Innehåll
-
Om gymnasieskolan
Gymnasieskolan är en frivillig skolform som bygger på den obligatoriska grundskolan. Gymnasieskolan ska ge dig en god grund för personlig utveckling och ett aktivt deltagande i samhällslivet. Den ska också förbereda dig för att direkt kunna arbeta i ett yrke eller för att fortsätta studera.
Program
Alla nationella utbildningar inom gymnasieskolan är tre år och kallas program. Det finns 18 nationella program och de har samma innehåll i hela landet. De är uppdelade i 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program.
På grundskolan läser du ämnen och får ämnets sista betyg på vårterminen i årskurs 9. På gymnasiet läser du kurser och får betyg i varje kurs som alla kommer med på ditt examensbevis. Om du till exempel läser tre kurser i ämnet matematik får du tre betyg. Kurserna har poäng. Det kan vara 50, 100, 150 eller 200 poäng. Poängen visar hur stor en kurs är och motsvarar ungefär lika många timmar. Betygsskalan är samma som på grundskolan, från A till F där A, B, C, D, E är godkända betyg och F icke godkänt betyg.Alla gymnasieprogram innehåller
- gymnasiegemensamma ämnen
- programgemensamma ämnen
- inriktningar
- programfördjupningar
- individuellt val
- gymnasiearbete
Det är bestämt vilka kurser som ingår i gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma ämnen och inriktningar. Du ska läsa de kurser som finns på respektive program. Programfördjupningar och individuellt val är delar i programmet där du väljer vad du vill läsa utifrån de kurser skolan erbjuder.
Programstruktur (poängplan)
På Skolverkets webbsida finns programstruktur (poängplan) för alla program.
På sidorna yrkesprogram och högskoleförberedande program finns länkar till Skolverket från varje program.
-
Urval
Det kan bli konkurrens om en plats på gymnasiet och då måste det göras ett urval. Urvalet görs på ditt meritvärde.
-
Behörighet till gymnasieskolan
Du måste vara behörig för att bli antagen till gymnasieskolans nationella program. Det betyder att du måste ha godkända betyg från grundskolan i vissa ämnen. Programmen kräver olika behörigheter. Är du inte behörig till ett nationellt program kan du studera på ett introduktionsprogram.
-
Ämnen och inriktningar
På gymnasiet läser du gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.
Gymnasiegemensamma ämnen läser du på alla program men olika mycket:
▪ engelska
▪ historia
▪ idrott och hälsa
▪ matematik
▪ naturkunskap (läses inte på NA, TE)
▪ religionskunskap
▪ samhällskunskap
▪ svenska eller svenska som andraspråk.Programgemensamma ämnen är de som är utmärkande för programmet och ger programmet dess karaktär.
Inriktning
Inriktning är en specialisering och finns på alla nationella program utom vård- och omsorgsprogrammet. På de flesta program startar inriktningen år 2 eller 3. På estetiska programmet, hantverksprogrammet, industriprogrammet och naturbruksprogrammet startar inriktningen år 1.
Programfördjupningar
Programfördjupningar kompletterar och fördjupar de programgemensamma ämnena. Skolverket har bestämt vilka kurser som får finnas på respektive program. Skolorna beslutar vilka av dessa kurser de erbjuder.
På yrkesprogrammen kombineras kurser till olika yrkesutgångar så att du får en yrkeskompetens. På de högskoleförberedande programmen kan det vara kurser som har särskild betydelse för fortsatta studier. Hur många poäng som är programfördjupning varierar. De kan erbjudas som paket av kurser eller enstaka kurser som du kan välja.
-
Modersmål
Du som har ett annat modersmål än svenska och talar och använder det i vardagen kan välja att läsa modersmål på gymnasiet. Kravet är att du är godkänd i modersmål från grundskolan eller kan uppvisa motsvarande kunskaper.
Kurser i modersmål
Du kan läsa modersmål i stället för moderna språk och som individuellt val. Undervisningen sker från 17.00 på någon av gymnasieskolorna i centrala Uppsala, eller i form av fjärrundervisning om gruppen är liten.
Kommunen erbjuder kurser i de språk där det finns fem eller fler personer anmälda.
- kurs i modersmål på grundskolenivå för elever på SPRINT- och IMS-programmen
- modersmål 1 | 100 poäng
- modersmål 2 | 100 poäng, som bygger på modersmål 1
- aktiv tvåspråkighet | 100 poäng, som bygger på modersmål 1
Anmälan till kurser i modersmål sker i samband med gymnasievalet.
Kontakta Enheten för flerspråkighet
Telefon: 018–727 20 26
E-post: flersprakighet@uppsala.se
Webbplats: flersprakighet.uppsala.se