Nyhet

Seniorerna strömmar kultur hemifrån

Flera äldre invånare i Uppsala kommun upptäcker nu att det går att uppleva kultur trots den ofrivilliga isoleringen. Några av dem är annars mycket sociala och aktiva. Nu använder de it hemifrån mer än förr för att strömma Uppsala kommuns kulturliv.

Äldre person håller i en läsplatta

Uppsala kommun har samlat delar av sitt kulturutbud på uppsala.se under rubriken Låt kulturen strömma. Sidan vänder sig till alla som vill se konst, höra en föreläsning eller kanske se en film hemifrån. Sidan uppdateras löpande.

– Alla goda initiativ gläder mig. Det är jättebra att ett sådant kulturutbud finns samlat, säger Marie-Louise Berg-Danielsson som har testat en del av utbudet.

Många som är 70 år och uppåt är vana vid att vara aktiva och ta del av kulturen i Uppsala kommun. Vi har pratat med några kvinnor som i vanliga fall är engagerade i Låna en Uppsalabo. Den verksamheten har tvingats pausa på grund av smittrisken.

Kerstin är tacksam för den nya tekniken

Marie-Louise Berg-Danielsson, Elisabeth Lidman, Kerstin Lööf och Inger Widerlöw träffas annars väldigt nära varandra. En ström av människor passerar när de möter nya Uppsalabor på biblioteket. De flesta som lånar ut sig själva där är 70+ och bör avhålla sig från möjlig smittspridning av covid-19. Nu strömmar de därför kultur hemifrån i stället för att gå ut.

– Jag är i dessa dagar så tacksam över allt som den nya tekniken kan ge, säger Kerstin Lööf.

Marie-Louise Berg-Danielsson har bland annat tittat på några filmer via Cineasterna och ett författarsamtal med Matilda Gustavsson och Ellinor Skagegård. Sedan länge lånar hon e-böcker på Bibliotek Uppsala.

– Det är en väldigt bra tjänst. Jag fick lite it-support på Stadsbiblioteket när jag började med den tjänsten.

Även Elisabeth Lidman läser böcker genom appen Biblio. Hon är också intresserad av att lyssna på författarsamtalet. Dessutom kan det bli aktuellt att se en film.

– Nu när allting är alldeles uppochned gäller det att skapa sig en liten grund för det nya livet som 70+. Då är tillgång till olika kulturutbud så viktigt.

De övervinner it-problemen

Tekniken kan vara aningen svår, säger några av de äldre som har provat att strömma kulturen hemifrån. En av dem har till exempel inte lyckats strömma från sin mobil. Och någon hade tidigare ett ganska uselt självförtroende när det gällde it. Det har till viss del vänt.

Skulle Elisabeth Lidman behöva hjälp får hon det av mer händiga 70-plussare via mobilen.

– Det är ett krux att inte vara så händig när det gäller att navigera bland appar och länkar. Men mina försök har lyckats ändå.

Kerstin Lööf har för första gången nyttjat Youtube. Barnbarnen har hjälpt till på distans och tipsat om hur det går till att söka och ladda ned appar och mycket annat. Även hon har tagit del av Stadsbibliotekets författarsamtal över nätet. Hon hoppas på flera trevliga sändningar både från biblioteket och andra ställen. Det gör Inger Widerlöw också:

– Det är ett digert utbud, med många olika infallsvinklar som vänder sig till olika grupper. Det är lätt att leta bland. Hittills har jag bara nyttjat det digitala kulturutbudet sparsamt. Men jag har varit nöjd med resultatet. Jag gillade verkligen författarsamtalet, som också jag har tagit del av.

Ingen av dem har varit på någon digital konstutställning.

– Inte ännu, säger Marie-Louise Berg-Danielsson.

De tycker att det är bra att känna till sidan Låt kulturen strömma – och sprider nu informationen vidare till flera vänner i stan.

Gå till Låt kulturen strömma.