Nyhet

Biblioteksguiden Yacin Yacin är en länk till unga i Sävja och Gränby

Uppsala kommun har anställt en biblioteksguide. Han heter Yacin Yacin och fungerar sedan i höstas som en länk till ungdomar som vistas i närheten av kulturcentrum och bibliotek, särskilt i Gränby och Sävja. Hans jobb har en social karaktär. Det främjar integration och minskar samhällsklyftor.

Unga killar som tar i hand.

Aktiviteter som lockar

Under torsdagskvällen på sportlovet kom rekordmånga unga till Sävja kulturcentrum för att testa virtual reality-spel. Det var fullt av rörelse och aktivitet.

– Ja, det var rekordmånga som testade ett VR-spel. Det var 28 barn och unga, från sju år och uppåt som höll i gång.

På biblioteket kan de spela kortspel och datorspel, prata om sociala medier, fotboll och hästar eller om rappare som de lyssnar på. Men ibland när barnen kommer är de i stort behov av att prata om mer allvarliga saker. Något kan ha hänt som gör att de är på lite sämre humör. Då kan de sitta i en ring och samtala.

Ett välkänt ansikte

Yacin Yacin jobbar med att bygga relationer med de ungdomar som kommer. Han arbetar tre dagar i veckan i Gränby och två dagar i Sävja eftersom behovet är störst där nu.

Det är lätt för unga i Sävja och Gränby att bara dyka upp på biblioteket efter skolan eller fritids. Det är nära. Och Yacin är välbekant för många sedan länge, som fotbollstränare. Det bekräftar en ung kille som passerar och gör high five med Yacin ute i solen framför Sävjas kulturcentrum.

– Han är en kändis. Och han är snäll, säger han.

En bra mix

De som kommer till Gränby och Sävja för att träffa Yacin och varandra har olika bakgrund, olika kultur, olika språk – och det är både tjejer och killar.

– Det är en bra mix. Många som förut bara pratade med några få har lärt känna flera. De har hittat gemensamma intressen här.

Att de som kommer från olika kulturer lär känna varandra här och börjar umgås med varandra minskar klyftorna i samhället. Det blir lugnare ute i stadsdelarna när de känner igen varandra. Det främjar integrationen.

Rollen som biblioteksguide

Yacin tycker att det flöt på väldigt snabbt när han var ny i rollen som biblioteksguide.

– Det hjälpte att barnen kände igen mig från fotbollsträningen. En del känner igen mig för att jag bor i Gränby också.

Som biblioteksguide ska han få unga att använda bibliotekens resurser och ta del av bibliotekens aktiviteter i högre utsträckning. De som arbetar på biblioteken och Yacin kompletterar varandra fint.

– De lär mig vad som finns på biblioteken och jag kommer med mina erfarenheter. Det blir en bra balans i personalen.

Statligt stöd

Bibliotek Uppsala sökte statliga pengar och fick 1,4 miljoner kronor för tre projekt 2019. Ett av projekten är Yacins tjänst som biblioteksguide med inriktning på ungdomar i Uppsala kommuns mest utsatta områden.