Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Spridningen av coronaviruset påverkar flera verksamheter inom kommunen. Uppsala kommun håller sig uppdaterade om utvecklingen och samarbetar nära med Region Uppsala för att minska spridningen av viruset.

 2. Vid konstaterad smitta i elevens hushåll

  Om någon i gymnasieelevens hushåll är sjuk i konstaterad covid-19 kommer vården att kontakta eleven med förhållningsregler om att stanna hemma.

  Friska elever i gymnasiesärskolan som tillhör ett hushåll där någon är sjuk i covid-19 kan gå till skolan, men ska i övrigt följa förhållningsregler.

 3. Cykla till skolan – undvik kollektivtrafiken

  För att undvika trängsel i kollektivtrafiken och för att kunna hålla skolorna öppna uppmanar Uppsala kommun att så många som möjligt ska cykla eller gå till skolan och lämna plats på bussen för de som verkligen behöver den. På så sätt minskas även smittspridningen av covid-19.

  Elever bör cykla till skolan för minskad smittspridning

 4. Distansundervisning från vecka 45

  Fyra av de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala fortsätter att kombinera klassrumsundervisningen med undervisning på distans höstterminen ut. Från och med vecka 45 kommer även årskurs 1 omfattas av distansundervisning.

  I nyheten på uppsala.se finns information om vilka skolor som berörs samt vilka som är undantagna från distansundervisningen. 

 5. Distansundervisning för alla gymnasieskolor och årskurser på torsdag och fredag vecka 43

  På grund av Folkhälsomyndighetens skärpta råd för Uppsala län sker undervisningen i alla årskurser på alla kommunala gymnasieskolor på distans under torsdagen och fredagen 22–23 oktober.

  Nyhet på uppsala.se

 6. Elever ska testas för covid-19 vid symtom

  Nu kan elever från årskurs 4 och uppåt testas för att se om de har en pågående covid-19-infektion.

  Provet är gratis och görs vid Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala, Husläkarcentrum i Enköping och vårdcentrum i Östhammar och Tierp.

  Boka tid genom att gå in på 1177.se. Du behöver ha e-legitimation. Om du inte har e-legitimation kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp att boka.

  • Om testet visar att du har covid-19 ska du stanna hemma. Du kommer att bli kontaktad av vårdpersonal som ger instruktioner.
  • Om testet visar att du inte har covid-19 ska du stanna hemma tills du har tillfrisknat, som vid all sjukdom.

  Smittskyddsläkaren i Region Uppsala rekommenderar att alla från årskurs 4 och äldre testas om de har symtom som skulle kunna bero på covid-19, som förkylning, hosta, feber och ont i halsen. Det är viktigt för att kunna upptäcka fall tidigt och sätta stopp för att smittan sprids till andra.

  Här kan du boka tid för provtagning för covid-19.

 7. Lunchpeng betalas ut till distanselever

  Den 7 september fattades ett beslut i utbildningsnämnden om att alla elever som har kombinerad distansundervisning på kommunala gymnasieskolor får en lunchpeng utbetald. 

  Elever som berörs av detta får ett epostmeddelande med information om hur utbetalningen går till. Pengarna betalas ut som ett engångsbelopp genom kontoöverföring i bank. Beloppet är 30 kronor per dag med distansundervisning, samma summa som elever med arbetsplatsförlagt lärande som en del av yrkesutbildning får.

 8. Skolan informerar vid smitta av covid-19

  För att förhindra smittspridning rekommenderar Region Uppsala att personer som har bekräftad smitta av covid-19 informerar personer i sin närhet. Uppsala kommuns gymnasieskolor informerar därför elever och deras vårdnadshavare när det finns konstaterad smitta på skolan. Uppgifter om vem som är smittad lämnas aldrig ut.

  Skolan informerar endast de personer som varit nära den smittade personen och som kan ha utsatts för en smittrisk. Enligt smittskyddsläkaren finns smittorisk när någon varit inom två meter i mer än 15 minuter, från 24 timmar innan insjuknade.

  Personer som har varit utsatta för smittorisk ska vara extra uppmärksamma på symtom under de närmaste 14 dagarna. Friska personer ska inte boka tid för provtagning, men vid symtom ska de stanna hemma och boka tid för provtagning.

  Kontakta sjukvården via  1177.se .

 9. Studiemedel

  Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger ner på grund av coronaviruset. Regeringen har också meddelat att de tillfälligt lättar på reglerna för fribeloppet. Läs mer om hur ditt studiestöd eller studiebidrag påverkas av coronaviruset.

Nyheter om gymnasieskola

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Matteklubben

  Matteklubben är för barn som har stort intresse för matematik.