Pressmeddelande

Sommarens mötesplats i Gränby invigs

Under sommaren händer många spännande saker i Gränby hjärta i Gränbyparken, inom ramen för stadsodlingsåret. 17 juni invigs området av kommunalrådet Maria Gardfjell (MP). I samband med det ordnas en rad aktiviteter, bland annat ponnyridning, tips om hur man kan locka humlor till sin trädgård och föredrag. På kvällen blir det konsert med rapp, pop och rock.

Stadsodling i Gränby

I Gränby hjärta i centrum av Gränbyparken händer många spännande saker under stadsodlingsåret. Foto: Stewen Quigley

Tanken är att den hjärtformade ytan mitt i Gränbyparken med sittmöbler, odlingslådor, en sandstrand, kompost och en liten scen ska bli bli en mötesplats för alla under sommaren, full av rörelse och aktiviteter. Under sommaren ska många saker hända i Gränby hjärta och alla som vill kan ordna egna odlings-, kultur- eller sportaktiviteter. På plats för att ta emot synpunkter och hjälpa till rätta, finns ungdomar som kommunen har anställt som platsvärdar i Gränby hjärta.

– Under stadsodlingsåret skapar kommunen nya mötesplatser på torg och i parker. Gränby hjärta är till för att de närboende ska få möjlighet att odla såväl ätliga växter som goda bekantskaper, säger Maria Gardfjell, kommunalråd för miljö och klimat som på lördag inviger Gränby hjärta.

Invigningen äger rum 12.00 och efter det följer en rad aktiviteter. Under hela eftermiddagen ordnar 4H Gränby djurhage och ponnyridning för de små. 12.30 berättar Åsa Wennström, lärare med specialisering på trädgårdsskötsel berättar om hur skolan kan arbeta med odling för att uppmuntra elevernas engagemang för odling. Det blir även ett inslag om hur Uppsala kommun arbetar med offentlig konst i den växande staden och visning av konstnären Emma Kronvalls skulpturer i Gränbyparken.

Hortonomen Christina Winter berättar om vilken nytta solitärbin och humlor gör som pollinerare och ger tips om hur man kan gynna och locka dem till sin trädgård. Rytmbandet ManLuckerz berättar sagor från savannerna i Zimbabwe Afrika med kraftfull musik, dans och energi. Uppsala Tennis och Upplands Idrottsförbund ordnar en tävling med fina priser.

På kvällen blir det livemusik med rock, pop och rap, bland annat medverkar lokala rappare från Elements Gränby.

Under sommaren ges vid ett par tillfällen möjlighet att träffa tjänstepersoner från kommunen för att diskutera och lämna synpunkter på hur Gränbyparken kan utvecklas. De är på plats även under invigningen.

Läs mer om allt som händer i Gränbyparken och övriga staden under stadsodlingsåret

För mer information

Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö
Telefon: 018-727 16 81
E-post: maria.gardfjell@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se