Nyhet

Doftminnen ger äldre härliga upplevelser

Doftminnen från när man var barn kan ofta sitta kvar längre än många andra minnen. På Stenhagens äldreboende jobbar man extra med olika sinnen för att ge boende fina upplevelser, inte minst boende med demens.

På Stenhagens äldreboende jobbar man mycket med doftupplevelser.

På Stenhagens äldreboende arbetar man mycket med doftupplevelser.

– Nio boende följde med till min arbetskamrats 4H-gård och fick uppleva dofterna från korna och gödselstacken, skrattar Natasha Andrén som ansvarar för de äldres aktiviteter på Stenhagens äldreboende. De fick klappa och kela med kalvar och gårdens katt och hund. Det blev upplevelser för flera sinnen och en jättefin dag med korvgrillning och fika.

Fångar glädjen i stunden

Natasha tycker det är viktigt att göra små men många utflykter och upplevelser, för att kunna göra dem i mindre grupper utifrån var och ens intressen. Det behöver inte vara några märkvärdiga förberedelser. Att åka tillsammans till Vaksala torg och uppleva härligt röda paprikor i grönsaksstånden och färggranna kläder på stång kan räcka för att sätta guldkant på dagen.

Doft av smörstekta kantareller

Aktiviteterna följer årstiden. Boende har lagat smörstekt kantarellstuvning tillsammans med Natasha och avnjutit den på mackor. Andra har skalat, skurit och kokat äpplen från gården till mos som de sedan sparat i egna burkar. På Kanelbullens dag bakade man förstås bullar tillsammans i en liten grupp.
– Jag har ordnat kräftskiva också. Och surströmmingsfest – men fy vad det luktade då! Jag vägrade smaka men 25 boende deltog och tyckte det var fantastiskt. Alla åt och allt gick åt, till och med den bruna mesmörs-osten som en man ville ha.

Vin- och ostprovning

En av de senaste aktiviteterna var en vin- och ostprovning, som Natasha lovat att upprepa – den blev en succé. Tävlingen där de boende gissade på dofter som kanel, vanilj, kardemumma och lavendel var också uppskattad.

Doft av gamla böcker

Ibland vill boende få uppleva saker mer på egen hand, inte i grupp.
– Ofta vill de äldre bara prata eller njuta någon timme i vårt spa. Någon tar gärna en promenad till biblioteket här intill. Doften av böcker är en upplevelse i sig, särskilt om man jobbat bland böcker tidigare.

Läs mer om Stenhagens äldreboende på Vård & omsorgs webbplats.

Kontakt

Natasha Andrén

Telefon: 070-748 63 12

E-post: natasha.andren@uppsala.se