Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Klosterparken ligger på innergården i kvarteret Torget i Uppsala, mellan gatorna Svartbäcksgatan, S:t Persgatan, Östra Ågatan och Klostergatan.

Parken har rustats upp och har nu bland annat en ny lekplats med medeltidstema, nya planteringar och belysning. Parken har även en historisk del med en permanent utställning om det Franciskanerkonvent som låg här och som har gett upphov till namnet Klosterparken.  

Franciskankonventet

Konventet var i bruk från 1200-talets mitt till 1500-talets början. Vid de utgrävningar som gjorts under årens lopp har man hittat rester av Franciskanerkonventets murar och pelare. Man har även funnit bruksföremål och en stor mängd gravar, uppskattningsvis minst 1000 gravlagda individer. Anläggningen är på många sätt unik i landet och utgör en viktig pusselbit i Uppsalas historia.

I parken finns

  • lekplats med medeltidstema
  • pelargång med rosor och vindruvor
  • utställning om Uppsala Franciskanerkonvent
  • markerade murar efter Franciskanerkonventet
  • runsten från 1000-talet
  • konstverk av Johan Wiking, inspirerad av Albertus Pictors bildvärld (kommer i höst)
1 av 7
Symmetriska buskar med grusvägar emellan. Hus i bakgrunden.

Hitta hit

Adress: Östra Ågatan 13, 753 22 Uppsala Koordinater: 59.859792, 17.635384

Karta som visar var Klosterparken finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

Hoppa över kartan
Läser in karta symbol Läser in karta
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Stadsträdgården kan få nytt hotell och större restaurangverksamhet – dags att tycka till

    Vid entrén till Stadsträdgården kan vi snart få se ett större hotell, nytt torg och utvidgad restaurangverksamhet om den nya detaljplanen går igenom. Planen gör det möjligt att skapa en plats för mer turism och upplevelser i Uppsala som stad. Och nu är det snart dags att tycka till om förslaget.

  • Natur i Gamla Uppsala skyddas– nytt naturreservat

    Det populära friluftsområdet i Gamla Uppsala blir nu naturreservat. Det innebär till exempel att värdefulla arter som backsippor får bättre förutsättningar. Tanken med reservatet är också att stärka friluftslivet genom att exempelvis göra det lättare att besöka värdefull natur- och kulturmiljö.

Kampanjer
  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.