Nyhet

Polarprisade Kronos Quartet främjar modern kammarmusik och unga musiker

Uppsala Konsert & Kongress samarbetar med Polarprisade Kronos Quartet för att främja modern kammarmusik och unga musiker!

I år firar Uppsala Konsert & Kongress 10-årsjubileum med ett digert program och spännande samarbeten. Den 5 maj får huset besök av en av världens främsta och hyllade moderna stråkkvartetter: San Francisco-baserade stråkkvartetten Kronos Quartet. 

Förra året lanserade Kronos ett nytt initiativ för att främja modern kammarmusik och unga musiker: Fifty for the future - The Kronos Learning Repertoire. Här får 50 kompositörer (25 kvinnor, 25 män) i uppdrag att skriva nya verk för att förnya och utöka utbudet för bl.a. debuterande musikstudenter, oavsett var de bor. Alla noter och allt material tillgängliggörs online. Projektet genomförs med en rad samarbetspartners – över hela världen – som gett sitt stöd till detta viktiga projekt. UKK är den enda partnern i Norden, bland internationella institutioner som Carnegie Hall, Metropolitan och Barbican Centre. Den svenska kompositören och professorn Karin Rehnqvist har skrivit ett av de nya verken – som kommer uruppförs av Kronos Quartet på konserten i Uppsala.

Rehnqvist är professor i komposition på Musikhögskolan i Stockholm och har bland annat skrivit musik till kronprinsessbröllopet 2010 och fick 2014 en Grammis för årets klassiska skiva. Hon är internationellt uppmärksammad och hennes musik framförs av framstående orkestrar och ensembler världen över.

– När jag först hörde Karin Rehnqvists musik så märkte jag direkt hennes mycket distinkta röst i musiken. Kvaliteten på hennes sätt att lyssna och klangerna som vi upptäckte i Karins musik visade mig att hon skulle kunna göra något väldigt vackert, säger Kronoskvartettens konstnärliga ledare David Harrington.

Kronos Quartet har sedan mer än 40 år följt en väldefinierad konstnärlig röd linje som alltid dragits oförskräckt genom outforskade territorier, med målet att ständigt förnya upplevelsen av en stråkkvartett. 2011 tilldelades de Polarpriset jämte Patti Smith. Kronos Quartet har spelat med en mängd genreöverskridande artister såsom David Bowie, Tom Waits, Sigur Rós, Laurie Anderson, Patti Smith och Nine Inch Nails, och har också flera långa djupgående kompositörssamarbeten bakom sig, inte minst med minimalistiska ikoner och tonsättare som Terry Riley, Steve Reich och Philip Glass.

Utöver den egna studio- och turnéverksamheten driver Kronos också flera initiativ för att återinvestera sina framgångar i den moderna kammarmusikens framtid. Bland annat driver de en egen stiftelse – Kronos Performing Arts Association (KPAA).

Genom KPAA lanserades förra året "Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire" som går ut på att 50 nyskrivna verk – tio per år under fem år – beställs av 50 olika kompositörer (25 kvinnor, 25 män) med syfte att förnya utbudet för stråkkvartett och fungera som stöd och träning för både debuterande musikstudenter och professionella kompositörer.

Kronos Quartet uruppför vart och ett av de beställda verken, och tillhandahåller dessa gratis online tillsammans med noter, videor, intervjuer och annat kringmaterial. Konserten i Uppsala kommer att innefatta uruppförandet av just ett sådant verk, signerat Karin Rehnqvist.

Kronos Quartet - Fifty for the Future 
Uppsala Konsert & Kongress
Fredag 5 maj, 19:30, Stora Salen 
Biljetter och mer info: www.ukk.se

Mer om Kronos Quartet

Kronos Quartet – bestående av David Harrington (violin), John Sherba (violin), Hank Dutt (viola) och Sunny Yang (cello) – är en av världens mest hyllade och inflytelserika stråkensembler. Deras repertoar visar en imponerande bredd och kreativitet, och sträcker sig från Béla Bartók och John Adams till musik av jazzlegender som Ornette Coleman och Charles Mingus.

Banan som lett dem till prestigefulla priser som Polar Music Prize (2011), Avery Fisher Prize (2011) och Grammy Award (2004) inleddes redan 1973, då grundaren David Harrington fann inspiration i avantgardekompositören George Crumbs verk ”Black Angels” – ett experimentellt stycke som innefattar spel på vattenglas, spoken word-passager och elektroniska effekter, och som Kronos kommer att återbesöka vid konserten i Uppsala. Den gedigna karriären omfattar idag mer än 50 skivsläpp och 850 beställningsverk och arrangemang för stråkkvartett. Deras musikaliska resa sträcker sig över flera filmsoundtracks, via utflykter i inuitisk strupsång och Bollywood, ända ut i rymden genom beställningsverk för NASA (multimediaverket ”Sun Rings”, 2002).

Kvartetten är inblandad i flera mentorsprogram, utbildningar och workshops för unga aspirerande musiker och kompositörer, bland annat vid San Francisco Conservatory of Music, California State Summer School for the Arts, Carnegie Hall’s Weill Music Institute, Kaufman Music Centre och Berkeleyuniversitetet. Med bas i San Francisco opererar den egna stiftelsen Kronos Performing Arts Association (KPAA), vars anställda har hand om allt från kvartettens turnéläggning till beställning av nya verk till dess repertoar.

www.kronosquartet.org

Presskontakt

Ebba Lindqvist PR
E-post: brev@ebbalindqvist.se
Telefon: 070-480 33 00