Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

  1. Varning

    Se upp, risk för fallande träd och grenar!

    I vissa av kommunens skogar har granar dött på grund av att de angripits av insekten granbarkborre. Vi jobbar kontinuerligt med att ta ner de farligaste träden längs skyltade och färgmarkerade stigar och leder. Men det är inte alltid vi hinner med i granbarksborrarnas tempo. Var därför extra försiktig när du besöker våra skogar, speciellt vid blåsigt väder, och håll extra koll på döda träd.

  2. I korthet

    1 av 3
    Stadsskogen vinter

    Naturreservatet Stadsskogen är lite större än en kvadratkilometer till ytan. Det ligger intill naturreservatet Hågadalen–Nåsten.

    I naturreservatet Stadsskogen kan du

    • promenera och cykla på sammanlagt 15 kilometer stigar, till exempel Linnéstigen Gottsundavandringen eller Naturstigen
    • jogga eller åka skidor i det 2,5 kilometer långa elljusspåret
    • rida på den markerade ridstigen
    • besöka smultronstället Trollskogen
    • äta din matsäck vid bord och bänkar, eller grilla vid en av eldplatserna (se var eldplatserna finns i vår folder om Stadsskogen här nedanför)
    • träna i Stadsskogens utegym.

    Folder om Stadsskogen med karta över området /About Stadsskogen (Swedish and English) (PDF, 1 MB)

  3. Hitta hit

    Stadsskogens naturreservat ligger mitt inne i Uppsala mellan stadsdelarna Kåbo, Eriksberg, Norby och Rosendal. Huvudentréer finns i söder vid Rosendalsvägen, i öster vid Döbelnsgatan och i väster vid Sommarro längs Norbyvägen.

    Du kan parkera bilen vid någon av parkeringsplatserna vid Sommarro eller Kåbovägen.

    Adress: Stadsskogens naturreservat Koordinater: 59.840954, 17.623227

    Stadsskogens naturreservat. Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

    Hoppa över kartan
    Läser in karta symbol Läser in karta
    Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma

    Se alla kommunens naturreservat och friluftsområden på karta.

  4. Regler vid ditt besök i Stadsskogen

    I Stadsskogens naturreservat gäller särskilda regler för att skydda växter, djur och natur. Därför får du inte

    • skada mark, berg, växter och djur. Du får plocka blommor, bär och marklevande svampar till dig själv
    • rida utanför uppmärkta ridstigar
    • cykla utanför anlagda stigar samt på stig som är markerad som motionsspår, ridstig eller på stig som är markerad med cykelförbud
    • ställa upp din husvagn eller liknande på parkeringsplatserna
    • köra motorfordon
    • elda utanför iordningsställda grillplatser
    • spela musik som stör
    • affischera eller snitsla förutom vid tillfälliga arrangemang.
  5. Stigar och leder

    I Stadsskogen finns 15 kilometer preparerade stigar att promenera, rida, motionera och cykla på.

    Linnestigen Gottsundavandringen

    Carl von Linné besökte ofta Stadsskogen med sina studenter under exkursioner på 1700-talet. Vandringen genom Stadsskogen var en del i exkursionen till Gottsunda – Herbatio Gottsundensis. Dagens Linnéstig börjar vid Gläntan och fortsätter ner genom Hågadalen.
    Läs om Gottsundavandringen på linnestigarna.se

    Ridstig och motionsspår

    I Stadsskogen finns en markerad ridstig och ett 2,5 kilometer långt elljusspår för motion och skidåkning. 

  6. Djur och natur

    Stadsskogen består till största delen av barrskog. Talldominerade hällmarkspartier hittar du framför allt i skogens norra del. Hela skogen har ett varierande inslag av lövträd med små ädellövbestånd. Nära Skogshall finns tolv planterade bokar som nu sprider sig. Även lärk har planterats på några ställen i skogens norra del. I skogens södra och sydvästra del finns stråk av sumpskog.

    Trollskog

    Ett område i skogen kallas Trollskogen. Det är ett område som sedan 1970 har lämnats helt orört. Kullfallna trädstammar får multna och skogen får helt forma sig själv. Insekter, trädlevande svampar, mossor och lavar trivs bra i Trollskogen.  
    Trollskogen är ett Smultronställe i naturen.

    Folder om smultronstället Trollskogen (PDF, 346 KB)

    Spår av odling och skogsbete

    Området söder om fågeldammarna var tidigare odlingsmark. Till exempel ligger Löfgrenska slätten här som är en öppen gräsyta. Eftersom marken har odlats är jorden näringsrik.

    I närliggande områden kan du se gamla åkerdiken som finns kvar från tiden då det låg åkrar här. Liksom många andra skogar har Stadsskogen också använts som bete för djur. Skogens norra del kallades Lassby backar.

    Många vilda djur

    I Stadsskogen finns fasta stammar av räv, rådjur och grävling. Här finns också gott om harar och ekorrar. Fladdermöss jagar längs skogskanten mot Kåbovägen.

    Stadsskogens fågelliv är rikt och typiskt för de naturtyper som ingår i skogen. Kattugglan brukar häcka och här kan du regelbundet se duvhök. Tre till fyra gräsandkullar per år brukar kläckas vid fågeldammarna.

  7. Fornminnen och kultur

    Stenbrytning

    Den ljusa uppsalagraniten har under lång tid brutits i Stadsskogen. Till exempel kommer stenen till murarna vid Domkyrkoplan härifrån. De största stenbrotten är nu igenfyllda men överallt i skogen ser du spår av stenbrytningen i form av mindre hål – ofta vattenfyllda – och borthuggna hällar. 

    Militära minnen

    I skogens östra del finns flera igenfyllda skyttegravsystem. Fram till 1950-talet använde militären skogen som övningsområde. De tydligaste spåren är resterna av den gamla skjutbanan, som består av tre höga stenvallar i skogens södra del. Stenvallarna användes som kulfång. 

  8. Historik

    Uppsala drätselkammare beslöt 1916 att avverkning av träd och stentäkt, det vill säga brytning av sten i Stadsskogen skulle ske med behörig hänsyn till att skogen ”som vore en af stadens innevånare mycket besökt promenadplats, blefve anordnad till en verklig stadspark”.

    Trots flera exploateringshot växte opinion och planeringstankar samman till ett beslut om att bilda ett naturreservat 2005. 

  9. Kontakt

    Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i naturreservatet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.

    Kontakta områdets förvaltare

    Gör en felanmälan om du upptäcker något som är trasigt eller behöver åtgärdas.

    Telefon:
    018-727 00 00

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

  • Stadsträdgården kan få nytt hotell och större restaurangverksamhet – dags att tycka till

    Vid entrén till Stadsträdgården kan vi snart få se ett större hotell, nytt torg och utvidgad restaurangverksamhet om den nya detaljplanen går igenom. Planen gör det möjligt att skapa en plats för mer turism och upplevelser i Uppsala som stad. Och nu är det snart dags att tycka till om förslaget.

  • Natur i Gamla Uppsala skyddas– nytt naturreservat

    Det populära friluftsområdet i Gamla Uppsala blir nu naturreservat. Det innebär till exempel att värdefulla arter som backsippor får bättre förutsättningar. Tanken med reservatet är också att stärka friluftslivet genom att exempelvis göra det lättare att besöka värdefull natur- och kulturmiljö.

Kampanjer
  • Gottsunda allaktivitetshus Sommar för alla

  • Lördagar i Hammarskog

    Välkommen till Hammarskog - aktiviteter för alla åldrar!

  • Evenemang för barn och unga

    På Kubik Uppsala hittar du saker att göra inom Uppsala kommun. Här samlar vi aktiviteter inför alla lov men också övrig fritid.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

  • Så arbetar vi med:

    Miljö och klimat

    Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Här kan du läsa mer om centrala styrdokument, hur du kan följa utvecklingen och specifika satsningar för att nå kommunens miljö- och klimatmål.

  • Så arbetar vi med:

    Ett grönare Uppsala

    Gröna områden har stor betydelse för en hållbar och trivsam livsmiljö. Alla uppsalabor behöver närhet till parker och natur för att må bra. Parkerna är naturliga mötesplatser och bidrar till ökad folkhälsa. Grönområden har stor betydelse för den biologiska mångfalden bland växter och djur. Ta del av hur vi arbetar med gröna frågor i Uppsala.

  • Så arbetar vi med:

    Äldrevänlig kommun

    Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

  • Så arbetar vi med:

    Vatten

    Vattenprogrammet ska utveckla vattenarbetet och vårt arbete med att skapa hållbara framtidslösningar för vatten i kretslopp. Det syftar även till att stärka vårt arbete med att bevara och förvalta naturliga ekosystem i sjöar och vattendrag. Dessutom ska det säkra tillgången på rent grundvatten.