Nyhet

Tips för en hållbar textilkonsumtion

Konsumenter i Sverige köper i snitt 14 kilo textil varje år. Det är 3,5 kilo mer än vad vi köpte för drygt tjugo år sedan. Vi kastar också en hel del textilier då 7,5 kilo per person och år hamnar i soporna.

Person vid symaskin

Att framställa kläder och hemtextil är mycket resurskrävande och påverkar miljö, klimat och hälsa. Varken produktionen eller konsumtionen av textil är längre hållbar.

Som konsument kan man inte lösa textilbranschens utmaning med den ohållbara produktionen. Däremot kan man använda sin konsumentmakt för att påverka företagen och efterfråga hållbara alternativ genom att välja miljömärkta textilier.

Det finns alternativ till att handla nyproducerade kläder. Idag är utbudet stort på second hand och du kan faktiskt hitta även de senaste trendplaggen där. Idag köps bara 0,8 kilo textil per person och år på second hand. Att öka livslängden på de kläder vi redan har sparar också mycket på miljön. Om vi använde våra kläder dubbelt så länge som vi gör idag skulle det minska klädernas miljöpåverkan med hälften.

Till dig som vill bidra till en mer hållbar textilkonsumtion så kommer här några tips:

  • Undvik att köpa nytt. Du kan hitta det du behöver second hand. Kanske kan du låna eller byta med någon?
  • Gör om dina kläder. Var kreativ och designa om dina kläder.
  • Vårda dina kläder så håller de längre. Du kan vädra istället för att tvätta hela plagget.


Läs mer om Uppsala kommuns konsumentrådgivning på uppsala.se/konsument.