Pressmeddelande

Resandefolkets högtidsdag uppmärksammas

Uppsala kommun uppmärksammar resandefolkets högtidsdag torsdag 29 september med musik- och berättarföreställningen "Resandeblod" på Kulturpunkten i Gottsunda.

Föreställningen är en färd genom resandefolkets historia i Sverige och en uppgörelse med den svenska rasismen. Den gestaltar historier och personer ur det förflutna, blandat med visor om och av resandefolket. Bennie Åkerfeldt och Pelle Jageby, musik- och berättargruppen Som Sagt, har skapat den folkbildande föreställningen som spelats runt om i Sverige.

– Resandefolket har diskriminerats. Genom att uppmärksamma högtidsdagen vill Uppsala kommun sprida kunskap om denna historia samtidigt som vi gör en demokratisk insats för ett samhälle präglat av mångfald, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd.

Föreställningen ges torsdag 29 september 18.30 på Kulturpunkten i Gottsunda centrum, Valthornsvägen 9. Försäljning av kaffe från 17.30 i anslutning till föreställningen. Fri entré.

Resandefolket har bott i Sverige i mer än 500 år. Under denna tid har de utsatts för försök till etnisk rensning, förföljelse, fått sina barn omhändertagna och drabbats av rasbiologers tvångssteriliseringar. Sedan 1999 är resandefolket, som romer, erkända som en av Sveriges fem nationella minoriteter. Resandefolkets historia är fortfarande, för majoriteten av befolkningen, till största delen okänd.

Bennie Åkerfeldt och Pelle Jageby har för denna föreställning fått utmärkelsen Årets folkbildare 2010 av Västra Götalands Bildningsförbund.

Mer information

Helene Löwgren, samordnare för nationella minoriteten romer, Uppsala kommun
Telefon: 018-727 14 80
Epost: helene.lowgren@uppsala.se

Ilona Szatmári Waldau (V), kommunalråd
Telefon: 018-727 13 38

Presskontakt
Inga-Lena Andersson
Telefon: 070-821 68 50