Nyhet

Uppsalaungdomar i strålkastarljuset på Sustainability hackathon

Hur kan stressen hos unga minska och hälsan öka? 29 januari ska ungdomar från Rosendalsgymnasiet som en av åtta finalister presentera sina lösningar för en internationell jury.

Tre ungdomar sitter på en gräsmatta

I höstas arrangerade We_change tävlingen Sustainability hackathon då gymnasieungdomar i åtta städer diskuterade hållbarhet med utgångspunkt i FN:s hållbarhetsmål. Upplägget är inspirerat av de hackathonprocesser som ofta används inom it-sektorn och produktutveckling för att hitta lösningar på svåra problem.

Här i Uppsala arrangerade We_change hackathonet tillsammans med Uppsala kommun med fokus på ungas psykiska hälsa. HSF-gruppen (Hem-Skola-Fritid) i klass SMIP 19a på Rosendalsgymnasiet vann deltävlingen och ska representera Uppsala på finalen i Fryshuset i Hammarby sjöstad 29 januari.

– Psykisk ohälsa är ett problem som finns i vår nära omgivning och som blir allt vanligare för varje dag som går. Vi är glada att våra idéer har uppmärksammats och att det finns en chans att göra skillnad i vårt samhälle, säger Tula Brunåker Stevens och Ella Lundberg, klass SMIP 19a på Rosendalsgymnasiet.

Mer om We_change
We_change är Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Målet är att inspirera gymnasieungdomar att tro på att skapa en mer hållbar och inkluderande värld samt att öka möjligheterna för ungdomar till inflytande och delaktighet. Uppsala kommun har sedan 2016 samarbetat med Fryshusets verksamhet We_change. Samarbetet sker med social hållbarhet på kommunledningskontoret och de gymnasieskolor som väljer att vara med.