Pressmeddelande

Arbetet med det nya stadshuset tar sin början

Nu börjar arbetet med det nya stadshuset på allvar. Den 20 november stängs cykel- och bilparkeringen mellan stadshuset och det gamla stationshuset av för att bereda väg för byggtrafik. Ansvariga för bygget kommer under november sätta upp plank runt stadshuset och byggbodar för byggarna.

Bygget av det nya stadshuset tar sin början i slutet av november och ska stå klart i slutet av 2020. Ill: Henning Larsen Architects

Planeringen för ett nytt stadshus har pågått en längre tid och efter en arkitekttävling 2016 blev det klart hur huset ska utformas. Huset ska rymma drygt 1800 av kommunens 13 000 medarbetare.

Nu börjar det synliga arbetet med att bygga om huset och bygga till så att huset får en fyrkantig form med en ljusgård i mitten.

– Huset ska vara klart 2020 och under 2021 flyttar våra medarbetare in. Som alltid när man bygger så här stort och centralt, blir det påverkan på både cykel- bil och busstrafik under tiden som vi bygger, men det ska komma information om alternativa vägar allt eftersom, säger Carl Ljunggren, fastighetschef och projektansvarig.

Området kring stadshuset spärras av med ett högt plank med taggtråd och området kommer att kameraövervakas på kvällar och nätter. För att alla nyfikna ska kunna följa bygget, ska det finnas fönster i planket, så att det går att kika in och ta del av allt som pågår.

Inledningsvis ska det rivas inne i huset innan ombyggnationen och utbyggnaden tar sin början.

I samband med att cykel- och bilparkering stängs, monteras laddstationen för elbil ner. Planen är att den monteras upp igen, i samband med att stadshuset blir klart.

För mer information

Carl Ljunggren, fastighetschef och projektledare
Telefon: 018-727 10 85
E-post: carl.ljunggren@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se