Nyhet

Bevattningsförbud i Järlåsa

För att begränsa mängden dricksvatten som används i Järlåsa gäller bevattningsförbud från och med nu till och med den 30 september 2018. Bevattningsförbud gäller användning av vatten från kommunal försörjning.

Värmeböljan under maj månad, tillsammans med att vi stängt av en av våra vattentäkter i Järlåsa, gör att vattenverket inte kan leverera dricksvatten i den mängd som förbrukas. I den avstängda vattentäkten upptäckte vi för en tid sedan en oljeförorening. Den förorenade vattentäkten stängdes av innan föroreningen nådde konsumenter och vi arbetar med att sanera vattentäkten.

Det är ingen vattenbrist i Uppsala stad och vi klarar av att producera det extra vattnet som går åt just nu. Däremot är vatten en naturresurs som vi alltid ska vara rädda om.

– När det är så här varmt under en längre tid bör man alltid tänka vattensmart. Vi uppmanar alla i Uppsala att vara sparsamma med sitt vatten och exempelvis inte borsta tänderna under rinnande vatten, se till att diskmaskin och tvättmaskin är helt fyllda innan man kör dem och duscha istället för att bada, säger Bertil Lustig, VA- chef på Uppsala Vatten och Avfall.

Ett bevattningsförbud innebär följande:

  • Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.
  • Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla i stället upp regnvatten i exempelvis en regntunna och använd för att vattna med.
  • Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet.
  • Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.

För mer information hänvisar vi till Uppsala Vatten och Avfalls webbplats .