Pressmeddelande

Klass 7B på Kyrkskolan är vinnare av Sopkampen 2017

Vinnare av Sopkampen 2017 är klass 7B på Kyrkskolan. Deras bidrag är en video om våra beteenden kring nedskräpning och vilka långsiktiga konsekvenser det får för miljön om vi inte tar ansvar för nedskräpningen. I vinst får klassen 5 000 kronor att göra något roligt för.

Utbildningsnämnden ansåg att elevernas video var en värdig vinnare. Juryns motivering lyder:

”Vinnarnas video lyfter fram hur viktigt det är att vi alla tänker till kring våra egna beteenden för att minimera all form av nedskräpning, en film som alla barn och vuxna bör se och lära av. Videon använder fakta för att betona de långa nedbrytningstiderna för skräp i olika material, något som de har lyckats göra på ett kreativt och humoristiskt sätt trots det allvarliga, underliggande budskapet om att jordens miljömässiga framtid står på spel.”

Som vinnare av Sopkampen får klassen dela på 5 000 kronor att göra något roligt för. De får dessutom göra en ”Så funkar det”-utflykt till en miljörelaterad verksamhet i kommunen. Juryn hade fått in många kreativa bidrag i olika format från barn och elever.

– Alla bidragen inspirerar andra att ändra sitt beteende så att vi ska få ett mer hållbart samhälle. Devisen att ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något” är helt klart en del av sättet att tänka och arbeta på våra skolor. Det bådar gott för framtiden, säger Linda Eskilsson (MP), första vice ordförande i utbildningsnämnden och en av medlemmarna i juryn.

Sopkampen är en tävling för alla barngrupper och klasser i för-, grund- och gymnasieskola i Uppsala kommun. Målet är att bidra till kommunens mål om minskat matsvinn, minskad nedskräpning och bättre sopsortering. Tävlingen har inrättats av utbildningsnämnden som en del i kommunens arbete med hållbar utveckling – socialt, ekonomiskt och miljömässigt.

För mer information

Linda Eskilsson (MP), första vice ordförande i utbildningsnämnden
Telefon: 072-222 73 31
E-post: Linda.Eskilsson@pol.uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se