Coronaviruset och covid-19: Folkhälsomyndigheten har beslutat om skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smittspridningen. Läs mer om covid-19 och coronaviruset

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
 1. I korthet

  Gräsyta och hage i Gränbyparkens friluftsområde.

  Gränbyparken är det största grönområdet i stadens östra delar.

  I Gränbyparken finns

  • Gränbyparkens lekplats
  • 4H-gård där du kan besöka djur och se hur en gård fungerar
  • ett bevarat äldre jordbrukslandskap
  • ytor för picknick och lek
  • fornlämningar från stenåldern som till exempel stensättningar, gravhögar och boplatser.

  Folder om Gränbyparken med en karta över området (PDF, 765 KB)

 2. Hitta hit

  Gränbyparken ligger på gångavstånd från Gränby centrum. 

  Om du vill åka buss till parken kan du ta bussen till Gränby centrum och gå runt 400 meter. Sök resa på ul.se

  Se friluftsområdet på karta.

 3. Kultur och fornminnen

  Gränby har en rik kulturhistoria. Här finns ett antal fornlämningar från stenåldern och framåt, bland annat stensättningar, gravhögar och boplatser.

  Från modernare tid finns det husgrunder, gårdsstrukturer och trädgårdsväxter att upptäcka i landskapet. I en hage finns även ett Linnéminne på den plats där Carl von Linnés dotter Sara Stina von Linné bodde. Huset brann ner 1972 men på platsen där gården låg finns det fortfarande växter kvar som Sara Stina hämtade från sin fars gård Hammarby. 

 4. Stigar och leder

  Vid Gränby Linnéminne finns Sara Stinas stig som leder ut i de gamla åkermarkerna. På ett antal skyltar berättar pigan på gården om vad kvinnor och barn gjorde i jordbruket.

  Sara Stina var Carl von Linnés dotter som bodde på platsen för Gränby Linnéminne.

 5. Djur och natur

  De lummiga hagmarkerna ligger på moränkullar med täta inslag av berg. Tack vare det långvariga betet trivs många olika blommor, småkryp och fjärilar i hagarna. I de norra delarna finns det mycket åkermark på lerjord. 

  I den södra delen av området finns den sällsynta blomman finnögontröst. Finnögontrösten är en fridlyst och starkt hotad blomma som blir upp till 30 centimeter hög. Den blommar under juli–september.

  I den gamla branddammen finns den fridlysta större vattensalamandern. Den är brunsvart med gul svartfläckig mage och kan bli upp till 17 centimeter lång. På våren har hanarna en draklik ryggkam. Den är fridlyst och lever i småvatten under sommaren, men tillbringar resten av året på land.

  4H-gården

  Gränby gård ägs av Uppsala kommun sedan 1938 och drivs av länsförbundet 4H. På gården kan du besöka många olika djur och se hur en gård fungerar. Gårdens djur är av gamla svenska lantraser och markerna sköts med ekologiska metoder.

  Gården arrangerar bland annat olika djurskötarkurser för barn och ungdom.

  Läs om 4H-gården på Gränby 4H:s webbplats

 6. Kontakt

  Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i friluftsområdet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.

Nyheter om natur, parker och friluftsliv

 • Första steget för att förenkla för föreningslivet

  Nu finns en ny kommunövergripande policy för hur Uppsala kommun ska samverka med föreningslivet och det fria kulturlivet. På gårdagens kommunfullmäktige fastslogs också nya kommunövergripande riktlinjer för föreningsbidrag.

 • Nu släpps programmet till Uppsala klimatvecka 2021

  Maten vi äter, kläderna, resorna och husen vi bor i. Nästan två tredjedelar av Uppsalas konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från oss som bor här. Det betyder att vi tillsammans kan göra stor skillnad! Välkommen till Uppsala klimatvecka, 21-27 mars 2021.

 • Restriktioner mot smittspridning av covid-19 förlängs tillsvidare

  Regeringen meddelade 18 februari att Sverige fortsätter att vara i ett allvarligt läge när det gäller spridningen av covid-19. Regeringen fortsätter att uppmana kommuner att hålla ej nödvändig verksamhet stängd. Denna uppmaning gäller till och med 7 mars 2021.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Friluftslivets år 2021

  I år är det Friluftslivets år i Uppsala och i hela Sverige.

 • Algblomning, bakterier och badklåda

  Vid kraftig algblomning färgas vattnet grönt, blågrönt eller gulaktigt. Vattnet är tydligt grumligt eller fyllt av små tråd- eller prickformade växtplankton.

Så arbetar vi med natur, parker och friluftsliv

 • Så arbetar vi med:

  Äldrevänlig kommun

  Uppsala kommun vill förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv och öka deras delaktighet i samhällsfrågor.

 • Så arbetar vi med:

  Miljö och klimat

  Uppsala kommun tar ansvar och ska vara ledande inom både klimat och miljö. Det miljö- och klimatprogram vi tagit fram fokuserar på två av vår tids största utmaningar: klimatpåverkan och giftfri miljö.