Skola och förskola för nyanlända

 1. Inskrivning vid skola eller förskola


  Du som är nyanländ och ska söka plats på förskola eller skola kan skriva in dig genom att besöka mottagningen för nyanlända eller skicka en ifylld inskrivningsblankett.

  Blankett för inskrivning (PDF, 244 KB)

  Du som är registrerad sedan tidigare blir kallad till kartläggning och behöver inte göra en ny ansökan.

  Kom till mottagningen

  Vår mottagning finns på Stationsgatan 12, receptionen plan 4. När du kommer till oss för första gången registrerar vi dig för att gå i skola eller förskola. Vi bokar också tid för att ta reda på dina behov och förkunskaper. Det görs vid ett senare tillfälle och kallas kartläggning. Om du behöver tolk vid kartläggningen bokar vi det också. Inför besöket kan du förbereda inskrivningsblanketten. Om du har ett LMA-kort är det bra om du tar med dig det.

  Skicka inskrivningsblanketten

  Istället för att besöka mottagningen kan du skicka den ifyllda blanketten med e-post eller skriva ut den och skicka med vanlig post. Var noga med att fylla i alla uppgifter. Det är viktigt att du fyller i den adress och telefonnummer som du kan nås på. Om du är asylsökande måste du ange det dossiernummer eller beteckningsnummer som finns på LMA-kortet från Migrationsverket. Tänk på att alla uppgifter måste finnas med för att vi ska kunna ta reda på dina behov och förkunskaper.

  Fäll ihop
 2. Kartläggning och ansökan


  Vi tar reda på vad du kan och behöver lära dig för att se till att du får rätt skolgång. Du får också möjlighet att välja skola. En tolk kan vara med om det behövs.

  • Om du ska gå i förskola eller grundskola till och med årskurs 3 hjälper handläggaren till med ansökan i samband med kartläggningen. I dessa åldrar finns ingen förberedelseklass.
  • Om du ska gå i grundskolans årskurs 4–9 hjälper handläggaren dig att ansöka till skola som har förberedelseklass i samband med kartläggningen.
  • Om du ska gå i gymnasiet berättar handläggaren om dina olika alternativ under kartläggningen. Du placeras sedan i språkintroduktionsklass (SPRINT) eller får veta vilka andra alternativ som finns, till exempel nationellt program eller vuxenutbildning.
  Fäll ihop
 3. Ungdom som fyllt 18 år


  Du som är asylsökande och äldre än 18 år har inte möjlighet att söka plats på språkintroduktion (SPRINT). Har du börjat på SPRINT innan du fyllt 18 år har du möjlighet att fortsätta på programmet.

  För dig som inte kan börja på SPRINT finns det kurser på studieförbund och andra organisationer där vuxna asylsökande kan lära sig svenska.

  Se kurser för asylsökande på Folkuniversitetets webbplats.

  Läs om språkcafé på Röda korsets webbplats.

  Ungdomar som är behöriga kan söka till ett nationellt gymnasieprogram.

  Sök till ett nationellt program.

  Vill du läsa SFI, yrkes- eller vuxenutbildning, kontakta vuxenutbildningen

  Mer information om vuxenutbildningen hittar du här.

  Fäll ihop
 4. Kontakt


  Kontakta mottagningen för nyanlända

  Ordinarie öppettider i receptionen:

  Måndag, tisdag och onsdag 9.00–11.30
  Torsdag 13.00–16.00.

  Telefon: 0771-72 70 01, menyval 6, måndag–torsdag 9.30–11.30
  Besöksadress: Stationsgatan 12, receptionen plan 4. 
  Fäll ihop