Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Förskolor i Uppsala kommun med gemensam antagning 

Om du vill ha en plats eller säga upp en plats på en förskola som handläggs av kommunen kan du göra det digitalt via e-tjänsten eBarnUngdom.

Sök eller säg upp plats på förskola via e-tjänst

Förskolor med egen antagning

Om du vill ha en plats eller säga upp plats på en förskola med egen antagning gör du det genom att direkt kontakta förskolan.

Vilka förskolor som har egen antagning ser du i e-tjänsten eBarnUngdom och på sidan Hitta förskola.

Läs reglerna för förskola och pedagogisk omsorg. 

Räkna ut avgiften för förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb.

Se vår film om vad som gäller när du söker plats på en förskola eller ett familjedaghem.

För att se filmens textremsa på valfritt språk, klicka på inställningar i menyn under filmen, därefter på undertexter och välj översätt automatiskt.

View the English language version of the video below.

Se en film om hur du söker plats på förskola och familjedaghem.

För dig som söker familjedaghem

Lägg gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand.

Ansök senast tre eller fyra månader innan du vill att ditt barn ska börja

För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från den månad som du önskar måste du söka senast tre kalendermånader i förväg. Det gäller ansökan till alla månader utom augusti. Om du vill att ditt barn ska börja i augusti måste du söka minst fyra kalendermånader innan. Du kan tidigast söka en förskoleplats när barnet är en månad och tidigast få en plats när barnet är 1 år.

Vid ansökan till förskolor gäller inte kötid, det viktiga är att ha en ansökan inne senast tre eller fyra månader före den månad du vill att ditt barn börjar i förskolan.

Exempel: Om du vill att ditt barn ska börja i augusti ska din ansökan ha kommit in senast 31 mars, för att vara säker på att tas med i handläggningen.

Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg.

Sök eller säg upp plats på förskola via e-tjänst
 • Obligatoriskt att söka en förskola/ett familjedaghem

  När du söker plats på en förskola eller familjedaghem är det obligatoriskt att göra ett val. Du kan välja upp till nio förskolor och familjedaghem och rangordna dessa. Att göra fler val ökar dina möjligheter att få plats på en förskola eller ett familjedaghem som du vill ha. När det finns fler sökande till en förskola än det finns lediga platser följer vi kommunens antagningsprinciper.

  För närvarande finns endast ett fåtal lediga platser kvar till familjedaghem. Lägg därför gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand. 

  Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg.

  Flest platser i augusti

  Det är störst chans att få den plats du vill ha i augusti, eftersom många barn slutar i förskolan för att istället börja i förskoleklass då. 

  Byta förskola

  Om du inte är nöjd med förskoleplatsen som du har fått för ditt barn eller vill byta av andra skäl kan du ansöka om byte. Det gör du på samma sätt som när du söker en förskoleplats. Du gör din ansökan i eBarnUngdom. Observera att båda vårdnadshavarna måste bekräfta ansökan om byte.

  Du som söker byte av förskola får en direktplacering. Det betyder att ditt barn automatiskt blir av med sin placering på den förskola som barnet har idag från det datum som barnet kan börja på den förskolan som du har sökt byte till. Du får då inget erbjudande om plats innan och kan inte heller tacka nej till bytet. Tänk på att inte söka till förskolor som du inte vill byta till eftersom det inte går att ångra en placering som sker genom direktplacering.

  Om du byter mellan två förskolor som handläggs av Uppsala kommun behöver du inte säga upp platsen. Den aktuella placeringen avslutas i samband med att den nya börjar.

  Om du byter mellan en förskola som handläggs av Uppsala kommun och en förskola som har egen kö/antagning eller till en förskola i en annan kommun är uppsägningstiden två månader. 

  Säga upp plats

  Du har rätt att säga upp barnets plats när som helst under året. Uppsägningstiden är två månader. Båda vårdnadshavarna måste bekräfta uppsägningen. Uppsägningstiden räknas från den dag när båda vårdnadshavarna har bekräftat uppsägningen.

  Förskoleplatsen avslutas automatiskt 31 juli det år barnet börjar i förskoleklass.

 • Om ditt barn har behov av plats eller fler timmar (även kallad utökad vistelsetid) på grund av särskilda skäl ska du skriva ut, fylla i och skicka in blanketten nedan.

  Blankett för att söka plats eller utökad vistelsetid i förskoleverksamhet av särskilda skäl. (PDF, 230 KB)

  Information om ansökan om plats och fler timmar i en förskoleverksamhet. (PDF, 111 KB)

  Läs om vad som gäller om du är folkbokförd i annan kommun

  Skicka din ansökan till: Uppsala kommun, Utbildningsförvaltningen, Myndighetsenheten, 753 75 Uppsala

  Om du har frågor om plats eller utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl kan du kontakta:

  Myndighetsenheten
  Telefon: 018-727 32 07
  E-post: myndighetsenheten@uppsala.se

 • Ditt barn har rätt att gå i finsk förskola.

  Läs om rättigheten till finsk förskola

Kontakta antagning för förskola och fritids

Kontaktcenter ligger i Stadshuset på Stadshusgatan 2. Där kan du få hjälp med ärenden som gäller antagning till förskola, familjedaghem, fritidshem och fritidsklubb. Till exempel: hjälp med att hitta förskola och fritidshem, söka till en förskola och ändra inkomstuppgift. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan vi hjälpa dig på plats.

Måndag, onsdag, fredag har du möjlighet att få hjälp av en handläggare i Kontaktcenter.

Telefon:
0771-727 001, menyval 1 för frågor om förskola och familjedaghem och menyval 2 för frågor om fritidshem och fritidsklubb, telefontid: måndag–torsdag 9.30–11.30
Postadress:
Uppsala kommun
Utbildningsförvaltningen
antagning förskola
753 75 Uppsala

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Pappor ska läsa mer för sina barn

  Pappa älskar böcker är en högläsningssatsning för pappor med förskolebarn som är 3–5 år gamla. Satsningen är ett pilotprojekt som genomförs på biblioteken i Stenhagen, Sävja och Storvreta samt på Stadsbiblioteket under våren och sommaren 2022, fram till och med 9 september.

 • Kommunens förskolebussar – två nya och nytt utseende på alla

  Sedan i höstas har den kommunala förskolan två nya förskolebussar. Dessutom har alla sju förskolebussar fått ett nytt utseende med figurer från Pelle Svanslös.

 • Förskolan och skolan behöver dina kontaktuppgifter

  Nu ska du som är vårdnadshavare registrera dina kontaktuppgifter på ett ställe – i IST Guardian. Det är både enklare och säkrare.

Se fler nyheter
Kampanjer
 • Nominera till pedagogiska priset 10 maj–30 september

  Vem är bästa förskolläraren, läraren, skolledaren? Bestäm du. Nominera nu!