Pressmeddelande

Kulturveckan i Uppsala fyller 25 år

För 25:e året i rad ordnar Uppsala kommun Kulturveckan – av, med och för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Kulturveckan pågår 13–17 november.

Vandringsutställningen "Ett Eko" visas på Stadsbiblioteket under Kulturveckan 2017. Foto: Lina Karjel

Liksom tidigare år finns många musikaktiviteter på programmet. Men Kulturveckan i Uppsala erbjuder även konstutställningar. På Stadsbiblioteket visas vandringsutställningen Ett Eko som skapats av sju grupper med konstnärer, musiker, skådespelare och konsthantverkare – alla med olika funktionsnedsättningar.

Flera av museerna ordnar guidade visningar. Bland annat får besökarna göra egen senap på Medicinhistoriska museet. Upplandsmuseet visar föremål från sina samlingar som berättar om livet förr. Här kan man också prova på att kärna smör och använda eldstål. På Uppsala konstmuseum får deltagarna trycka monotypier på transparent ritpapper som sedan installeras i museets trapphus.

Dessutom görs rundturer i Domkyrkan och i universitetets nya förvaltningsbyggnad Segerstedthuset.

I Tunabergskyrkan kan deltagarna skapa egna ljus som sedan tänds vid en ljusgudstjänst.

Flera gånger under veckan ordnas mötesplatser för samtal. Ge makten vidare är ett öppet hus för diskussion där alla kan dela med sig av bra och dåliga erfarenheter. Vid Dialogforum pratar deltagarna om hur det är att vara ung i Uppsala kommun och att ha en funktionsnedsättning.

Programmet erbjuder också en promenad längs Skogsmullestigen och visningar av Tropiska växthuset där man kan lära sig mer om växterna som vi använder i vardagen.

– Det är en väldig bredd på kulturutbudet i år. Jag hoppas och tror därför att alla ska kunna finna något av intresse. Kulturveckan ska ju leda till många möten och vara full av upplevelser för besökarna och med den mängd av kreativa aktiviteter vi har kommer det säkert att bli så, säger Karin Hedvall, samordnare av Kulturveckan.

Måndag 13 november 13.00 invigs årets Kulturvecka på Grand, av Jocke och Musik med mera. Utanför programmet smygöppnar Kulturveckan med dans både på fredag och lördag helgen innan och avslutas lördag 18 november med disco på Fyrisgården.

Läs mer i programmet för Kulturveckan 2017.

För mer information


Karin Hedvall, samordnare av Kulturveckan, Uppsala kommun
Telefon
: 018-727 17 20
E-post:
karin.hedvall@uppsala.se

Presskontakt
Inga Lena Andersson, pressansvarig
Telefon:
070-821 68 50