Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Förskolor i Uppsala kommun med gemensam antagning 

Om du vill ha en plats eller säga upp en plats på en förskola som handläggs av kommunen kan du göra det digitalt via e-tjänsten eBarnUngdom .

Förskolor med egen antagning

Om du vill ha en plats eller säga upp plats på en förskola med egen antagning gör du det genom att direkt kontakta förskolan.

Vilka förskolor som har egen antagning ser du i e-tjänsten eBarnUngdom och på sidan Hitta förskola.

Läs reglerna för förskola och pedagogisk omsorg. 

Räkna ut avgiften för förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb.

Se tillgängliga platser vid kommunala förskolor och fristående förskolor i kommunens gemensamma antagning.

Se vår film om vad som gäller när du söker plats på en förskola eller ett familjedaghem.

För att se filmens textremsa på valfritt språk, klicka på inställningar i menyn under filmen, därefter på undertexter och välj översätt automatiskt.

View the English language version of the video below.

Se en film om hur du söker plats på förskola och familjedaghem.

För dig som söker familjedaghem

Lägg gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand.

Ansök senast tre eller fyra månader innan du vill att ditt barn ska börja

För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från det datum som du önskar måste du söka senast tre månader i förväg. Det gäller alla månader utom augusti. Om du vill att ditt barn ska börja i augusti, då måste du söka minst fyra månader innan. Vill du till exempel att ditt barn ska börja i januari ska din ansökan ha kommit in senast 30 september, för att vara säker på att tas med i handläggningen. Du kan tidigast söka en förskoleplats när barnet är en månad och tidigast få en plats från att barnet är 1 år.

Vid ansökan till förskolor gäller inte kötid, det viktiga är bara att ha en ansökan inne i tid (handläggningstid) när placeringarna görs den månad som du vill börja.

Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg .

Ansök om plats eller fler timmar av särskilda skäl

Om ditt barn har behov av plats eller fler timmar (även kallad utökad vistelsetid) på grund av särskilda skäl ska du skriva ut, fylla i och skicka in blanketten nedan.

Sök plats eller fler timmar i en förskoleverksamhet av särskilda skäl. (PDF, 222 KB)

Läs om ansökan om plats och utökad vistelsetid i en förskoleverksamhet. (PDF, 111 KB)

Logga in i eBarnUngdom
 • Obligatoriskt att söka en förskola/ett familjedaghem

  När du söker plats på en förskola eller familjedaghem är det obligatoriskt att göra ett val. Du kan välja upp till nio förskolor och familjedaghem och rangordna dessa. Att göra fler val ökar dina möjligheter att få plats på en förskola eller ett familjedaghem som du vill ha. När det finns fler sökande till en förskola än det finns lediga platser följer vi kommunens antagningsprinciper.

  För närvarande finns endast ett fåtal lediga platser kvar till familjedaghem. Lägg därför gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand. 

  Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg.

  Sök plats senast tre eller fyra månader i förväg

  För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från det datum som du önskar måste du söka senast tre månader innan du vill att ditt barn ska börja. Det gäller alla månader utom augusti, då måste du söka senast fyra månader innan. Du kan tidigast söka en förskoleplats när barnet är en månad.

  Flest platser i augusti

  Det är störst chans att få den plats du vill ha i augusti, eftersom många barn slutar i förskolan för att istället börja i förskoleklass då. 

  Byta förskola

  Om du inte är nöjd med förskoleplatsen som du har fått för ditt barn eller vill byta av andra skäl kan du ansöka om byte. Det gör du på samma sätt som när du söker en förskoleplats. Du gör din ansökan i eBarnUngdom. Observera att båda vårdnadshavarna måste bekräfta ansökan om byte.

  Du som söker byte av förskola får en direktplacering. Det betyder att ditt barn automatiskt blir av med sin placering på den förskola som barnet har idag från det datum som barnet kan börja på den förskolan som du har sökt byte till. Du får då inget erbjudande om plats innan och kan inte heller tacka nej till bytet. Tänk på att inte söka till förskolor som du inte vill byta till eftersom det inte går att ångra en placering som sker genom direktplacering.

  Om du byter mellan två förskolor som handläggs av Uppsala kommun behöver du inte säga upp platsen. Den aktuella placeringen avslutas i samband med att den nya börjar.

  Om du byter mellan en förskola som handläggs av Uppsala kommun och en förskola som har egen kö/antagning eller till en förskola i en annan kommun är uppsägningstiden två månader. 

  Säga upp plats

  Du har rätt att säga upp barnets plats när som helst under året. Uppsägningstiden är två månader. Båda vårdnadshavarna måste bekräfta uppsägningen. Uppsägningstiden räknas från den dag när båda vårdnadshavarna har bekräftat uppsägningen.

  Förskoleplatsen avslutas automatiskt 31 juli det år barnet börjar i förskoleklass.

 • Om ditt barn har behov av plats eller fler timmar (även kallad utökad vistelsetid) på grund av särskilda skäl ska du skriva ut, fylla i och skicka in blanketten nedan.

  Blankett för att söka plats eller utökad vistelsetid i förskoleverksamhet av särskilda skäl. (PDF, 222 KB)

  Information om ansökan om plats och fler timmar i en förskoleverksamhet. (PDF, 111 KB)

  Skicka din ansökan till: Uppsala kommun, Utbildningsförvaltningen, Myndighetsenheten, 753 75 Uppsala

  Om du har frågor om plats eller utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl kan du kontakta:

  Myndighetsenheten
  Telefon: 018-727 32 07

 • Lista med tillgängliga platser vid förskolor

  Från 28 september publicerar kommunen en lista där vårdnadshavare kan se tillgängliga förskoleplatser. Beräkningen av tillgängliga platser är en dagsaktuell uppgift som egentligen bara gäller vid just det tillfället. Därför kommer uppgifterna bara finnas tillgängliga här från 28 september till 1 november. Sen kommer ny information tas fram till våren igen, när det är dags att söka förskoleplats inför hösten.

  Mer information om tillgängliga platser

  Från och med 1 september 2019 har antagning förskola börjat publicera information över antalet tillgängliga platser inom kommunala förskolor och fristående förskolor utan egen kö. Vi kallade det tidigare för färgkodning. Det sker i september/oktober och mars/april.

  Beräkningen är en dagsaktuell uppgift och gäller vid just dessa tillfällen, men kan hjälpa dig som vårdnadshavare att bedöma möjligheterna att få plats vid den förskola du önskar eller att omprioritera dina val. För förskolor med egen kö vänder du dig direkt till den aktuella förskolan med din ansökan.

  Här hittar du listan med tillgängliga platser som visar tillgängliga platser vid kommunala och fristående förskolor 28 september.

 • Ditt barn har rätt att gå i finsk förskola.

  Läs om rättigheten till finsk förskola

Kontakta antagning för förskola och fritids

I Kontaktcenter på Stationsgatan 12 kan du få hjälp med enklare ärenden som gäller antagning till förskola, fritidshem och skola. Du kan till exempel få information om hur man gör en ansökan till förskola eller grundskola, hjälp med att göra ett byte av förskola eller skola, lägga in och ändra inkomst. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan vi hjälpa dig på plats.

Måndag, onsdag, fredag har du möjlighet att få hjälp via handläggare i kontaktcenter.

Telefon:
0771-727 001, menyval 1 för frågor om förskola och familjedaghem och menyval 2 för frågor om fritidshem och fritidsklubb, telefontid: måndag–torsdag 9.30–11.30
Postadress:
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
antagning förskola
753 75 Uppsala

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Håll barn med små syskon hemma från förskolan och öppna förskolan

  Igår gick Region Uppsala ut med skärpta rekommendationer till föräldrar i Uppsala, bland annat om att hålla barn med syskon under 6 månader hemma från förskolan och öppna förskolan. Anledningen är för att hålla smittspridningen av RS-viruset nere.

 • Upptäckarglädje med smarta lådcyklar

  Förskolorna Åriket och Åsikten har köpt in lådcyklar och rullar nu fram på väg till sina utflykter. På hjul ute i det fria blir resan i sig ett lika stort äventyr som själva målet.

 • Klart för byggandet av Rosendals skola

  Uppsala kommun arbetar för att möta upp behovet av fler grundskoleplatser. Plan- och byggnadsnämnden har beslutat att ge bygglov till Rosendals skola och att skicka ut detaljplanen för Uppsävja förskola på samråd. Detaljplanen omfattar även byggandet av en skola.

Se fler nyheter