Nyhet

Nya tekniklokaler invigdes på Fyrisskolan

7 februari invigdes Fyrisskolans nya tekniklokaler. Helena Hedman Skoglund, ordförande i utbildningsnämnden, var på plats och klippte bandet för att officiellt förklara lokalerna öppnade.

Elev på Fyrisskolan visar den automatiserade produktionsbanan

Ludvig Lindfeldt demonstrerar den automatiska produktionsbanan.

Lärare på skolan har tillsammans med eleverna planerat och fyllt lokalerna med tekniskt inspirerande robotar och maskiner av olika slag. Eleverna som främst har jobbat med detta går på teknikprogrammets påbyggnadsår för att bli gymnasieingenjörer. Alla berättar med stolthet hur deras senaste månader har sett ut och hur motiverande det har varit att få vara med och planera dessa lokaler.

Ludvig Lindfeldt går fjärde året på teknikprogrammet och fanns på plats för att visa upp bland annat en 3D-printer, en automatiserad produktionsbana, en ABB-robot samt automatiska och manuella svarvar.

I den automatiserade produktionsbanan har eleverna själva planerat vad som ska hända och i vilken ordning. De har sedan kodat alla steg och byggt produktionsbanan. Här skulle en kopp flyttas, fyllas med vatten och få ett lock påsatt. Vissa delar av produktionsbanan har skrivits ut på skolans 3D-printer.

I den automatiska svarven visade Ludvig hur en jojo i aluminium producerades på under en minut, något som tar närmare en timme att göra med den manuella svarven.

Fyrisskolans teknikprogram är certifierade inom Teknikcollege.

Läs mer på Fyrisskolans webbsida