Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Från och med 1 augusti 2020 gäller följande:

 • Det är obligatoriskt att ange ett alternativ när du söker en plats i förskola eller familjedaghem men du kan göra upp till nio val. Det gäller även när du ansöker om byte av plats. Om du inte redan har en plats är det viktigt att använda dig av möjligheten att göra upp till nio val ändå eftersom det ökar dina chanser att få en förskola nära hemmet och som fungerar för dig.
 • Handläggningstiden ändras till 3 kalendermånader med undantag för körningar mot augusti månad som fortfarande är 4 månader. Det innebär att om du vill ha plats någon gång i till exempel januari ska du ha inkommit med din anmälan om platsbehov senast 30 september.

Du kan söka eller säga upp din plats digitalt via e-tjänsten eBarnUngdom .

Läs reglerna för förskola och pedagogisk omsorg. 

Räkna ut avgift för förskola, familjedaghem, fritidshem, fritidsklubb.

Se färgkodningen med tillgängliga platser vid kommunala förskolor och fristående förskolor utan kö.

 Se film om hur du söker plats på förskola och familjedaghem. 

För att se filmens textremsa på valfritt språk, klicka på inställningar i menyn under filmen, därefter på undertexter och välj översätt automatiskt.

Obligatoriskt att ange ett alternativ

När du söker en förskoleplats är det obligatoriskt att ange ett alternativ. Du kan välja upp till nio förskolor och rangordna dessa. Att välja fler förskolor ökar dina möjligheter att få plats på en förskola eller ett familjedaghem som du vill ha. När det finns fler sökande till en specifik förskola än det finns lediga platser följer vi kommunens antagningsprinciper.

För dig som söker familjedaghem

Lägg gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand.
För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från det datum som du önskar måste du söka senast tre kalendermånader i förväg. Det gäller alla månader utom augusti, då måste du söka minst fyra kalendermånader innan. Vill du till exempel att ditt barn ska börja i januari ska din ansökan ha kommit in senast 30 september för att vara säker på att tas med i handläggningen. Du kan tidigast söka en förskoleplats när barnet är en månad och tidigast få en plats från att barnet är 1 år.

Vid ansökan till förskolor gäller inte kötid, det viktiga är bara att ha en ansökan inne i tid (handläggningstid) när placeringarna görs mot den månad som du önskar.

Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg .

Sök plats senast tre eller fyra månader i förväg

För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från det datum som du önskar måste du söka senast tre månader innan önskad placeringsmånad. Det gäller alla månader utom augusti, då måste du söka senast fyra månader innan. Du kan tidigast söka en förskoleplats när barnet är en månad.

Flest platser i augusti

Det är störst chans att få en önskad plats du vill ha i augusti eftersom många barn då slutar förskolan för att istället börja i förskoleklass.

Byte av plats

Om du inte är nöjd med förskoleplatsen som du har fått för ditt barn kan du ansöka om byte. Då gör du på samma sätt som när du söker en förskoleplats. Tänk på att om du söker byte av förskola och bytet beviljas, då får ditt barn en direktplacering, vilket innebär att ditt barn förlorar platsen på den förskola du söker byte från. Detta gäller även om du fått en framtida placering och valt att stå kvar i kön.

Om du byter mellan två förskolor som handläggs av Uppsala kommun behöver du inte säga upp platsen. Den aktuella placeringen avslutas i samband med att den nya startar.

Om du byter mellan en förskola som handläggs av Uppsala kommun och en förskola som har egen kö/antagning eller till en förskola i en annan kommun är uppsägningstiden två månader.

Ansökan om plats av särskilda skäl

Om ditt barn har behov av plats eller utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl ska du skriva ut, fylla i och skicka in blankett.

Sök plats eller utökad vistelsetid i förskoleverksamhet av särskilda skäl. (PDF, 222 KB)

Läs information angående ansökan om plats och utökad vistelsetid i förskoleverksamhet. (PDF, 111 KB)

Logga in i eBarnUngdom
 • Obligatoriskt att ange tre alternativ

  När du söker plats är det obligatoriskt att ange tre alternativ. Du kan rangordna upp till nio alternativ. Det ökar dina möjligheter att få plats på en förskola eller ett familjedaghem som du vill ha. När det finns fler sökande till en specifik förskola än det finns lediga platser följer vi kommunens antagningsprinciper.

  För närvarande finns endast ett fåtal lediga platser kvar till familjedaghem. Lägg därför gärna till förskolor bland dina val, även om du söker familjedaghem i första hand. 

  Läs om rättigheter och regler i förskola och pedagogisk omsorg.

  Sök plats senast fyra månader i förväg

  För att vi ska kunna garantera ditt barn en plats från det datum du önskar måste du söka senast fyra månader i förväg. Du kan tidigast söka plats när barnet är en månad.

  Flest platser i augusti

  Det är störst chans att få den plats du vill ha i augusti eftersom många barn då slutar förskolan för att istället börja i förskoleklass. 

  Byte av plats

  Om du inte är nöjd med förskoleplatsen som du fått för ditt barn ansöker du om byte. Du gör på samma sätt som när du söker en plats och det är obligatoriskt att ange tre alternativ.

  Om du byter mellan två förskolor som handläggs av Uppsala kommun behöver du inte säga upp platsen. De aktuella placeringen avslutas i samband med att den nya påbörjas.

  Om du byter mellan en förskola som handläggs av Uppsala kommun och en förskola som har egen kö/antagning eller till en förskola i en annan kommun är uppsägningstiden två månader. 

  Säga upp plats

  Du har rätt att säga upp barnets plats när som helst under året. Uppsägningstiden är två månader. Båda vårdnadshavarna ska bekräfta uppsägningen.

  Förskoleplatsen avslutas automatiskt 31 juli det år barnet börjar i förskoleklass.

 • Ansökan om plats av särskilda skäl

  Om ditt barn har behov av plats eller utökad vistelsetid på grund av särskilda skäl ska du skriva ut, fylla i och skicka in blankett.

  Sök plats eller utökad vistelsetid i förskoleverksamhet av särskilda skäl. (PDF, 222 KB)

  Läs information angående ansökan om plats och utökad vistelsetid i förskoleverksamhet. (PDF, 111 KB)

 • Ny information publiceras i höst, när det är dags att söka förskoleplats inför våren.

  Färgkodningen kan hjälpa dig som vårdnadshavare att bedöma möjligheterna att få plats vid den förskola du önskar eller att omprioritera dina val. För förskolor med egen kö vänder du dig direkt till den aktuella förskolan med din ansökan.

   

   

 • Ditt barn har rätt att gå i finsk förskola.

  Läs om rättigheten till finsk förskola

Kontakta antagning för förskola och fritids

I Kontaktcenter på Stationsgatan 12 kan du få hjälp med enklare ärenden som gäller antagning till förskola och skola. Du kan till exempel få information om hur man gör en ansökan till förskola eller grundskola, hjälp med att göra ett byte av förskola eller skola, lägga in och ändra inkomst. Om du har mobilt bank-id eller användaruppgifter kan vi hjälpa dig på plats.

Med anledning av covid-19 är inte handläggare på plats i kontaktcenter. Handläggare svarar på dina frågor via telefon och e-post. 

Antagning förskolas telefontid är stängd vecka 29 och 30.

Om du har ett ärende som du behöver hjälp med går det bra att maila till antagning.forskola@uppsala.se

Information om placeringar inom förskola finns på uppsala.se

Telefon:
0771-727 001

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Snabbare antagning till förskolan

  Från 1 augusti kommer handläggningstiden kortas ner från fyra till tre månader. Detta innebär att antagningsprocessen kommer att gå snabbare. Målsättningen är att vårdnadshavare ska få ett erbjudande om plats i god tid innan man vill att sitt barn ska börja i förskolan.

 • Felaktiga fakturor för förskola i juni

  Den här informationen gäller dig som har barn födda 2014, 2015 och 2016 och som gått på förskola under juni månad.

 • Vi fick dubbla konstverk på vår förskola

  Först fick barnen som går på Ramsta förskola ett stort konstverk på gården. Sedan fick de skapa ett eget tillsammans med konstnären Erik Hedman. Här berättar de om invigningen och sin workshop med Erik.

Se fler nyheter

Kampanjer