Pressmeddelande

Ung filmare från Vietnam får pris till Ingmar Bergmans minne

Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne delas i år ut för sjunde gången vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival. Filmpriset är avsett för en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser. 2016 års pris går till Pham Ngoc Lan, för filmen Another City.

Juryns motivering:

Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne går till en ung filmskapare som äger en dynamisk filmblick. Filmen kullkastar våra förväntningar och drar oss in i sin unika värld och tvingar oss ut ur vår självbelåtenhet. Det är en film som hemsöker dig långt efter att du har sett den.

Den internationella juryn har bestått av E.G. Bailey – filmskapare, dramatiker och producent, USA, Marina Kožul – 25 FPS Association for Audio-Visual Research i Zagreb, Kroatien och Laura Walde – filmforskare och programsättare vid Internationale Kurzfilmtage Winthertur, Schweiz.

Alla filmer som har deltagit i den internationella tävlingssektionen vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival och har en regissör yngre än 30 år har blivit nominerade till Ingmar Bergmanpriset, totalt 31 filmer.

Priset är instiftat av Uppsala kommun. I år är priset 50 000 kronor och ett diplom utformat av konstnären Jin Jiang.

– Uppsala kommun är glad över att kunna samarbeta med den internationella kortfilmfestivalen kring Bergmanpriset. Att lyfta fram en ung och lovande filmskapare som tänjer filmkonstens gränser bygger vidare på traditionen från Ingmar Bergman som var en av Uppsalas främsta kulturpersoner, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

För mer information

Niclas Gillberg, festivalchef, Uppsala Internationella Kortfilmsfestival
Telefon: 0708-88 28 75
E-post: niclas.gillberg@shortfilmfestival.com

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
Telefon: 070-638 10 75
E-post: peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Presskontakt
Erik Boman, presschef Uppsala kommun
Telefon: 073-423 56 28