Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

 1. Om gymnasieskolan

  Gymnasieskolan är en frivillig skolform som bygger på den obligatoriska grundskolan. Gymnasieskolan ska ge dig en god grund för personlig utveckling och ett aktivt deltagande i samhällslivet. Den ska också förbereda dig för att direkt kunna arbeta i ett yrke eller för att fortsätta studera.

  Program

  Alla nationella utbildningar inom gymnasieskolan är tre år och kallas program. Det finns 18 nationella program och de har samma innehåll i hela landet. De är uppdelade i 12 yrkesprogram och 6 högskoleförberedande program.

  På grundskolan läser du ämnen och får ämnets sista betyg på vårterminen i årskurs 9. På gymnasiet läser du kurser och får betyg i varje kurs som alla kommer med på ditt examensbevis. Om du till exempel läser tre kurser i ämnet matematik får du tre betyg. Kurserna har poäng. Det kan vara 50, 100, 150 eller 200 poäng. Poängen visar hur stor en kurs är och motsvarar ungefär lika många timmar. Betygsskalan är samma som på grundskolan, från A till F där A, B, C, D, E är godkända betyg och F icke godkänt betyg.

  Alla gymnasieprogram innehåller

  • gymnasiegemensamma ämnen
  • programgemensamma ämnen
  • inriktningar
  • programfördjupningar
  • individuellt val
  • gymnasiearbete

  Det är bestämt vilka kurser som ingår i gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma ämnen och inriktningar. Du ska läsa de kurser som finns på respektive program. Programfördjupningar och individuellt val är delar i programmet där du väljer vad du vill läsa utifrån de kurser skolan erbjuder.

  Programstruktur (poängplan)

  Skolverkets webbsida finns programstruktur (poängplan) för alla program.

  På sidorna yrkesprogram och högskoleförberedande program finns länkar till Skolverket från varje program. 

 2. Urval

  Det kan bli konkurrens om en plats på gymnasiet och då måste det göras ett urval. Urvalet görs på ditt meritvärde.

  Läs om urval och meritvärde

 3. Behörighet till gymnasieskolan

  Du måste vara behörig för att bli antagen till gymnasieskolans nationella program. Det betyder att du måste ha godkända betyg från grundskolan i vissa ämnen. Programmen kräver olika behörigheter. Är du inte behörig till ett nationellt program kan du studera på ett introduktionsprogram.

  Läs om behörighetskrav för gymnasiet

 4. Ämnen och inriktningar

  På gymnasiet läser du gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen.

  Gymnasiegemensamma ämnen läser du på alla program men olika mycket:

  ▪ engelska
  ▪ historia
  ▪ idrott och hälsa
  ▪ matematik
  ▪ naturkunskap (läses inte på NA, TE)
  ▪ religionskunskap
  ▪ samhällskunskap
  ▪ svenska eller svenska som andraspråk.

  Programgemensamma ämnen är de som är utmärkande för programmet och ger programmet dess karaktär.

  Inriktning

  Inriktning är en specialisering och finns på alla nationella program utom vård- och omsorgsprogrammet. På de flesta program startar inriktningen år 2 eller 3. På estetiska programmet, hantverksprogrammet, industriprogrammet och naturbruksprogrammet startar inriktningen år 1.

  Programfördjupningar

  Programfördjupningar kompletterar och fördjupar de programgemensamma ämnena. Skolverket har bestämt vilka kurser som får finnas på respektive program. Skolorna beslutar vilka av dessa kurser de erbjuder.

  På yrkesprogrammen kombineras kurser till olika yrkesutgångar så att du får en yrkeskompetens. På de högskoleförberedande programmen kan det vara kurser som har särskild betydelse för fortsatta studier. Hur många poäng som är programfördjupning varierar. De kan erbjudas som paket av kurser eller enstaka kurser som du kan välja.

 5. Modersmål

  Du som har ett annat modersmål än svenska och talar och använder det i vardagen kan välja att läsa modersmål på gymnasiet. Kravet är att du är godkänd i modersmål från grundskolan eller kan uppvisa motsvarande kunskaper.

  Kurser i modersmål

  Du kan läsa modersmål i stället för moderna språk och som individuellt val. Undervisningen sker från 17.00 på någon av gymnasieskolorna i centrala Uppsala, eller i form av fjärrundervisning om gruppen är liten.

  Kommunen erbjuder kurser i de språk där det finns fem eller fler personer anmälda.

  • kurs i modersmål på grundskolenivå för elever på SPRINT- och IMS-programmen
  • modersmål 1 | 100 poäng
  • modersmål 2 | 100 poäng, som bygger på modersmål 1
  • aktiv tvåspråkighet | 100 poäng, som bygger på modersmål 1

  Anmälan till kurser i modersmål sker i samband med gymnasievalet.

  Kontakta Enheten för flerspråkighet

  Telefon: 018–727 20 26
  E-post: flersprakighet@uppsala.se
  Webbplats:  flersprakighet.uppsala.se

Nyheter om gymnasieskola

 • Mahdi tog SM-guld i plåtslageri

  Mahdi Barbari utbildar sig till byggnadsplåtslagare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. I juni tar han studenten och han planerar att börja jobba direkt. I yrkes-SM som avgjordes i Växjö 10–12 maj tog Mahdi Barbari guld i plåtslageri.

 • Omval till gymnasiet 29 april–15 maj

  Nu är omvalet till gymnasiet igång. Behöver du ändra eller lägga till fler val i din gymnasieansökan kan du göra det 29 april–15 maj.

 • Leon utbildar sig till lastbilsmekaniker

  Leon Solman går fordons- och transportprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han utbildar sig till lastbilsmekaniker och har praktik tre dagar i veckan. Om drygt ett år tar han examen och utsikterna att få jobb är mycket goda.

Se fler nyheter
Kampanjer