Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Du ansöker till familjedaghem i eBarnUngdom.

Läs mer om hur du ansöker.

Så fungerar de kommunala familjedaghemmen

De kommunala familjedaghemmen drivs av dagbarnvårdare. I familjehemmet ingår ditt barn i en liten barngrupp i hemmiljö, eftersom dagbarnvårdaren tar emot barnen i sitt hem. Barnen är 1–5 år och det är 6–7 barn i en barngrupp. Eftersom grupperna är åldersblandade lär barnen av varandra, visar hänsyn och tar ansvar.

Så ser dagarna ut

Varje familjedaghem har sina egna rutiner. Eftersom dagbarnvårdarna planerar dagarna själva har de möjlighet att vara lyhörda för barnens behov och intressen. Barngrupper från olika familjedaghem träffar varandra varje vecka. På så sätt får barnen också en gemenskap i en större barngrupp.

Exempel på aktiviteter:

 • Upptäcker närmiljön med skog, lekparker och parker.
 • Upplever det kulturella utbudet i Uppsala med teater, bibliotek, museum, kulturbyggnader och naturreservat.
 • Gör studiebesök utifrån barnens nyfikenhet och intressen, exempelvis på en 4H-gård eller till Botaniska trädgården.

Det pedagogiska arbetet

I Uppsala kommuns familjedaghem jobbar erfarna dagbarnvårdare, flera med barnskötarutbildning. De arbetar utifrån allmänna råd för pedagogisk omsorg och läroplanen Lpfö 18 i olika lärmiljöer inomhus och utomhus för att inspirera och utmana barnen. Målet är att väcka nyfikenhet till ett fortsatt lärande. Grunden i det pedagogiska arbetet är att se möjligheter för barnen att lära sig något under hela dagen. Dagbarnvårdarna kallar det vardagspedagogik.

Hemlagad mat varje dag

Måltiderna lagas från grunden hemma hos dagbarnvårdarna och de är sammansatta för att vara hälsosamma. Frukost, lunch och mellanmål ingår. När de gör utflykter till skogen tar de ofta med maten och lagar den utomhus över öppen eld. Om ditt barn har en allergi anpassar de innehållet i måltiderna för ditt barn.

Läs mer på familjedaghemmens gemensamma webbplats

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Höjda ersättningar till Uppsalas skolor och förskolor nästa år

  Uppsala kommun har beslutat om de ersättningar som fristående och kommunala skolor och förskolor får för att bedriva pedagogisk verksamhet under år 2022. Grundbeloppet som betalas ut per barn och elev höjs med över två procent, beroende på skolform. Extra resurser tillförs för att kompensera för pandemins effekter och strukturersättning införs för fritidshem.

 • Öppna förskolorna stänger för att stoppa RS-viruset

  Samtliga öppna förskolor som Uppsala kommun driver kommer att hålla stängt under perioden 8 november 2021 till 3 december 2021. Digitala aktiviteter kommer att hållas under tiden.

 • Bättre stöd till barn och elever med NPF

  Kommunen har sedan år 2019 avsatt 10 miljoner kronor extra för att förstärka arbetet för barn och elever med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Nu har satsningen utvärderats.

Se fler nyheter