Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. Varning

    Se upp, risk för fallande träd och grenar!

    I vissa av kommunens skogar har granar dött på grund av att de angripits av insekten granbarkborre. Vi jobbar kontinuerligt med att ta ner de farligaste träden längs skyltade och färgmarkerade stigar och leder. Men det är inte alltid vi hinner med i granbarksborrarnas tempo. Var därför extra försiktig när du besöker våra skogar, speciellt vid blåsigt väder, och håll extra koll på döda träd.

  2. I korthet

    En kvinna och en pojke läser en skylt vid ett viltvatten i Vedyxaskogens friluftsområde.

    Vedyxaskogen är ett friluftsområde öster om Uppsala centrum. Området består av småkuperad barrskog omgiven av ett småskaligt odlingslandskap.

    I friluftsområdet Vedyxaskogen kan du

    • vandra längs markerade leder
    • titta på djurlivet vid smultronstället viltvattnet, ett anlagt vattenområde för vilda djur
    • grilla vid handikappanpassat grillbord intill viltvattnet
    • rida på markerade ridstigar.

    Se karta över Vedyxaskogens friluftsområde

    Folder med karta om Vedyxaskogens friluftsområde (PDF, 2 MB) 

    Folder med karta om Vedyxaskogens friluftsområde för utskrift (PDF, 1 MB)

  3. Hitta hit

    Du kommer till Vedyxaskogen genom att ta buss nummer 119 till Skölsta station. Sök resa på ul.se

    Se friluftsområdet på karta.

    Hitta till Lunda P-plats

    Tag av från Tycho Hedéns väg in på Stålgatan österut. Kör rakt  fram genom rondellen vid korsningen med Fyrislundsgatan. Följ Stålgatan fram till bussvändplatsen. Här tar vägskyltning mot Vedyxaskogen vid. Du rundar Slavsta gård och passerar under E4:an. Fortsätt att följa grusvägen förbi Stångby och du är snart framme vid P-platsen vid Lunda.

  4. Stigar och leder

    För dig som vill vandra finns en 3 kilometer lång skogsslinga samt en vandringsslinga runt Viltvattnet som är cirka 1 kilometer inne i Vedyxaskogen. Du kan starta från Årsta och gå via Enbacken och Stångby till Vedyxaskogens entré vid Lunda. Det är en promenad på knappt 3 kilometer. Du kan även starta vid informationstavlan i Skölsta, nära Skölsta byväg och museijärnvägen. Därifrån är det ungefär 1,3 kilometer till entrén vid Lunda. 

    Från parkeringsplatsen i Lunda kan du ta dig fram till Viltvattnet på en bred stig anpassad för rullstol och barnvagn. Sträckan är cirka 400 meter och det finns bänkar att vila på längs vägen. 

    Om du vill rida i friluftsområdet finns det två markerade ridstigar, en på 1,4 kilometer och en på 2,3 kilometer. Du når dem båda från parkeringen vid Lunda eller från Slavsta dit det är cirka 2 kilometer.

  5. Djur och natur

    Området består av småkuperad barrskog omgiven av ett småskaligt odlingslandskap.

    Viltvattnet

    Cirka 400 meter in i skogen finns det ett vattenområde för vilda djur – ett viltvatten. Intill viltvattnet finns en plattform med grill och bord anpassade för personer med funktionsnedsättning. Det finns också handikapptoalett.
    Viltvattnet är ett smultronställe i naturen.

    Folder om Viltvattnet (PDF, 401 KB)

    Från plattformen kan du blicka ut över viltvattnet och få se fåglar som knipa, kricka, gräsand, trana och häger. Har du tur kommer även en älg fram och betar i vasskanten. 

  6. Kontakt

    Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i friluftsområdet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Stadsträdgården kan få nytt hotell och större restaurangverksamhet – dags att tycka till

    Vid entrén till Stadsträdgården kan vi snart få se ett större hotell, nytt torg och utvidgad restaurangverksamhet om den nya detaljplanen går igenom. Planen gör det möjligt att skapa en plats för mer turism och upplevelser i Uppsala som stad. Och nu är det snart dags att tycka till om förslaget.

  • Natur i Gamla Uppsala skyddas– nytt naturreservat

    Det populära friluftsområdet i Gamla Uppsala blir nu naturreservat. Det innebär till exempel att värdefulla arter som backsippor får bättre förutsättningar. Tanken med reservatet är också att stärka friluftslivet genom att exempelvis göra det lättare att besöka värdefull natur- och kulturmiljö.

Kampanjer
  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.