Pressmeddelande

96,5 procent fick något av sina önskemål i skolvalet

Uppsala kommun har satsat på extra mycket information inför årets skolval så att så många som möjligt ska göra ett aktivt skolval. Satsningen har gett resultat och hela 96, 7 procent har gjort ett aktivt val. Till förskoleklass är det 98,2 procent som fått något av sina tre önskemål, och i klass 1–9 är det 93,9 procent som fått något av sina önskemål.

Siffrorna för förskoleklass är en klar förbättring mot tidigare år, men för klass 1–9 är det en försämring med 0,6 procentenheten. Det är emellertid preliminära siffror som kan komma att förbättras i och med omvalet som görs den 17–31 mars.

Till förskoleklass har 90,1 procent fått sitt förstahandsval mot 88,8 procent i fjol. I klass 1–9 är det 78,7 procent som fått sitt förstahandsval mot 77,3 procent i fjol.

– Vi är glada att så många gör ett aktivt skolval i år. Det känns också kul att så många vårdnadshavare och barn har fått något av sina önskemål. Av de som inte fått det gör kommunen en placering utifrån närhetsprincipen för att placeringarna ska bli så rättvisa som möjligt, sa Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden, vid en pressträff på torsdagen.

För att så många som möjligt skulle få möjlighet att gå i förskoleklass i Luthagen valde utbildningsförvaltningen att öppna en extraavdelning på Sverkerskolan för 15 elever.

– Det är ett bra beslut i en situation där flera barn nu får gå i en skola nära där de bor, sa Caroline Hoffstedt.

Under fredag 17 mars får vårdnadshavarna tillgång till placeringarna på eBarnUngdom. Mellan 17–31 mars kan man göra omval och under april meddelas vårdnadshavarna successivt de definitiva placeringarna.
Läs mer om skolvalet eller logga in i eBarnUngdom

Mer information

Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden
Telefon: 018-727 13 51
E-post: caroline.hoffstedt@uppsala.se

Presskontakt
Maria Hasselgren, pressansvarig utbildningsförvaltningen
Telefon: 018-727 65 27
E-post: maria.hasselgren@uppsala.se