Pressmeddelande

Nu avgörs byggprogrammens distriktsmästerskap

DM avgörs 11 maj i Relitahallen och är en kvalificering till Yrkes-SM som går i Uppsala i april nästa år. Deltagarna kommer bland annat från Uppsala, Tierp, Norrtälje och Enköping. Bakom arrangemanget står både kommunala och fristående yrkesskolor i Uppsala.

Elever på byggprogrammen i Relitahallen

11 maj avgörs distriksmästerskapet för elever på byggprogrammen i Relitahallen. Yrkes-SM går i Uppsala i april 2018. Foto: WorldSkills Sweden

– DM är en möjlighet för eleverna att visa upp sin yrkesskicklighet och förhoppningsvis kan det inspirera fler att söka till våra yrkesprogram, program som leder till jobb inom viktiga samhällssektorer som bygg och vård, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Tävlingarna i betong, trä, mureri, plattsättning och måleri pågår mellan klockan 13.00 och 18.00 i Relitahallen. 18.30 delas pris ut till vinnarna av Linda Eskilsson (MP), vice ordförande i utbildningsnämnden.

– Det ska bli riktigt spännande att följa våra duktiga elever när de tävlar. Yrkesprogrammen borde attrahera fler, eftersom de leder till kvalificerade jobb direkt efter gymnasiet, säger Linda Eskilsson.

DM får besök av de regerande svenska mästarna inom betong, Emil Östberg och Markus Magnusson, som också ingår medlemmar i svenska yrkeslandslaget.

Förutom de tävlande programmen finns representanter för bland annat floristprogrammet, industriprogrammet och fortdonsprogrammet på plats i Relitahallen. Evenemanget är gratis för besökare.

25-27 april 2018 arrangeras nästa svenska mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar i Uppsala på Gränby sportfält. Då arrangeras tävlingar inom ett 40-tal olika yrken. Besökande kan titta på tävlingarna, prova på olika yrken och får information om yrkesprogrammen.

När Yrkes-SM arrangerades i Malmö 2016 kom 22 000 personer. En enkätundersökning efteråt visade att 75 procent var mer positiva till yrkesutbild­ning efter besöket.

World Skills Sweden är ansvariga för Yrkes SM som arrangeras vartannat år.Arrangemanget är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar inom bygg-, konstruktions- och anläggningsteknik, industri-, maskin- och verkstadsteknik, informations- och kommunikationsteknik, konst, kreation och mode, social och personlig service och transport och logistik.

För mer information

Sofie Blomgren, projektledare
Telefon: 018-727 10 36
E-post: sofie.blomgren@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se