Nyhet

Tillfälliga förskoleplatser löser platsbrist

I vår är det extra stor efterfrågan på de befintliga förskoleplatserna. Därför erbjuder kommunen nu tillfälliga förskoleplatser med likvärdig verksamhet för att alla som sökt ska få plats i tid.

Barn leker med duplo

För att kunna tillgodose Uppsalabornas behov av förskoleplatser gör kommunen prognoser för hur många platser som behövs. Det kan dock vara svårt att i förväg veta hur vårdnadshavare kommer att söka. Speciellt på våren kan det uppstå tillfällig platsbrist fram till hösten då en årskull lämnar förskolan för att börja i skolan och många platser blir lediga. När det fattas platser på våren kan kommunen lösa det med tillfälliga förskoleplatser, så kallade vårplatser.

- Vi jobbar för högtryck just nu för att hitta förskoleplatser till de familjer som väntar på besked om plats i vår. Vi fixar platserna genom att dels erbjuda en tillfällig förskola, dels genom att undersöka om det går att tillfälligt skapa en extra avdelning på någon befintlig förskola, säger Marie Fellenius, administrativ chef på utbildningsförvaltningen.

De tillfälliga vårplatserna erbjuder likvärdig förskoleverksamhet som ordinarie förskolor. Sammanlagt är det ungefär 12 000 barn som har plats i förskola i Uppsala kommun. Till hösten slutar drygt 2 000 barn för att börja i skolan och i kön till de platserna står i nuläget cirka 750 barn.

- Som det ser ut nu kommer vi att kunna erbjuda alla som sökt en förskoleplats inom de fyra månader som är kravet. Alla kan inte få plats exakt där de vill nu i vår, däremot kommer de allra flesta att få de plaster de önskar sig till hösten, säger Marie Fellenius.

De vårdnadshavare som fortfarande väntar på besked från kommunen om förskoleplats i vår kommer att få besked inom kort.

Läs mer om förskola i Uppsala kommun