Pressmeddelande

KFUM får extra stöd för flytt av ungdomskulturverksamhet

Kulturnämnden beslutade torsdag 25 april att ge KFUM Uppsala 350 000 kronor i extra stöd för renovering. Till sommaren är föreningen uppsagd från sina nuvarande lokaler för ungdomskulturhuset Vox Publicum men öppnar i ny form i nya lokaler till hösten.

KFUM Uppsala har bedrivit ungdomsverksamhet i samma lokal på Svartbäcksgatan i 50 år. Det har varit en bra och stabil verksamhet och senaste åren har den utvecklats till ett kulturhus för unga. Föreningen bedriver verksamheten på uppdrag av kulturnämnden, Uppsala kommun. Verksamheten håller en hög kvalitet, når övervägande tjejer och är en mötesplats för unga från hela kommunen.

– Vi är glada att KFUM Uppsala, med vårt stöd, nu kan fortsätta att utveckla verksamheten och bedriva en mötesplats med kulturverksamhet för unga i nya, anpassade och större lokaler i centrala Uppsala, säger Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden.

De nya lokalerna innehåller en stor ateljé som kommunens konstintresserade ungdomar kommer att ha tillträde till. Den kan även användas för teaterrepetitioner. I lokalerna finns också plats för ett galleri där unga konstutövare kan ställa ut och nätverka med yrkesverksamma konstnärer. Mellan utställningarna kan galleriet nyttjas för filmvisning, föreläsningar eller större möten.

Eftersom KFUM Uppsala har fokus på miljö och återvinning kommer befintligt material både i nya och gamla lokalen att återanvändas. Den drygt 300 kvadratmeter stora lokalen ska tillgänglighetsanpassas. Säkerheten ska ses över genom att ny el, ventilation, brandutrustning och inbrottslarm installeras. Med ett ekonomiskt stöd från kulturnämnden om 350 000 kronor kan KFUM Uppsala genomföra och ansvara för renoveringen.

Den nya verksamheten slår upp sina dörrar lagom till att höstterminen drar igång.

Mer information

Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden
Telefon: 070-638 10 75
E-post: peter.gustavsson@pol.uppsala.se

Runa Krehla, strateg för barns och ungas fria tid
Telefon: 018-727 17 59
E-postruna.krehla@uppsala.se

Presskontakt

Inga Lena Andersson
Telefon: 070-821 68 50