Pressmeddelande

Tågteve på Offkonsten

Konstnären My Lindh presenterar sin nya bok Tågteve på Offkonsten! c/o Teatergalleriet på Uppsala stadsteater onsdag 20 oktober 19.00. Marianna Garin, Khashayar Naderehvandi och Monica Sand som har bidragit med texter till boken läser utdrag ur dessa. Evenemanget är öppet för allmänheten.

Sommaren 2012 genomförde My Lindh en installation med titeln Tågteve med intentionen att omvandla tågets fönsterruta till skärm och tågresan till film. Installationen utgjordes av ett trettiotal stora textskyltar, med ett utseende som påminner om televisionens undertexter, som placerades ut i landskapet längs en
25 kilometer lång sträcka på tåglinjen Stockholm–Uppsala. Skyltarna bildade en poetisk och fragmentarisk text som kunde läsas från båda körriktningarna. Projektet genomfördes med stöd från kulturnämnden i Uppsala och blev mycket uppmärksammat.

Nu släpps boken Tågteve där My Lindh bygger vidare på installationen i bokform. Boken innehåller en serie fotografier av textskyltarna i landskapet och tre essäer som på olika sätt tar avstamp i verket, av Marianna Garin, konstvetare och curator på frilansbasis, Khashayar Naderehvandi, poet, och Monica Sand, konstnär och forskare. Boken har kommit till med stöd från kulturnämnden i Uppsala kommun och Stiftelsen Längmanska kulturfonden.

My Lindh bor och verkar i Stockholm. Under sommaren 2016 var My Lindh även aktuell i Uppsala som deltagare i utställningen Leran rör sig. Lindhs arbeten har visats på Moderna Museet, Iaspis, Göteborgs Konsthall och Färgfabriken samt i internationella grupputställningar och festivaler såsom Kunstverein München, Glogalleriet Helsingfors Konstmuseum och Institut finlandais Paris.

Lindh utmanar i sitt konstnärskap vardagens iscensättningar och stereotypa konstruktioner. Hennes verk bjuder ofta in betraktaren till aktivt medskapande av alternativa gemensamma situationer.

Mer information

Anna Ehn, intendent för offentlig konst, Uppsala kommun
Telefon: 018-727 86 80
E-post: anna.ehn@uppsala.se

My Lindh, konstnär
Telefon: 070-722 29 80

Presskontakt
Inga Lena Andersso, presskereterare
Telefon: 070-821 68 50