Pressmeddelande

Rummets rymder 1974 och författaren Georges Perec på Uppsala konstmuseum

Georges Perecs intresse för vardaglighet, gestaltning av rum och minnets vindlande gångar inbjuder till gestaltningar och konstnärliga översättningar. Under temakvällen torsdag 13 oktober 18.00-19.30 presenteras författaren Georges Perec och hans livshållning samt utställningen Rummets rymder 1974 som just nu är aktuell på Uppsala konstmuseum.

Inbjudna föredragshållare är Magnus Florin, författare och chefsdramaturg vid Dramaten och Claes Entzenberg, lektor i estetik vid Uppsala universitet. Konstnärerna och initiativtagare till projektet Kristina Bength och Cecilia Darle kommer att berätta om utställningen och läsningen av Georges Perec. Konstnären Malin Pettersson Öberg berättar om sin konstnärliga research och efterforskningar i arkivet på Association Georges Perec i Paris.

Program
18.00–18.10 Om utställningen: Kristina Bength och Cecilia Darle, konstnärer och initiativtagare till projektet berättar om deras gemensamma läsning av Perec.

18.10–18.30 Föredrag: Konsten att hålla samman världen.
Magnus Florin, författare och chefsdramaturg vid Dramaten. Florin har skrivit förordet till den svenska utgåvan av Perecs debutroman Tingen.

18.30–19.00 Föredrag: Georges Perec och 1960-talets estetiska idéer – Konsten som ett återställande av verkligheten.Claes Entzenberg, lektor i estetik vid Uppsala universitet. Entzenberg har skrivit om "författarens död" och arbetar just nu på ett romanprojekt med utgångspunkt i Perecs författarskap och biografi. I sitt föredrag kommer han att berätta om Perecs "outtröttliga experimenterande i verk efter verk i sökande efter det han kallar infra-ordinär (i motsats till extra-ordinär), det som finns i bakgrunden, det som formar oss men som vi inte är medvetna om. Detta återupprättande av platsen eller rymden, egentligen varat, är också ett sätt att fånga människan i samtiden", skriver Entzenberg.

19.00–19.15 Konstnären Malin Pettersson Öberg berättar om sin konstnärliga research och efterforskningar i arkivet på Association Georges Perec i Paris.

19.15 – 19.30 Frågestund

Plats: Vasasalen

Hemsida: http://uppsalakonstmuseum.se

Mer information

Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent, Uppsala konstmuseum
Telefon: 018 727 24 84
E-post: rebecka.wigh-abrahamsson@uppsala.se

Eva Björkman, pressansvarig, Uppsala konstmuseum
Telefon: 018 727 24 80
E-post: eva.bjorkman@uppsala.se