Nyhet

Yrkes-SM 2018

Välkommen till Yrkes-SM i Uppsala 25-27 april vid Gränby sportfält. Alla är välkomna och inträdet är gratis. Under Yrkes-SM får du chansen att se vilka fördelar det finns med att välja en gymnasial yrkesutbildning. Du får också prova på olika yrken och träffa yrkeskunniga personer. Under Yrkes-SM arrangerar vi yrkestävlingar som kvalificerar för en plats i det svenska Yrkeslandslaget.

Yrkes-SM kan beskrivas som ett stort "multiprao", perfekt för studiebesök och inspiration. Under ett besök får elever se och prova på olika yrken på ett kul sätt. På plats finns guider, studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar som kan svara på frågor om utbildning och arbetsmarknaden.

Gratis arrangemang för upp emot 25 000 besökare

Årets Yrkes-SM är rekordstort. Det är gratis för skolor och allmänhet att besöka det över 25 000 kvadratmeter stora evenemanget för att följa tävlingarna och själva få prova på olika yrken.
Några siffror:

  • Det blir tävlingar och uppvisningar inom 59 olika yrken, vilket är rekordmånga.
  • Upp emot 25 000 besökare, mestadels högstadieelever från regionen, förväntas komma för att inspireras av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar.
  • Omkring 250 gymnasieelever som kvalificerar sig via regionala deltävlingar runtom i landet kommer att tävla. Vinnarna tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Se hela programmet på Yrkes-SM 2018 (PDF)

Om arrangemanget

Yrkes-SM arrangeras vartannat år. Bakom satsningen står WorldSkills Sweden (WSS), ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Samarbetspartner 2018 är Uppsala kommun. Därutöver medverkar branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag.
Läs mer på Yrkes-SM:s webbplats.