Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Du ansöker till familjedaghem i eBarnUngdom.

Läs mer om hur du ansöker.

Så fungerar de kommunala familjedaghemmen

De kommunala familjedaghemmen drivs av dagbarnvårdare. I familjehemmet ingår ditt barn i en liten barngrupp i hemmiljö, eftersom dagbarnvårdaren tar emot barnen i sitt hem. Barnen är 1–5 år och det är 6–7 barn i en barngrupp. Eftersom grupperna är åldersblandade lär barnen av varandra, visar hänsyn och tar ansvar.

Så ser dagarna ut

Varje familjedaghem har sina egna rutiner. Eftersom dagbarnvårdarna planerar dagarna själva har de möjlighet att vara lyhörda för barnens behov och intressen. Barngrupper från olika familjedaghem träffar varandra varje vecka. På så sätt får barnen också en gemenskap i en större barngrupp.

Exempel på aktiviteter:

 • Upptäcker närmiljön med skog, lekparker och parker.
 • Upplever det kulturella utbudet i Uppsala med teater, bibliotek, museum, kulturbyggnader och naturreservat.
 • Gör studiebesök utifrån barnens nyfikenhet och intressen, exempelvis på en 4H-gård eller till Botaniska trädgården.

Det pedagogiska arbetet

I Uppsala kommuns familjedaghem jobbar erfarna dagbarnvårdare, flera med barnskötarutbildning. De arbetar utifrån allmänna råd för pedagogisk omsorg och läroplanen Lpfö 18 i olika lärmiljöer inomhus och utomhus för att inspirera och utmana barnen. Målet är att väcka nyfikenhet till ett fortsatt lärande. Grunden i det pedagogiska arbetet är att se möjligheter för barnen att lära sig något under hela dagen. Dagbarnvårdarna kallar det vardagspedagogik.

Hemlagad mat varje dag

Måltiderna lagas från grunden hemma hos dagbarnvårdarna och de är sammansatta för att vara hälsosamma. Frukost, lunch och mellanmål ingår. När de gör utflykter till skogen tar de ofta med maten och lagar den utomhus över öppen eld. Om ditt barn har en allergi anpassar de innehållet i måltiderna för ditt barn.

Läs mer på familjedaghemmens gemensamma webbplats

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Handel på engelska – ett av årets fyra utvecklingsprojekt

  Lärare och förskollärare har möjlighet att driva ett utvecklingsprojekt under ett läsår. Tre lärare på Celsiusskolan har tagit chansen. Tillsammans ska de studera om elevers resultat i engelska förbättras när de integrerar undervisningen med andra ämnen.

 • Förslaget: Fler socialarbetare och sommarjobb i Gottsunda

  Ytterligare socialarbetare i skolorna och projekt som utforskar hur lågstadiet och socialtjänsten kan samarbeta närmare. Det är några av förslagen på hur det nya statsbidraget från Socialstyrelsen ska fördelas.

 • Nominera till pedagogiska priset 2021

  Vem är den bästa förskolläraren, läraren och skolledaren? Nominera nu och senast den 30 september till årets pris.

Se fler nyheter