Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Spridningen av coronaviruset påverkar flera verksamheter inom kommunen. Uppsala kommun håller sig uppdaterade om utvecklingen och samarbetar nära med Region Uppsala för att minska spridningen av viruset.

 2. Stanna hemma när du är sjuk

  Du har symtom men har inte lämnat prov

  • Du har symtom kortare tid än 24 timmar: Stanna hemma i ytterligare två dygn
  • Du har symtom längre tid än 24 timmar: Följ samma rekomendation som för personer med covid-19

  Du väntar på provsvar

  Stanna hemma

  Provsvaret visar att du har covid-19

  Stanna hemma tills att allt följande gäller:

  • Det har gått minst sju dygn sedan du blev sjuk
  • Du är feberfri sedan minst två dygn
  • Du mår tydligt bättre

  Provsvaret visar att du inte har covid-19

  Stanna hemma tills du känner dig frisk och pigg och inte har någon feber

 3. Hur länge ska jag stanna hemma?

  Vuxna och barn som har covid-19 som har konstaterad covid-19 bör vara hemma tills allt följande gäller:

  1. Du mår tydligt bättre.
  2. Du har varit feberfri i två dygn.
  3. Det har gått minst sju dygn sedan du blev sjuk.

  Efter det kan du komma tillbaka till skolan även om du har kvar vissa symtom. Du kan fortsätta att ha lätt hosta, lätt snuva eller ha påverkad förmåga att känna smak eller lukt efter att du har blivit frisk. Du kan träffa andra igen om det har gått minst sju dagar sedan du blev sjuk och minst två dygn sedan du hade några andra symtom.

 4. Vid konstaterad smitta i elevens hushåll

  Alla elever ska stanna hemma från skola när någon i hemmet är smittad med covid-19. Det gäller även om eleven själv är friskt och saknar symtom. Om någon i gymnasieelevens hushåll är sjuk i konstaterad covid-19 kommer vården att kontakta eleven med förhållningsregler om att stanna hemma.

  Från och med 1 december 2020 gäller det även elever i gymnasiesärskolan.

 5. Elever ska testas för covid-19 vid symtom

  Nu kan elever från årskurs 4 och uppåt testas för att se om de har en pågående covid-19-infektion. Provet är gratis.

  Boka tid genom att gå in på 1177.se. Du behöver ha e-legitimation. Om du inte har e-legitimation kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp att boka.

  • Om testet visar att du har covid-19 ska du stanna hemma. Du kommer att bli kontaktad av vårdpersonal som ger instruktioner.
  • Om testet visar att du inte har covid-19 ska du stanna hemma tills du har tillfrisknat, som vid all sjukdom.

  Smittskyddsläkaren i Region Uppsala rekommenderar att alla från årskurs 4 och äldre testas om de har symtom som skulle kunna bero på covid-19, som förkylning, hosta, feber och ont i halsen. Det är viktigt för att kunna upptäcka fall tidigt och sätta stopp för att smittan sprids till andra.

  Här kan du boka tid för provtagning för covid-19.

 6. Distansundervisning kombinerat med närundervisning fram till 1 april

  Uppsala kommuns gymnasieskolor övergår från och med 25 januari till och med 1 april till fjärr- eller distansundervisning kombinerad med viss närundervisning. Detta förutsatt att myndigheterna inte kommer med andra besked i frågan om distansundervisning innan 1 april.

  Här finns gymnasieskolornas planering samt utbildningar som är undantagna från beslutet för tiden 25 januari till och med den 19 februari. Inför den 19 februari fattar gymnasiechefen beslut om eventuella förändringar i planeringen utifrån aktuellt smittläge.

  Celsiusskolan

  • vecka 4: åk 1 distans
  • vecka 5: åk 3 distans
  • vecka 6: åk 1 distans
  • vecka 7: åk 2 distans

  Modersmålsundervisningen som bedrivs av modersmålsenheten i Celsiusskolans lokaler sker på distans fram till vecka 7.

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: Specialidrott RIG, NIU, LIU, APL HA19, IMS, vissa examinationer som inte lämpar sig för distans samt elever med stödbehov.

  Ellen Fries gymnasium

  • vecka 4: NA20A, NA191, SA20A, SA20B, SA191, SA192 distans
  • vecka 5: HA20A, EK20A, SA181, SA182, NA181 distans
  • vecka 6: NA20A, NA191, SA20A, SA20B, SA191, SA192 distans
  • vecka 7: HA20A, EK20A, SA181, SA182, NA181 distans

  Följande utbildning/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: IMA, elever med stödbehov, vissa examinationer som inte lämpar sig för distans, APL.

  Fyrisskolan

  • vecka 4: åk 2, IMSA2 distans
  • vecka 5: åk 3, IMSA3 distans
  • vecka 6: åk 1, IMSA1 distans
  • vecka 7: åk 2, IMSA2 distans

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: elever med stödbehov, TE4 och praktiska examinerande moment inom två teknikkurser.

  Fyrisskolan GS

  Ingen distansundervisning

  Katedralskolan

  • vecka 4: åk 1 distans
  • vecka 5: åk 2, 3 distans
  • vecka 6: åk 1 distans
  • vecka 7: åk 2, 3 distans

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: BF, IMS, IB18, vissa examinationer som inte lämpar sig för distans samt elever med stödbehov.

  Lundellska skolan

  • vecka 4: åk 1 EK, SA, NA distans
  • vecka 5: åk 3 EK, SA, NA distans
  • vecka 6: åk 2 EK, SA, NA distans
  • vecka 7: åk 1 EK, SA, NA distans

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: VO, IMS, Resursenheten, vissa examinationer som inte lämpar sig för distans, elever med stödbehov samt viss musikundervisning.

  Rosendalsgymnasiet

  • vecka 4: åk 2 distans
  • vecka 5: åk 1 distans
  • vecka 6: åk 3 distans
  • vecka 7: åk 2 distans

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: IMA, IMS, elever med stödbehov, vissa praktiska moment (vissa laborationer, vissa delar av estetiska ämnen, vissa delar av idrott), vissa examinationer som inte lämpar sig för distans.

  Uppsala estetiska gymnasium

  • vecka 4: åk 2 distans
  • vecka 5: åk 1 distans
  • vecka 6: åk 2 distans
  • vecka 7: åk 1 distans

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: IMA estet, elever med stödbehov, årskurs 3

  Uppsala yrkesgymnasium Ekeby

  Vecka 2–7: Elever i årskurs 1, 2 och 3 på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby kan övergå till delvis fjärrundervisning i de teoretiska ämnena och i yrkesämnenas teoretiska delar.

  Eleverna kommer under en skolvecka ha båda fjärr- och klassrumsundervisning. Det åligger rektor att säkerställa en jämn fördelning av elever på skolan mellan skoldagarna samt att fjärrundervisning sker samlad under en skoldag.

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: IMA, IMY, IMS, APL, alla praktiska kurser, elever med stödbehov, vissa examinationer som inte lämpar sig för distans.

  Uppsala yrkesgymnasium Jälla

  Vecka 2–7: Elever i årskurs 1, 2 och 3 på Uppsala yrkesgymnasium Jälla kan övergå till delvis fjärrundervisning i de teoretiska ämnena och i yrkesämnenas teoretiska delar.

  Eleverna kommer under en skolvecka ha båda fjärr- och klassrumsundervisning. Det åligger rektor att säkerställa en jämn fördelning av elever på skolan mellan skoldagarna samt att fjärrundervisning sker samlad under en skoldag.

  Följande utbildningar/kurser/klasser/elever/moment är undantagna: APL samt elever med stödbehov.

  Uppsala yrkesgymnasium Jälla GS

  Ingen distansundervisning.

 7. Lunchersättning betalas inte ut fram till 24 januari

  När Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att införa fjärr- och distansundervisning på alla gymnasieskolor i landet betalas ingen lunchersättning ut. Därför kommer inga elever att få lunchersättning utbetald under perioden 7 december 2020 till 24 januari 2021.

  Är du gymnasieelev och har behov av stöd med lunch ska du kontakta rektorn på din gymnasieskola.

 8. Använd munskydd i kollektivtrafiken

  UL ansvarar för kollektivtrafiken i Uppsala län. I vanliga fall vill de att så många som möjligt ska åka buss eller tåg. Men nu under coronapandemin måste alla fundera över andra sätt att ta sig fram. Bara du som måste åka kollektivt ska göra det. Så tänk efter – kan du ta dig till skolan på annat sätt än med buss eller tåg?

  Men för dig som måste åka kollektivt är det viktigt att du gör vad du kan för att minska smittspridningen. Från 7 januari 2021 gäller Folkhälsomyndighetens rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken på vardagar klockan 7.00–9.00 och klockan 16.00–18.00, för alla som är 16 år eller äldre. Även andra tider kan munskydd behövas, om det är trångt på buss eller tåg, därför är det bra om du som reser kollektivt alltid har med dig ett munskydd att använda vid behov.

 9. Cykla till skolan – undvik kollektivtrafiken

  För att undvika trängsel i kollektivtrafiken och för att kunna hålla skolorna öppna uppmanar Uppsala kommun att så många som möjligt ska cykla eller gå till skolan och lämna plats på bussen för de som verkligen behöver den. På så sätt minskas även smittspridningen av covid-19.

  Elever bör cykla till skolan för minskad smittspridning

 10. Skolan informerar vid smitta av covid-19

  För att förhindra smittspridning rekommenderar Region Uppsala att personer som har bekräftad smitta av covid-19 informerar personer i sin närhet. Uppsala kommuns skolor informerar därför vårdnadshavare och medarbetare när de får kännedom om smitta. Uppgifter om vem som är smittad lämnas aldrig ut.

  Skolan informerar de personer som varit nära den smittade personen och som kan ha utsatts för en smittrisk. Dessutom går det ut allmän information till berörd årskurs, klass eller undervisningsgrupp. Enligt smittskyddsläkaren finns smittorisk när någon varit inom två meter i mer än 15 minuter, från 24 timmar innan insjuknade.

  Elever och vårdnadshavare med barn som har varit utsatta för smittorisk ska vara extra uppmärksamma på symtom under de närmaste 14 dagarna.

  Kontakta sjukvården via  1177.se .

 11. Studiemedel

  Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger ner på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Läs mer om hur ditt studiestöd eller studiebidrag påverkas av coronaviruset.

Nyheter om gymnasieskola

Se fler nyheter

Kampanjer