Pressmeddelande

Uppsala värd för nationellt fristadsmöte

Den 27-28 oktober står Uppsala kommun värd för ett nationellt nätverksmöte inom medlemsorganisationen ICORN (International Cities of Refuge Network) där alla Sveriges 19 fristäder för förföljda konstnärer och författare ingår.

Under temat "Välkommen hit - välkommen hem!", samlas politiker, koordinatorer, fristadsförfattare och konstnärer för att lära sig mer och utbyta erfarenheter.

– Uppsala har varit en fristad för förföljda författare sedan 2008, och allt fler svenska kommuner ansluter sig nu till fristadsarbetet. Sverige håller idag tillsammans med Norge tätpositionen i världen i arbetet för att skapa fristäder för förföljda författare och konstnärer. Därför känns det särskilt roligt att fredsstaden Uppsala är värd för det nationella fristadsmötet. Genom samverkan skapar vi bättre förutsättningar för yttrandefriheten i världen samtidigt som vi utvecklar det lokala kulturlivet, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Fristadskonferensen kommer att handla om utvecklingen av befintliga fristäder och hur fristäderna kan utveckla samarbeten i framtiden. För att ge inspiration till sådana samtal kommer de tre fristäderna Skellefteå, Stockholm och Jönköping att berätta om sina utmaningar, framgångar och tankar inför framtiden.

– Eftersom antalet fristäder har ökat snabbt i Sverige under kort tid är det angeläget att samlas för att utbyta erfarenheter mellan fristäder som funnits länge och de som är helt nya, säger Annika Strömberg, koordinator för Fristad Uppsala samt ledamot i ICORN:s internationella styrelse.

16 kommuner och tre regioner, varav en även är en fristad, deltar i konferensen. Övriga medverkande är bland annat journalisten Kerstin Brunnberg, tidigare ordförande i Kulturrådet och författaren Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN, som kommer att berätta om bakgrunden till fristadssystemet. Helge Lunde och Elisabeth Dyvik från ICORN:s administrativa center i Stavanger, Norge kommer att prata om aktuella internationella perspektiv och frågor.

Konferensen sker med stöd från Statens kulturråd och i samarbete med nationella fristadssamordnaren Karin Hansson, Växjö. I samarbete med Uppsala Internationella Kortfilmfestival och som en del av festivalens offentliga program, anordnas ett panelsamtal mellan Issa Touma, fristadskonstnär från Syrien samt Iman Al Gahfari, fristadsförfattare från Syrien under ledning av Kerstin Brunnberg.

Konferensen är för särskilt inbjudna politiker, tjänstemän samt fristadsstipendiater från Sveriges fristadskommuner.

Media är välkommen att kontakta Annika Strömberg, fristadskoordinator i Uppsala kommun för kontakt med medverkande fristadskonferensdeltagare.

För mer information

Annika Strömberg, koordinator för Fristad Uppsala
Telefon: 018-727 85 99
E-post: annika.stromberg@uppsala.se

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
Telefon: 070-638 10 75
E-post:peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef Uppsala kommun
Telefon: 073-423 56 28