Nyhet

Information till dig som driver livsmedelsverksamhet

Från och med onsdag 25 mars tillåts endast bordsservering på landets restauranger, barer och kaféer. De nya restriktionerna har införts för att minska smittspridningen. Det är inte tillåtet att stå vid baren och bord i lokalen ska placeras så glest att smitta försvåras.

Bord med kaffekopp och en person i bakgrunden

I korthet gäller följande:

  • Det får inte förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar, besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.
  • Varje servering ska utifrån en riskbedömning ta fram rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning bland besökare. Främst handlar det om att minimera riskerna för att trängsel uppstår.
  • Riskbedömning och rutiner behöver ses över regelbundet utifrån hur situationen förändras och om nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren.
  • Besökare får endast äta och dricka sittande vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
  • Stående servering vid barer inte är tillåten.
  • Är det trångt i lokalen bör avstånden mellan borden glesas ut.
  • Smittskyddsläkarna kan efter samråd med kommunen stänga verksamheter som inte följer föreskrifterna.

Läs mer om på Folkhälsomyndigheten webbplats:

Tips för att hålla avstånd

Om det finns smittade personer i lokalen som kommer nära andra människor i trängseln kan smitta lätt spridas från person till person. Därför ska du se till att folk inte trängs eller köar i din lokal eller i anslutning till din lokal. Avståndet mellan människor rekommenderas vara en armlängds avstånd, det vill säga ungefär en meter. Avståndet mellan människor gäller även i buffékön.

Så kan du hjälpa gästerna att hålla rätt avstånd till varandra

För att hjälpa gästerna att hålla avståndet i kön till buffén eller till betalningen kan du till exempel markera med tejp på golvet. Du kan öka avståndet mellan borden eller hänvisa gästerna till vartannat bord.

Information om livsmedel

Livsmedelsverket har tagit fram frågor och svar till livsmedelsföretag och konsumenter. Några exempel på frågor du kan finna svar på där är:

  • Kan jag bli smittad genom att ta i redskap som till exempel en salladstång eller en livsmedelsförpackning som en smittad person har rört vid?
  • Om en medarbetare i vårt kök har coronavirus, kan viruset smitta via maten som serveras?
  • Kan barn ta mat själva i skolrestaurangen eller bör de få sin mat serverad?
  • Ska vi vara extra noggranna med att rengöra och desinficera köket/restaurangen i dessa coronatider?
  • Behöver mat kastas på grund av coronaviruset eller gäller vanliga rutiner för att tillvarata rester?

Läs alla frågor och svar på livsmedelsverkets webbplats

Information till företag om livsmedelskontroll under rådande situation med Covid-19/corona på Livsmedelsverkets webbplats

Folkhälsomyndigheten har också tagit fram frågor och svar med anledning av de nya reglerna.
Läs frågor och svar på Folkhälsomyndighetens webbplats

Har du frågor?

Kontakta miljöförvaltningen, Uppsala kommun
Telefon: 018-727 43 04, måndag–fredag 9.00–12.00
E-post: miljoforvaltningen@uppsala.se