Pressmeddelande

Vattholmabiblioteket inför meröppet

Under hösten inför Vattholmabiblioteket meröppet. Det innebär att alla över 18 år som har ett lånekort, via en teknisk lösning, får tillgång till biblioteket även när personal inte finns på plats. Med meröppet kommer Vattholmabiblioteket att öka sina öppettider från tio timmar till över 50 timmar i veckan.

Kulturnämnden beslutade måndag 20 mars att meröppet ska införas på biblioteket i Vattholma. Meröppet är en del av arbetet med att göra Uppsala till en av Sveriges bästa landsbygdskommuner genom att stärka möjligheten till kultur, information och läsupplevelser för dem som bor på landsbygden.

Biblioteket ligger strategiskt mitt i samhället intill Vattholmas mataffär vilket gör att platsen är en naturlig samlingspunkt för boende i bygden. Vidare finns både anslutande kollektivtrafik och goda parkeringsmöjligheter.

– Folkbiblioteken öppnar dörrar till nya världar och perspektiv och bidrar till en stark och livskraftig demokrati. Meröppet är ett smart sätt att stärka biblioteket som resurs i lokalsamhället och det känns roligt att kunna inleda satsningen i Vattholma, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.

Idag har Vattholmabiblioteket öppet tre dagar i veckan. Med meröppet får alla i Vattholma större möjligheter att använda biblioteket, när det passar dem: låna böcker, läsa tidningar och tidskrifter, använda bibliotekets datorer och trådlösa nätverk och utnyttja biblioteket som en lokal mötesplats.

– Meröppet har införts på flera bibliotek i landet med ett ökat antal biblioteksbesökare och högre utlåningssiffror som följd. Vi hoppas att meröppet på Vattholmabilioteket ska ge samma goda effekt, säger Johanna Hansson, stadsbibliotekarie.

Mer information

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
Telefon: 070-638 10 75
E-post:
 peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Johanna Hansson, stadsbibliotekarie
Telefon: 
018-727 17 48
E-post: 
johanna.hansson@uppsala.se

Presskontakt
Inga-Lena Andersson, pressansvarig
Telefon:
 070-821 68 50