Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Förskolor i Uppsala kommun med gemensam antagning 

Om du önskar placering eller vill säga upp en plats i en förskola som handläggs av kommunen kan du söka eller säga upp din plats digitalt via e-tjänsten eBarnUngdom .

Förskolor med egen antagning

Om du önskar placering eller vill säga upp plats i en förskola med egen antagning söker du plats och säger upp platsen direkt till förskolan.

Vilka förskolor som har egen antagning ser du i e-tjänsten eBarnUngdom och på sidan Hitta förskola.

Läs reglerna för förskola och pedagogisk omsorg. 

Räkna ut avgift för förskola, familjedaghem, fritidshem, fritidsklubb.

Se tillgängliga platser vid kommunala förskolor och fristående förskolor i kommunens gemensamma antagning.

Se film om vad som gäller när du söker plats på en förskola eller familjedaghem.

För att se filmens textremsa på valfritt språk, klicka på inställningar i menyn under filmen, därefter på undertexter och välj översätt automatiskt.

View the English language version of the video below.

Se en film om hur du söker plats på förskola och familjedaghem.

För dig som söker familjedaghem

Lägg gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand.
För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från det datum som du önskar måste du söka senast tre kalendermånader i förväg. Det gäller alla månader utom augusti, då måste du söka minst fyra kalendermånader innan. Vill du till exempel att ditt barn ska börja i januari ska din ansökan ha kommit in senast 30 september för att vara säker på att tas med i handläggningen. Du kan tidigast söka en förskoleplats när barnet är en månad och tidigast få en plats från att barnet är 1 år.

Vid ansökan till förskolor gäller inte kötid, det viktiga är bara att ha en ansökan inne i tid (handläggningstid) när placeringarna görs mot den månad som du önskar.

Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg .

Ansök om plats eller utökad tid av särskilda skäl

Om ditt barn har behov av plats eller utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl ska du skriva ut, fylla i och skicka in blankett.

Sök plats eller utökad vistelsetid i förskoleverksamhet av särskilda skäl. (PDF, 222 KB)

Läs information angående ansökan om plats och utökad vistelsetid i förskoleverksamhet. (PDF, 111 KB)

Logga in i eBarnUngdom
 • Obligatoriskt att ange ett alternativ

  När du söker plats är det obligatoriskt att ange ett alternativ. Du kan rangordna upp till nio alternativ. Det ökar dina möjligheter att få plats på en förskola eller ett familjedaghem som du vill ha. När det finns fler sökande till en specifik förskola än det finns lediga platser följer vi kommunens antagningsprinciper.

  För närvarande finns endast ett fåtal lediga platser kvar till familjedaghem. Lägg därför gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand. 

  Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg.

  Sök plats senast tre eller fyra månader i förväg

  För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från det datum som du önskar måste du söka senast tre månader innan önskad placeringsmånad. Det gäller alla månader utom augusti, då måste du söka senast fyra månader innan. Du kan tidigast söka en förskoleplats när barnet är en månad.

  Flest platser i augusti

  Det är störst chans att få den plats du vill ha i augusti eftersom många barn då slutar förskolan för att istället börja i förskoleklass. 

  Byta förskola

  Om du inte är nöjd med förskoleplatsen som du har fått för ditt barn eller vill byta av andra skäl kan du ansöka om byte. Då gör du på samma sätt som när du söker en förskoleplats. Du gör din ansökan i eBarnUngdom. Observera att båda vårdnadshavarna måste bekräfta ansökan.

  Från 9 februari får du som söker byte av förskola en direktplacering. Det betyder att ditt barn automatiskt blir av med sin placering på den förskola barnet har idag från det datum som barnet kan börja på den förskola som du har sökt byte till. Du får då inget erbjudande om plats innan och kan inte heller tacka nej till bytet. Tänk på att inte söka till förskolor som du inte vill byta till eftersom det inte går att ångra en placering som sker genom direktplacering.

  Om du byter mellan två förskolor som handläggs av Uppsala kommun behöver du inte säga upp platsen. Den aktuella placeringen avslutas i samband med att den nya påbörjas.

  Om du byter mellan en förskola som handläggs av Uppsala kommun och en förskola som har egen kö/antagning eller till en förskola i en annan kommun är uppsägningstiden två månader. 

  Säga upp plats

  Du har rätt att säga upp barnets plats när som helst under året. Uppsägningstiden är två månader. Båda vårdnadshavarna ska bekräfta uppsägningen.

  Förskoleplatsen avslutas automatiskt 31 juli det år barnet börjar i förskoleklass.

 • Om ditt barn har behov av plats eller utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl ska du skriva ut, fylla i och skicka in blankett.

  Sök plats eller utökad vistelsetid i förskoleverksamhet av särskilda skäl. (PDF, 222 KB)

  Läs information angående ansökan om plats och utökad vistelsetid i förskoleverksamhet. (PDF, 111 KB)

  Skicka din ansökan till: Uppsala kommun, Utbildningsförvaltningen, Myndighetsenheten, 753 75 Uppsala

  Om du har frågor om plats eller utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl kan du kontakta:

  Myndighetsenheten
  Telefon: 018-727 32 07

 • Tillgängliga platser för placering i augusti

  Från 23 mars publicerar kommunen information om tillgängliga förskoleplatser. Beräkningen av tillgängliga platser är en dagsaktuell uppgift som bara gäller vid just det tillfället. Därför finns uppgifterna bara tillgängliga från 23 mars till 30 april.

  Vi tar fram ny information om tillgängliga platser i höst, när det är dags att söka förskoleplats inför våren.

  Mer information om tillgängliga platser

  Sedan 1 september 2019 har antagning förskola publicerat information om tillgängliga förskoleplatser inom kommunala förskolor och fristående förskolor utan egen antagning. Det sker i september/oktober och mars/april.

  Beräkningen är en dagsaktuell uppgift och gäller vid just dessa tillfällen, men kan hjälpa dig som vårdnadshavare att bedöma möjligheterna att få plats vid den förskola du önskar eller att omprioritera dina val.

  För förskolor med egen antagning vänder du dig direkt till den aktuella förskolan med din ansökan.

  Antal tillgängliga platser på förskolor

 • Ditt barn har rätt att gå i finsk förskola.

  Läs om rättigheten till finsk förskola

Kontakta antagning för förskola och fritids

I Kontaktcenter på Stationsgatan 12 kan du få hjälp med enklare ärenden som gäller antagning till förskola och skola. Du kan till exempel få information om hur man gör en ansökan till förskola eller grundskola, hjälp med att göra ett byte av förskola eller skola, lägga in och ändra inkomst. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan vi hjälpa dig på plats.

Under veckorna 29 och 30, 19 juli-30 juli, har vi ingen telefontid.

Telefon:
0771-727 001, menyval 1 för frågor om förskola och familjedaghem och menyval 2 för frågor om fritidshem och fritidsklubb, telefontid: måndag–torsdag 9.30–11.30
Postadress:
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
antagning förskola
753 75 Uppsala

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Handel på engelska – ett av årets fyra utvecklingsprojekt

  Lärare och förskollärare har möjlighet att driva ett utvecklingsprojekt under ett läsår. Tre lärare på Celsiusskolan har tagit chansen. Tillsammans ska de studera om elevers resultat i engelska förbättras när de integrerar undervisningen med andra ämnen.

 • Förslaget: Fler socialarbetare och sommarjobb i Gottsunda

  Ytterligare socialarbetare i skolorna och projekt som utforskar hur lågstadiet och socialtjänsten kan samarbeta närmare. Det är några av förslagen på hur det nya statsbidraget från Socialstyrelsen ska fördelas.

 • Nominera till pedagogiska priset 2021

  Vem är den bästa förskolläraren, läraren och skolledaren? Nominera nu och senast den 30 september till årets pris.

Se fler nyheter