Pressmeddelande

Bibliotek Uppsala lånar ut Uppsalabor

I oktober drar Bibliotek Uppsala tillsammans med Lions igång projektet Låna en Uppsalabo! Ett sätt för nya och gamla Uppsalabor att mötas.

– Ett av bibliotekets huvuduppgift är att utveckla demokratin. Därför startar vi projektet Låna en Uppsalabo, berättar Mohammed Mekrami, enhetschef på Bibliotek Uppsala.

Projektet går ut på att skapa möjlighet för nyanlända Uppsalabor att möta nya vänner, ta en kopp kaffe, prata svenska och kanske dela ett intresse. Och gamla Uppsalabor kan ta chansen att möta en människa från en ny kultur.

– Att komma till ett nytt land, med nytt språk och andra kulturella koder är ofta knepigt. Men om man lär känna någon som man kan prata och umgås med under otvungna former, går det betydligt lättare och snabbare att integreras i det nya landet, menar Mohammed Mekrami.

Från och med 11 oktober finns Lions på plats på Stadsbiblioteket och berättar mer om projektet. Den som är intresserad av att låna en Uppsalabo eller bli utlånad fyller i en blankett. Därefter förmedlar Bibliotek Uppsala och Lions kontakten.

Lions finns på plats följande tider: Tisdagar 13.00-14.30 och torsdagar 14.30-16.00.

– Vill man så går det utmärkt att träffas här i biblioteket, och alla som deltar får en kupong till Kafé Kardemumma. Men tanken är att de som lånar och lånas ut själva kommer överens om hur och när de ses. Vi hoppas att det blir många spännande möten mellan människor som kanske inte hade träffats annars. Projektet ligger verkligen i linje med bibliotekets uppdrag att vara en mötesplats för demokrati och ett extra vardagsrum för alla Uppsalabor, avslutar Mohammed Mekrami.

För mer information:
Mohammed Mekrami, enhetschef.
Telefon: 0187271754
E-post: mohammed.mekrami@uppsala.se