Pressmeddelande

Ett steg närmare skola i Lindbacken och förskola i Kungsängen

Plan- och byggnadsnämnden fattade på sitt möte torsdag 23 mars beslut om detaljplan för att bygga en grundskola i Lindbacken och en förskola i Kungsängen.

Modell av den föreslagna skolan i Lindbacken. Foto: Erik Pelling

Modell av den föreslagna skolan i Lindbacken. Foto: Erik Pelling

– Det har länge funnits önskemål från barnfamiljerna i både Lindbacken och Kungsängen om skola och förskola. Att bygga skolor och förskolor i takt med att Uppsala växer är en av våra största utmaningar. Därför är det glädjande att vi kan ge besked att vi nu fattat beslut om dessa detaljplaner, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Detaljplanen för Kungsängen gör det möjligt att använda tomten till både förskola och skola. Byggnaderna får vara högst tre våningar. För att få en lämplig storlek på skolgården bör byggnadsarean inte vara större än cirka 1 000 kvadratmeter vilket innebär att hela fastigheten, gård och skola blir cirka 3 000 kvadratmeter.

Syftet med detaljplanen för Lindbacken är att kunna bygga en grundskola och en idrottshall med plats för 600 elever och en ny förskola i ett centralt läge i Lindbacken.

– I den tidigare detaljplanen var skoltomten för liten och vi behövde göra det möjligt att bygga större och med fler våningar för att få bra lokaler som har plats för alla elever som kommer att gå på skolan, säger Erik Pelling.

Planen är att Lindbackens skola utformas i vinkel och får i den ena vinkeln tre våningar och i den andra två. Idrottshallen får samma höjd som omgivande träd.

Den nya förskolan kan byggas i ett område norr om Hagtorpsvägen i anslutning till ett äldreboende.

När byggandet av de nya skolorna och förskolorna kan börja är inte klart ännu.

Mer information

Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden
Telefon: 018-727 13 18
E-post: erik.pelling@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se