Pressmeddelande

Nationaldagen firas i Parksnäckan

Uppsala kommun bjuder in till traditionsenligt nationaldagsfirande den 6 juni i Parksnäckan i Stadsträdgården med tal, musik och sång. Kommunens nya medborgare som under förmiddagen välkomnats i en medborgarskapsceremoni på Uppsala slott är hedersgäster vid firandet.

Två personer på nationaldagsfirandet i Parksnäckan

Nationaldagsfirande i Parksnäckan. Foto: Ana Vera Burin Batarra

Till ceremonin på slottet har cirka 500 personer tackat ja. Där får de nya medborgarna ta emot sitt minnesbevis. Kommunfullmäktiges ordförande Carl Lindberg och författaren och journalisten Lena Köster håller tal och musik framförs av Uppsala kammarsolister. Konferencier är kulturdirektör Sten Bernhardsson.

Talare vid firandet i Parksnäckan är Carl Lindberg och den nye landshövding Göran Enander.

– Vi välkomnar de 1 077 nya medborgarna, varav 375 barn, som kommit till oss från 103 länder och med kunskap i 50 språk. Våra nya medborgare tar därmed en del av vårt gemensamma ansvar för framtiden. Tillsammans står vi upp för de värden som Förenta Nationerna är grundade på, säger Carl Lindberg. 

Programmet innehåller också musik med gruppen Systerpolskan bestående av Cajsa Ekstav, Cecilia Österholm, Erika Lindgren Liljenstolpe, Täpp Ida Almlöf och Verf Lena Egardt, som framför folkmusik från Uppland och Dalarna. Dessutom framträder Anna-Karin ”AKO” Nytell Oldeberg med barnkör. De sjunger sommarvisor av Astrid Lindgren och Georg Riedel samt visor ur musikteatern Blomsteruret. Pianist är Maria Oldeberg Huusko.

– Den sjätte juni bjuder vi in alla Uppsalabor till Parksnäckan under mottot Välkommen hit, välkommen hem. Uppsala och Sverige är som bäst när vi är öppna för omvärlden, för nya intryck och impulser, när vi är en röst för fred, förståelse och för det fria ordet, säger Peter Gustavsson, kulturnämndens ordförande.

Fanborgen sköts av scouter från Wasakåren. Konferencier är Sabina Andersson, avdelningschef på kulturförvaltningen. Firandet sker 13.30–14.30.

Mer information

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
Telefon: 070-638 10 75
E-post: 
peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Sabina Andersson, avdelningschef, kulturförvaltningen
Telefon:
 018-727 17 62
E-post: 
sabina.andersson@uppsala.se

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon: 070-821 68 50