Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Spridningen av coronaviruset påverkar flera verksamheter inom kommunen. Uppsala kommun håller sig uppdaterade om utvecklingen och samarbetar nära med Region Uppsala för att minska spridningen av viruset.

 2. Cykla till skolan – undvik kollektivtrafiken

  För att undvika trängsel i kollektivtrafiken och för att kunna hålla skolorna öppna uppmanar Uppsala kommun att så många som möjligt ska cykla eller gå till skolan och lämna plats på bussen för de som verkligen behöver den. På så sätt minskas även smittspridningen av covid-19.

  Elever bör cykla till skolan för minskad smittspridning

 3. Elever ska testas för covid-19 vid symtom

  Nu kan elever från årskurs 4 och uppåt testas för att se om de har en pågående covid-19-infektion.

  Provet är gratis och görs vid Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala, Husläkarcentrum i Enköping och vårdcentrum i Östhammar och Tierp.

  Boka tid genom att gå in på 1177.se. Du behöver ha e-legitimation. Om du inte har e-legitimation kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp att boka.

  • Om testet visar att du har covid-19 ska du stanna hemma. Du kommer att bli kontaktad av vårdpersonal som ger instruktioner.
  • Om testet visar att du inte har covid-19 ska du stanna hemma tills du har tillfrisknat, som vid all sjukdom.

  Smittskyddsläkaren i Region Uppsala rekommenderar att alla från årskurs 4 och äldre testas om de har symtom som skulle kunna bero på covid-19, som förkylning, hosta, feber och ont i halsen. Det är viktigt för att kunna upptäcka fall tidigt och sätta stopp för att smittan sprids till andra.

  Här kan du boka tid för provtagning för covid-19.

 4. Höstterminen 2020

  När de kommunala gymnasieskolorna startar höstterminen kommer viss undervisning att fortsätta bedrivas på distans. Huvudregeln kommer att vara undervisning i klassrummen och för eleverna i årskurs 1 planeras det inte någon distansundervisning alls. Däremot kommer några gymnasieskolor att bedriva viss undervisning på distans i årskurs 2 och 3.

  Enligt en ny förordning från regeringen har gymnasieskolorna fortsatt möjlighet att bedriva viss undervisning på distans för att förhindra trängsel i kollektivtrafiken.

  På alla kommunala gymnasieskolor i Uppsala kommer årskurs 1 att prioriteras för att ha undervisning på plats. Även elever som läser på introduktionsprogram kommer att ha all sin undervisning på skolorna.

  För årskurs 2 och 3 kommer fem gymnasieskolor att kombinera klassrumsundervisning med undervisningen på distans. För att minska trängseln kommer klasser i årskurs 2 och 3 att turas om att ha undervisning på skolan vissa veckor och andra veckor på distans.

  De kommunala gymnasieskolor som i dagsläget har fattat beslut om att införa viss distansundervisning är: Rosendalsgymnasiet, Lundellska skolan, Katedralskolan, Celsiusskolan och Fyrisskolan.

  Distansundervisning kan även bli aktuellt för elever eller lärare som är hemma på grund av symtom eller att de tillhör en riskgrupp.

  Uppsala kommuns beslut om viss distansundervisning gäller som längst till och med vecka 43 och ska därefter omprövas.

 5. Skolan informerar vid smitta av covid-19

  För att förhindra smittspridning rekommenderar Region Uppsala att personer som har bekräftad smitta av covid-19 ska informera personer i sin närhet. Uppsala kommuns skolor börjar därför under höstterminen att informera elever via skolans lärplattform och vårdnadshavare via skolans webbsida när det finns konstaterad smitta på skolan.

  Information som kommunen går ut med ska vara allmänt och neutralt hållen så att ingen person kan identifieras och bli utpekad som smittad.

  Personer som befunnits sig på skolor där det upptäckts att det förekommit smitta uppmanas att vara extra uppmärksamma på symtom. Vid symtom bör elever från åk 4 och uppåt testas.

  Kontakta sjukvården via 1177.se

  Läs mer på www.uppsala.se/kommun-och-politik/nyheter-och-pressmeddelanden2/uppsala-kommun-informerar-verksamheter-med-smitta-av-covid-19/

 6. Studiemedel

  Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger ner på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Läs mer om hur ditt studiestöd eller studiebidrag påverkas av coronaviruset.

Nyheter om gymnasieskola

 • Gymnasiemässan 2020 ställs in

  På grund coronaviruset och risk för smittspridning ställs årets gymnasiemässa in.

 • Kommunen ger distanselever lunchpengar

  Elever på kommunala gymnasieskolor med kombinerad distansundervisning i höst ska få pengar till lunch. Uppsala kommun betalar 30 kronor per dag till elever när de inte har tillgång till skollunch.

 • Gymnasieskolan kombinerar utbildning på plats och på distans

  När de kommunala gymnasieskolorna startar höstterminen kommer viss undervisning att fortsätta bedrivas på distans. Huvudregeln kommer att vara undervisning i klassrummen och för eleverna i årskurs 1 planeras det inte någon distansundervisning alls. Däremot kommer några gymnasieskolor att bedriva viss undervisning på distans i årskurs 2 och 3.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Matteklubben

  Matteklubben är för barn som har stort intresse för matematik.