer och Silviasystrar som organiserar både tidsbestämda gruppaktiviteter och enskilda aktiviteter för våra boende. Vi vill erbjuda dig som boende olika aktiviteter och social samvaro i vardagen och ge stimulans för att få ett aktivt och meningsfullt liv. Vi ser gärna att närstående deltar vid underhållning, utflykter m.m. på verksamheten.

  Personalens kompetens och bemanning

  På Förenade Care Liljefors torg 4 arbetar biträdande verksamhetschef, undersköterskor, Silviasystrar, sjuksköterskor, sjukgymnast, arbetsterapeut, gruppledare, verksamhetschef, Leva livet-inspiratörer och vaktmästare. På boendet finns det personal dygnet runt. Patientansvarig läkare besöker boendet regelbundet.

  Övrigt

  Fotvårdsspecialist och frisör kommer regelbundet. Vårdhund arbetar hos oss. Kvalitet är kärnan i den vård och omsorg vi erbjuder. Förenade Care är certifierat för kvalitet, arbetsmiljö och miljö enligt ISO 9001, ISO 14001 samt OHSAS 18001. Vi arbetar med systematiskt brandskyddsarbete, SBA enligt gällande lagkrav och författningar.

  Höganäs vårdboende

  Höganäs äldreboende är ett omsorg- och demensboende centralt beläget i Uppsala, cirka 15 minuters gångpromenad från centralstationen. Huset har två våningar och en fin trädgård bakom huset. Boendet består av tre avdelningar med totalt 50 lägenheter.

  Typ av boende: Demensboende, Omvårdnadsboende
  Utförare: Uppsala kommun

  Kontaktuppgifter

  Adress: Torkelsgatan 42, 753 29 Uppsala
  Telefon - Allmän: 018-727 82 14
  Telefon - Enhetschef: 018-727 82 10
  E-post: semira.duzo@uppsala.se
  Webbplats: vardochomsorg.uppsala.se/Hoganas

  900x600 höganäs.jpg
  Allmän information

  Byggår: 2000
  Antal lägenheter/enheter: 50
  Storlek: 22 - 41 kvadratmeter
  Hyra: -
  Kök/pentry: -
  Möjlighet till parboende: -
  Förråd: Ja
  Finsktalande personal: nej
  Leverantör av telefoni/internet: -

  Presentation av boendet

  Boendemiljö

  Avdelningarna har en öppen planlösning där matsalen, gemensamma utrymmen, och avdelningskök finns i mitten. Det finns en stor balkong och uteplats i anslutning till avdelningarna och en gemensam uteplats med trädgård och promenadslingor. Vi har ett eget aktivitetsrum på Höganäs som kan användas till olika aktiviteter som spel, sittgymnastik.

  Varje lägenhet består av ett rum med pentry samt en toalett och dusch. Rummet är utrustat med säng, resten möblerar den boende efter eget önskemål med egna möbler. Alla lägenheter har larm och till varje lägenhet finns även ett lägenhetsförråd.

  Mål och inriktning

  Höganäs har tre avdelningar. Två för omvårdnad och en för personer med demens.

  Mat och måltider

  Den mat vi serverar vid lunch och middag beställer vi från företaget Dafgård. Personalen på varje plan värmer maten på respektive avdelning och serverar färsk sallad varje dag. Vi bjuder ofta på hembakat fikabröd, vilket skapar goda dofter och trevliga fikastunder där personal och boende umgås.

  Aktiviteter och social samvaro

  Varje avdelning har ett aktivitetsombud som ansvarar för aktiviteter.

  Personalens kompetens och bemanning

  Undersköterskor och Vårdbiträden Sjuksköterskor, Fysioterapeut och Arbetsterapeut. Vi har personal som är teckenspråkskunniga. Teckenspråkiga döva, med biståndsbeslut om boende, ges förtur till Höganäs.

  Övrigt

  Vårdhund 2 ggr/vecka Samarbete med Fotvårdsspecialist Patientansvariga läkare från Capio Liljeforstorg

 11. Kontakta Seniorguide Uppsala
  Telefon:
  018-727 65 00, måndag–fredag 9.00–12.00, 13.00–16.00
  Besöksadress:
  Stadshuset, Stadshusgatan 2
  Postadress:
  Uppsala kommun, vård- och omsorgsförvaltningen, 753 75 Uppsala

Nyheter om äldreomsorg och senior

 • Granskning av handläggning och beslut inom hemtjänsten

  På uppdrag av Uppsala kommun har inRikta granskat handläggning och beslut inom ett av Attendos hemvårdsområden. Syftet har varit att se om deras ärenden följer gällande riktlinjer och arbetsordning, samt att se om det finns brister i myndighetsutövningen.

 • Träffpunkt 65+ startar i Almunge 3 maj

  Välkommen till Uppsala kommuns mobila Träffpunkt 65+ i Almunge bygdegård.

 • Vi söker äldreambassadörer

  Är du engagerad, flexibel och full av idéer? Då kan du bli en av kommunens äldreambassadörer och bidra till en äldrevänlig kommun.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Bli äldreambassadör

 • Seniorfestival 31 augusti

  Välkommen till en dag fylld av nya upplevelser, prova på-aktiviteter, föreläsningar, föreningsliv och underhållning.

 • Bli en av oss

  Vi satsar på hög kompetens, systematisk utveckling och innovation.

Så arbetar vi med äldreomsorg och senior

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.