Pressmeddelande

Ung filmare från Grekland får pris till Ingmar Bergmans minne

Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne delas i år ut för åttonde gången vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival. 2017 års pris går till Jacqueline Lentzou för filmen FOX. Filmpriset är avsett för en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser.

Priset är instiftat av Uppsala kommun och är i år på 50 000 kronor. Vinnaren får också ett diplom utformat av konstnären Jin Jiang. Priset delas ut på Slottsbiografen i Uppsala lördag 28 oktober, 19.00.

Juryns motivering:
”Jacqueline Lentzou är en ung och extraordinärt talangfull filmare med en distinkt signatur, en tydlig vision och ett sinne för komplexiteter. Hon drar inspiration från de känslor och drömmar som formar hennes existentiella berättelser om mellanmänskliga relationer, i synnerhet inom dysfunktionella familjer. Genom hennes skarpögda observationer som fångar detaljer i ansikten och kroppsspråk, ofta med handhållen kamera och med ett sinnrikt växelarbete mellan närbilder med oväntade vinklar och olika avståndsbilder, blottlägger hon djupt komplexa psykologiska tillstånd. Med filmen FOX visar sig den grekiska filmaren Jacqueline Lentzou en högst värdig mottagare av Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne.”

– Uppsala kommun är glada över att kunna samarbeta med den internationella kortfilmfestivalen kring Bergmanpriset. Att lyfta fram en ung och lovande filmskapare som tänjer filmkonstens gränser bygger vidare på traditionen från Ingmar Bergman som var en av Uppsalas främsta kulturpersoner, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Alla filmer som deltagit i den internationella tävlingssektionen vid Uppsala Internationella Kortfilmfestival och har en regissör yngre än 30 år har blivit nominerade till Ingmar Bergmanpriset, totalt 28 filmer från 20 länder. 

Adjungerade konsulter har varit en internationell jury som har bestått av Daniel Ebner, Österrike, Vladan Petkovic, Serbien, samt Vanja Ödegård, Norge.

För mer information

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
Telefon: 070-638 10 75
E-post: peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Sigrid Hadenius, festivalkoordinator
Telefon: 070-357 92 88
E-post: sigrid.hadenius@shortfilmfestival.com

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon: 070-821 68 50