Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Gymnasievalet är 21 januari–15 februari. Omval kan göras 29 april–15 maj. Slutliga antagningsbeskedet finns att se från 1 juli.

Gäller alla elever från Heby, Knivsta, Tierps, Uppsala och Östhammars kommun. Du som är folkbokförd i en annan kommun ska kontakta antagningskansliet i din hemkommun.

Inloggningsuppgifter

För att ansöka till gymnasiet behöver du inloggningsuppgifter. De skickas ut i december till skolans studie- och yrkesvägledare som sen skickar vidare till dig. När du registrerat dina val skriver du ut en kvittens som du undertecknar och lämnar in till studie- och yrkesvägledaren. Spara dina inloggningsuppgifter.

Är du sökande med sekretesskydd ska du använda en särskild pappersblankett som du kan få av studie- och yrkesvägledaren. 

Om du och din familj planerar att flytta till annan kommun under ansökningstiden är det viktigt att du meddelar gymnasieantagningen.

Spara dina inloggningsuppgifter, svarsbeskedet finns bara i Dexter.

Ansökan till annan kommun

Du kan söka nationellt program i en annan kommun även om utbildningen finns i din hemkommun eller i samverkansområdet.

 • Om du söker till en kommunal skola tas du emot i mån av plats, det betyder att du blir mottagen i andra hand.
 • Om du söker till en fristående skola konkurrerar du på samma villkor som alla andra elever.
 • Om det finns personliga skäl som motiverar studier på annan ort kan du bli förstahandsmottagen efter prövning av mottagarkommunen. Det betyder att du söker på samma villkor som de som är bosatta på utbildningsorten. Det krävs starka skäl för att din ansökan ska beviljas.

Samverkansavtal

Hemkommunen kan ha samverkansavtal med andra kommuner, vilket innebär förstahandsmottagning i samverkansområdet. Om en utbildning inte finns i hemkommunen eller samverkansområdet kan du söka i hela landet och bli förstahandsmottagen.

Inackordering och resor

Reseersättning

Inackorderingstillägg 

Tidplan

21 januari–15 februari

Sök gymnasieprogram och skola

Du kan söka många alternativ men glöm inte att rangordna dina val. Det val du har som nummer ett ska vara det du allra helst vill gå på.

April

Titta på ditt preliminära antagnings­besked på gymnasievalet.uppsala.se

Det utgår från dina betyg från höstterminen. Tänk på att det inte garanterar dig plats utan att det är just ett preliminärt besked.

29 april–15 maj

Du kan göra ett omval

Om programmen eller skolorna du har sökt inte känns rätt av någon anledning, eller om du inte blivit antaget på något av dina alternativ så kan du göra ett omval. Prata i så fall med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

1 juli

Slutliga antagningsbeskedet

Logga in på gymnasievalet.uppsala.se för att se ditt slutliga antagningsbesked.

Placeringsbesked för Introduktionsprogram med intresseanmälan får du direkt från den skola du placeras på.

2–14 juli

Svara på antagnings­beskedet

Det gäller oavsett vilket av dina val som du har antagits till.

20 juli–9 augusti

Dexter är öppet för ändringar och tillägg i gymnasieansökan. 

Augusti–september

Reservantagning

Om du står som reserv till något program kan du få nytt antagnings­besked.

Är du inte antagen till något av dina val

Om du inte blir antagen på det du sökt kan du få hjälp med hur du ska gå vidare. 

Läs om och hitta kontaktuppgifter på uppsala.se

 

Nyheter om gymnasieskola

 • Handel på engelska – ett av årets fyra utvecklingsprojekt

  Lärare och förskollärare har möjlighet att driva ett utvecklingsprojekt under ett läsår. Tre lärare på Celsiusskolan har tagit chansen. Tillsammans ska de studera om elevers resultat i engelska förbättras när de integrerar undervisningen med andra ämnen.

 • Prisregn över Uppsala på SM i Ung företagsamhet

  Uppsala tog hem två SM-guld och två SM-silver i tävlingen SM i Ung Företagsamhet 2021 som gick av stapeln tisdag 11 maj. Guldmedaljerna gick till Sepideh Wägner på Ellen Fries gymnasium och till DrinkcUp på Lundellska skolan.

 • Studenten firas med drive-in på Jälla

  På grund av pandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan inte studentfirandet genomföras på det sätt som många är vana vid. Alla gymnasieskolor gör sitt yttersta för att studentdagen ska bli så festlig som möjligt och firandet kommer att ske 4 juni på alla skolor. På Uppsala yrkesgymnasium Jälla genomförs firandet i form av en drive-in-student.

Se fler nyheter

Kampanjer