Pressmeddelande

Utdelning av resestipendium för körer

Kulturnämnden beslutade i höstas att ge kören ReChoir ett resestipendium på 50 000 kronor för en resa till Italien. Utdelningen av stipendiet sker torsdag 23 mars vid en konsert på Uppsala slott där ReChoir bjuder på en bit av 1500- och 1600-talets Venedig.

– Resestipendiet för körer är ett av kommunens sätt att uppmärksamma och stödja det rika körlivet i Uppsala. ReChoir är en ung kör med höga konstnärliga ambitioner och det känns värdefullt att kunna bidra till att de kan ta nästa kliv i sin utveckling, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Konserten ges torsdag 23 mars, 19.00–20.00 på Uppsala konstmuseum, i Johan III:s galleri där Uppsala universitet visar verk ur sina konstsamlingar. Fri entré.

ReChoir är en liten blandad kör från Uppsala med bred repertoar som obehindrat rör sig över genregränserna. Kören tolkar de sånger från spanska hovet som återfinns i Uppsala universitets konstsamlingar – Cancionero de Upsala. Musik som blivit känd världen över för sina medryckande rytmer och vackra polyfoni. 

Stipendiet avser körens resa i april till Venedig för att förenas med musiker vid Scuola di Musica Antica di Venezia (SMAV). Tillsammans ska de genomföra en workshop och offentlig konsert. Repertoaren är främst hämtad från Cancionero de Upsala, sångsamlingen som är tryckt i Venedig 1556 och som upptäcktes i ett världsunikt exemplar i Uppsala universitets samlingar 1907. Konserten i Venedig kommer att äga rum i Palazzo Grimani di Santa Maria Formosa, lördag 22 april. Dirigent är Daniel Ovaska.

Mer information

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
Telefon: 070-638 10 75
E-post:
 peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon:
 070-821 68 50