Nyhet

Vinnare i kommunens Sustainability Hackathon deltävling

17 oktober deltog elever från Uppsalas gymnasieskolor i kommunens Sustainability Hackathon deltävling. Det diskuterades hållbarhet med utgångspunkt i FN:s hållbarhetsmål och fokus låg på minskad stress och ökad psykisk hälsa hos ungdomar.

Elever från gymnasieklassen som vann deltävlingen, står uppradade mot klassväggen och håller i sitt diplom.

Ni-gruppen ”HSF” klass SMIP19A Rosendalsgymnasiet blev vinnare i Sustainability Hackathons delfinal 2019.

Sustainability Hackathon – en del av We_change

60 gymnasieungdomar, uppdelade i tio grupper, jobbade med frågorna under dagen och tog fram många bra förslag till lösningar. Grupperna fick sedan presentera sina förslag för en jury bestående av representanter från kommunledning och berörda förvaltningar.

Vinnare blev HSF-gruppen i klass SMIP 19a på Rosendalsgymnasiet med följande motivering från juryn:

"Genomtänkt problemformulering med konkreta förslag med helhet och bredd. Olika målgrupper vägdes in där ett ojämlikhetsperspektiv fanns med. Framställningen var genomtänkt och imponerade, samt involverade alla gruppmedlemmar som visade stort engagemang."

Om We change

We_change är Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Målet är att inspirera gymnasieungdomar att tro på att skapa en mer hållbar och inkluderande värld samt att öka möjligheterna för ungdomar till inflytande och delaktighet. Uppsala kommun har sedan 2016 samarbetat med Fryshusets verksamhet We_change. Samarbetet sker med social hållbarhet på kommunledningskontoret och de gymnasieskolor som väljer att vara med.

Våren 2019

Under våren arrangerade We_change en filmfest för ungdomar från flera gymnasieskolor i Uppsala. Filmernas innehåll präglades av de Globala målen och information om samarbetsaktörerna. Efter filmvisningen fick ungdomarna under panelsamtal ställa olika hållbarhetsfrågor till samarbetspartnerna Uppsala kommun, H&M, Ikea, SEB och Sida.

Hösten 2019

I oktober genomfördes "Sustainability hackathon" deltävling. Eleverna arbetade inför hackathonet med fördjupande handledningar kopplade till specifika hållbarhetsutmaningar. Under de regionala delfinalerna mötte eleverna samarbetspartnern och arbetade med att lösa ett case. De bästa lokala grupperna kommer att medverka under en nationell prisceremoni i Stockholm under sen höst 2019 eller i början på 2020.