Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Spridningen av coronaviruset påverkar flera verksamheter inom kommunen. Uppsala kommun håller sig uppdaterade om utvecklingen och samarbetar nära med Region Uppsala för att minska spridningen av viruset.

 2. Fortsatt öppna

  Uppsalas kommunala förskolor är fortsatt öppna enligt Folkhälsomyndighetens råd. Det innebär att barn som är friska kan gå till förskolan. Vid eventuella ändringar i schema eller tider får berörda barn, elever och vårdnadshavare information från respektive förskola och skola.

  Förskoleavgift betalas som vanligt, även för barn som är sjuka och inte kan vara i förskolan.

  Läs Folkhälsomyndighetens information till skola och förskola .

 3. För vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet

  För att hindra smittspridning kan regeringen besluta att stänga skolor, förskolor, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet. Om en sådant beslut fattas behöver vårdnadshavare som deltar i samhällsviktig verksamhet, under vissa förutsättningar, erbjudas omsorg för barn så att samhällets funktionalitet kan upprätthållas.

  26 mars beslutade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om en föreskrift gällande detta, som bland annat förtydligar vilka vårdnadshavare som kan komma att omfattas.

  Information om hur vårdnadshavare ska göra för att anmäla behov av omsorg kommer först om regeringen fattar beslut om att stänga skolor, förskolor, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet. Vårdnadshavare kan inte anmäla behov innan ett sådant beslut har fattats.

  Läs Föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet .

 4. Förskolan informerar vid smitta av covid-19

  För att förhindra smittspridning rekommenderar Region Uppsala att personer som har bekräftad smitta av covid-19 ska informera personer i sin närhet. Uppsala kommuns förskolor börjar därför under höstterminen att informera vårdnadshavare när det finns konstaterad smitta på förskolan.

  Information som kommunen går ut med ska vara allmänt och neutralt hållen så att ingen person kan identifieras och bli utpekad som smittad.

  Personer som befunnits sig på förskolor där det upptäckts att det förekommit smitta uppmanas att vara extra uppmärksamma på symtom. För testning av symtom, kontakta sjukvården via www.1177.se .

  Läs mer på www.uppsala.se/kommun-och-politik/nyheter-och-pressmeddelanden2/uppsala-kommun-informerar-verksamheter-med-smitta-av-covid-19/

 5. Om vårdnadshavare till barn i förskola blir permitterade

  Uppsala kommun har beslutat att vårdnadshavare som blir permitterade kan ha sina barn i förskola enligt ordinarie schema. Det bidrar till att barnens vardag kan fortsätta som vanligt och att vårdnadshavare snabbt kan återgå till arbetet eller till annat arbete.

  Eftersom permitteringen är tillfällig likställs den inte med arbetslöshet i den här situationen.

 6. Tillfällig föräldrapenning om förskolor eller grundskolor stänger

  Om det blir nödvändigt att stänga förskolor och grundskolor, som en särskild åtgärd för att begränsa smittspridning, kan vårdnadshavare få tillfällig föräldrapenning om de inte kan arbeta för att de behöver vara hemma och ta hand om sitt barn.

  Mer information på Försäkringskassans webbplats.

 7. Tillfälliga regler vid uppsägning av plats i förskola

  Till och med 30 juni 2020 gäller tillfälliga regler när vårdnadshavare säger upp plats i förskola på grund av arbetslöshet. Uppsägningstiden är två månader och barnet kan vara kvar i förskola under den perioden. Vårdnadshavare betalar avgift för den första uppsägningsmånaden. Den andra månaden är avgiftsfri.

  Enligt ordinarie regler är uppsägningstiden två månader och vårdnadshavare ska betala avgift under hela uppsägningstiden.

Nyheter om förskola och familjedaghem

 • Införandet av direktplaceringar skjuts upp

  Vi har tidigare informerat om att Uppsala kommun ska införa direktplaceringar vid byte av förskola från 1 oktober. Det kommer nu att skjutas upp.

 • Lust till mycket på Lustigkullens förskola

  Mycket tid utomhus, små barngrupper och upptäckarglädje kännetecknar Lustigkullens förskola. Förskolan ligger i Knutby och har nära till naturen.

 • Häng med en dag i ett familjedaghem

  Barngrupperna är små och friheten stor i familjedaghem. I Luthagens familjedaghem står utflykter ofta på schemat. I dag bär det av till skogen. Häng med!

Se fler nyheter

Kampanjer