Pressmeddelande

Konstmuseet anlitar ny utvecklingsledare

I samband med utredningsperioden om verksamhetens framtida placering och det inre utvecklingsarbetet som även omfattar organisation och verksamhet får Uppsala konstmuseum en förstärkning i det arbetet med Patric Kiraly, tidigare producent vid Uppsala Konsert & Kongress.

Uppsala konstmuseum är inne i ett skede där museets framtida placering och verksamhet ska utredas. Samtidigt pågår ett inre utvecklingsarbete som även omfattar organsation och verksamhet.

Konstmuseet meddelar nu att i detta arbete kommer Patric Kiraly delta i rollen som utvecklingsledare och påbörjar sitt nya uppdrag den 6 februari.

– Vi går nu in i en spännande fas av utveckling och jag är mycket glad att vi lyckats anlita Patric Kiraly för uppdraget. Hans stora kompetens och gedigna bakgrund, i kombination med en passion för att utveckla Uppsalas kulturliv, gör honom perfekt för uppdraget, säger museichef Daniel Werkmäster.

Patric Kiraly är ett välkänt namn i Uppsalas kulturliv. Han kommer senast ifrån Uppsala Konsert & Kongress där han varit producent och en del av husets programavdelning i över tio år. Han har erfarenhet inom bildkonstområdet och har nyligen avslutat ett ledarskapsprogram i regi av Svensk Scenkonst och Handelshögskolan Executive Education. Patric Kiraly är också ordförande i Kulturrådets arbetsgrupp för fonogramstöd sedan 2015 och sitter i styrelsen för Konstnärliga Forskarskolan.

– Det är självklart inget lätt beslut att lämna UKK som jag varit med att forma från grunden. Men sedan något år tillbaka har jag och Lena (Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare UKK) fört samtal om min framtida utveckling. I detta har ingått att hitta en ny plattform för mig att vidareutvecklas från. När så möjligheten att få vara en del av en förnyelseprocess av en så dynamisk och högkvalitativ verksamhet dök upp var det omöjligt att motstå, säger Patric Kiraly.

Även UKK befinner sig i stark utveckling och kommer nu se över hur det konstnärliga arbetet ska organiseras framöver.

– Patric har haft en central roll i husets etablering och utveckling och vi är många som kommer att sakna honom. Samtidigt är detta ett naturligt steg att och vi önskar honom lycka och framgång i det nya uppdraget. Jag ser också detta som en möjlighet att vidareutveckla och fördjupa det lyckade samarbete som redan påbörjats mellan Uppsala konstmuseum och UKK, säger Lena Åberg Frisk, vd och konstnärlig ledare UKK.


Mer information

Daniel Werkmäster, museichef, Uppsala konstmuseum
018 727 24 79
daniel.werkmaster@uppsala.se 

Eva Björkman, presskontakt, Uppsala konstmuseum
018 727 24 82
eva.bjorkman@uppsala.se