Pressmeddelande

Bibliotek Uppsala startar bokklubb med Almtuna IS

Unga läser allt mindre, speciellt unga killar. Det visar den senaste Pisa-undersökningen. Nu testar Bibliotek Uppsala ett nytt sätt att nå ut till unga killar genom att starta en bokklubb tillsammans med Almtuna IS.

– En viktig del av bibliotekets läsfrämjande arbete är att besöka dem som kanske själva inte besöker oss. Pisa-undersökningen visar att unga killar är en grupp som läser lite. Dessutom saknar de ofta manliga läsande förebilder. Därför tog vi kontakt med Almtuna IS, säger Emelie Kellnberger, bibliotekarie på Bibliotek Uppsala.

Projektet startar måndag 25 september då alla A-lagspelare och juniorer får en egen pocketutgåva av boken Björnstad av Fredrik Backman. Spelarna läser boken under sex veckor. Därefter åker två bibliotekarier ut till Almtuna IS klubblokal och samtalar med spelarna om boken och vilka tankar den har väckt.

– Romanen Björnstad handlar om ett hockeylag och väcker viktiga frågor om rätt och fel, att välja sida och stå upp för det man tror på. Vi tror att det är viktiga frågor för unga killar, säger Emelie Kellnberger. Dessutom ger projektet manliga läsande förebilder eftersom unga och äldre läser tillsammans.

Mer information

Emelie Kellnberger, bibliotekarie
Telefon:
 018-727 17 82
E-post: 
emelie.kellnberger@uppsala.se

Presskontakt
Inga-Lena Andersson, pressansvarig
Telefon:
 070-821 69 50