Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Gymnasievalet är 21 januari–15 februari. Omval kan göras 29 april–15 maj. Slutliga antagningsbeskedet finns att se från 1 juli.

Gäller alla elever från Heby, Knivsta, Tierps, Uppsala och Östhammars kommun. Du som är folkbokförd i en annan kommun ska kontakta antagningskansliet i din hemkommun.

Inloggningsuppgifter

För att ansöka till gymnasiet behöver du inloggningsuppgifter. De skickas ut i december till skolans studie- och yrkesvägledare som sen skickar vidare till dig. När du registrerat dina val skriver du ut en kvittens som du undertecknar och lämnar in till studie- och yrkesvägledaren. Spara dina inloggningsuppgifter.

Är du sökande med sekretesskydd ska du använda en särskild pappersblankett som du kan få av studie- och yrkesvägledaren. 

Om du och din familj planerar att flytta till annan kommun under ansökningstiden är det viktigt att du meddelar gymnasieantagningen.

Spara dina inloggningsuppgifter, svarsbeskedet finns bara i Dexter.

Ansökan till annan kommun

Du kan söka nationellt program i en annan kommun även om utbildningen finns i din hemkommun eller i samverkansområdet.

 • Om du söker till en kommunal skola tas du emot i mån av plats, det betyder att du blir mottagen i andra hand.
 • Om du söker till en fristående skola konkurrerar du på samma villkor som alla andra elever.
 • Om det finns personliga skäl som motiverar studier på annan ort kan du bli förstahandsmottagen efter prövning av mottagarkommunen. Det betyder att du söker på samma villkor som de som är bosatta på utbildningsorten. Det krävs starka skäl för att din ansökan ska beviljas.

Samverkansavtal

Hemkommunen kan ha samverkansavtal med andra kommuner, vilket innebär förstahandsmottagning i samverkansområdet. Om en utbildning inte finns i hemkommunen eller samverkansområdet kan du söka i hela landet och bli förstahandsmottagen.

Inackordering och resor

Reseersättning

Inackorderingstillägg 

Tidplan

21 januari–15 februari

Sök gymnasieprogram och skola

Du kan söka många alternativ men glöm inte att rangordna dina val. Det val du har som nummer ett ska vara det du allra helst vill gå på.

April

Titta på ditt preliminära antagnings­besked på gymnasievalet.uppsala.se

Det utgår från dina betyg från höstterminen. Tänk på att det inte garanterar dig plats utan att det är just ett preliminärt besked.

29 april–15 maj

Du kan göra ett omval

Om programmen eller skolorna du har sökt inte känns rätt av någon anledning, eller om du inte blivit antaget på något av dina alternativ så kan du göra ett omval. Prata i så fall med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

1 juli

Slutliga antagningsbeskedet

Logga in på gymnasievalet.uppsala.se för att se ditt slutliga antagningsbesked.

Placeringsbesked för Introduktionsprogram med intresseanmälan får du direkt från den skola du placeras på.

2–14 juli

Svara på antagnings­beskedet

Det gäller oavsett vilket av dina val som du har antagits till.

20 juli–9 augusti

Dexter är öppet för ändringar och tillägg i gymnasieansökan. 

Augusti–september

Reservantagning

Om du står som reserv till något program kan du få nytt antagnings­besked.

Är du inte antagen till något av dina val

Om du inte blir antagen på det du sökt kan du få hjälp med hur du ska gå vidare. 

Läs om och hitta kontaktuppgifter på uppsala.se

 

Nyheter om gymnasieskola

 • Kvaltävling inför Yrkes-SM anordnas på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

  15 september anordnar Uppsala yrkesgymnasium Jälla den första av tre kvaltävlingar för unga lastbilschaufförer inför Yrkes-SM 2022.

 • Nu börjar höstterminen i våra skolor

  När höstterminen börjar kommer undervisningen i grundskolan och på gymnasiet återgå till närundervisning på plats i skolans lokaler, enligt regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut. Men pandemin är inte över. För att förhindra smittspridning i skolor och förskolor krävs fortsatta åtgärder från såväl medarbetare, elever och vårdnadshavare.

 • Europas bästa UF-lärare jobbar på Ellen Fries gymnasium

  Sepideh Wägner på Ellen Fries gymnasium har vunnit europamästerskap i årets UF-lärare. UF står för Ung Företagsamhet och Sepideh får utmärkelsen för att hon utmanar sina elever och ger dem en framtidstro.

Se fler nyheter

Kampanjer