Nyhet

Allis och Grand lockade tusentals besökare på sportlovet

På sportlovet var det fullt hus alla dagar på fritidsklubbarna, fritidsgårdarna, Grand och allaktivitetshuset Allis.

Tre glada personer.

Tanim Rab, Odin Lindell och Marie Isacson.

På Allis var det läger för fritidsklubbarna samtidigt som det var öppet för allmänheten.

– Allis är 3 000 kvadratmeter aktivitet. På sportlovet släpptes alla fritt för att prova allt det som vi erbjuder varje dag, säger Odin Lindell, enhetschef på Allis och Fyrislunds fritidsklubb.

En av dagarna kom hela 500 besökare. Besökarna på Allis kunde rotera mellan rummen och testa aktiviteter med professionella instruktörer.

– Det är häftigt att se att det funkar, att människor som kommer hit med olika intressen och stilar kan visa hänsyn och respekt och bygga relationer med varandra.

E-spel, kickbike, klättring, dans och brädspel fanns som alltid att prova på. Ett nytt koncept var ett så kallat Escape room. Det blev en succé. Enda vägen ut ur ett sådant rum är att gemensamt lösa uppgifter och mysterier. När dörren stängs måste alla i rummet samarbeta för att komma ut.

– När fritidsklubbarna besökte Allis för att prova på Escape room fick de en dag med äventyr, säger Marie Isacson som är chef på fritid Uppsala väst. 

Konsert på Grand hade 425 besökare

När Grand öppnar klockan 14.00 en vanlig vardag rycker det i dörren. Det är nära till flera skolor runt omkring och eleverna tittar gärna in. Vem som helst kan teckna medlemskap och det kostar ingenting. Extra många kom på sportlovet. De kom för att spela spel, hänga, repa och lyssna på musik.

Tanim Rab, enhetschef för Grand och evenemang:

– Det var fullt röj. Det var disko tre dagar. En dag kom 400 barn.

En annan kväll var det en konsert med 425 i publiken. Lokalen fylldes snabbt.

Koll på nya trender

Eftersom det kommer nya årskullar hela tiden och nya trender är det nödvändigt att personalen är bra på omvärldsbevakning.

Nu planerar personalen vad som ska finnas att göra på påsklovet. Bland annat får tolv unga som valts ut vid två auditionstillfällen vara med på ett musikläger på Stenhagens Fritidsgård. Där får de producera egen musik. Efteråt medverkar de i en show på Grand.

När det gäller musik kollar personalen med ungdomarna och analyserar och omvärldsbevakar.

– Vi måste utveckla all vår verksamhet om vi ska få ungdomarna med oss. Att skapa musik är till exempel en konstant vilja – men hur vi skapar musik förändras, säger Tanim Rab.

Egna idéer

De unga står för idéerna och de vuxna står för specialkompetens, resurser och lokaler. Verksamheten utvärderas regelbundet. Ett sätt är en enkät till besökarna.

– Det är en undersökning som vi genomför varje år. Den ger oss verktyg för att se vad våra besökare tycker om vår verksamhet och hur vi kan utvecklas. Snart får vi se vad besökarna svarar den här gången, om de känner sig sedda och delaktiga och om vi lyssnar på dem, säger Marie Isacson.