Nyhet

Matförgiftning på grund av ostron

Miljöförvaltningen har registrerat ett 40-tal fall av matförgiftning på grund av ostron i Uppsala. Livsmedelsverket uppger att många personer i flera länder har blivit magsjuka av franska ostron. Ostronen har burit på smitta av norovirus som ger symtom som liknar vinterkräksjuka.

Ostron

De flesta som blivit sjuka i Uppsala har ätit franska ostron kring nyårsafton och rapporterade till miljöförvaltningen efter nyår. Ostronen har handlats i butik eller ätits på restaurang. Smittan har sannolikt funnits i ostronen redan när de kommit till butiken eller restaurangen. Livsmedelsverket har i ett pressmeddelande uppgett att Frankrike har stängt flera ostronodlingar där smittan tros ha uppstått.

Den som misstänker sig ha blivit sjuk av ostron eller annan mat kan kontakta miljöförvaltningen och rapportera händelsen. Den som blir väldigt sjuk bör också kontakta vården.

- Vi tar emot anmälningar och fortsätter att intervjua personer som blivit sjuka. Vi kontaktar också butiker och restauranger där ostronen köpts för att se om det finns ostron kvar så att vi kan få mer information om ostronen, säger Maria Wegscheider, miljöförvaltningen.

Statistik och information om ostronen som samlas in av miljöförvaltningen rapporteras sedan till Livsmedelsverket.

Personer som drabbas av någon form av matförgiftning bör spara ostronen i frysen och lämna dem till miljöförvaltningen. Det kan förhindra att fler personer blir sjuka och bidra till att skadliga livsmedel stoppas.


Läs mer om och anmäl matförgiftning.

Läs pressmeddelande på Livsmedelsverkets hemsida.

För mer information

Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se