Kronparkens naturreservat
-
I korthet
Namnet Kronparken kommer från att skogen en gång var en kronopark, ett område för kunglig jakt.
Här kan du
- titta på de 350 år gamla tallarna
- undersöka de ovanliga arterna av svampar, växter och insekter, som till exempel talltickan och reliktbocken
- promenera på Gula stigen.
Kronparken, Hammarskog och Årike Fyris har blivit naturreservat
Kommunfullmäktige har fattat beslut om att Kronparken, Hammarskog och Årike Fyris blir naturreservat från och med 29 juni 2018.
Läs om beslutet i pressmeddelandet Uppsala får tre nya naturreservat.
Fäll ihop -
Hitta hit
Kronparken ligger precis intill Polacksbacken.
De busshållplatser som ligger närmast Kronparken är Grindstugan och Polacksbacken. Sök resa på ul.se
Fäll ihop -
Stigar och leder
Gula stigen
I Kronparken kan du promenera på Gula stigen. Det är en cirka 10 kilometer lång vandringsled genom Uppsalas södra delar.
Fäll ihop
Folder med karta över Gula stigen (PDF, 478 KB) -
Historia
En kronopark var ett område för kunglig jakt. Ett tidigt hot mot Kronparken var att man började hugga mer timmer här. Men 1773 förhindrade Gustav III en avverkning och förklarade samtidigt Kronparken fredad. Den blev därmed det första statligt skyddade naturområdet i Sverige.
Marken i Kronparken har länge blivit utsatt för slitage. Detta har hållit gran och sly borta och gjort att tallarna kunnat växa sig stora. Först gick djur lösa bland tallarna och betade och i slutet av 1600-talet började militären använda området för övning. Militären nötte marken med tunga vagnar, kanoner, hästar och senare också motordrivna militärfordon.
1863 högg markägaren ner delar av Kronparkens äldsta och mest värdefulla tallbestånd för att göra plats för en skjutbana. Många grova tallar avverkades också under första världskriget.
1982 började avvecklingen av den militära verksamheten i Kronparken. Och när ingen fanns där som nötte marken började lövsly och gran växa vilket missgynnade tallarna. Därför håller numera kommunen marken öppen och fri från gran och sly. Allt för att bevara det säregna tallskogsområdet med sin speciella fauna och flora.
Fäll ihop -
Djur och natur
Kronparken har ett av de grövsta tallbestånden i Sverige. De äldsta tallarna är över 350 år gamla och här finns också Upplands grövsta tall.
Gamla tallar är viktiga för en del fåglar. Den helsvarta hackspetten spillkråka hackar hål i stammen på jakt efter insekter. Skogsduva och rödstjärt använder också hålen som boplatser.
Högt upp på tallstammarna växer tallticka. Tallen måste vara äldre än 100 år för att talltickan ska trivas. I Kronparken lever också reliktbocken.Tallarna i Kronparken är Smultronställe i naturen.
Folder om tallarna i Kronparken (PDF, 409 KB)
Fäll ihop -
Kontakt
Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt eller behöver åtgärdas i naturreservatet. Du kan också lämna synpunkter eller ställa frågor.
Kontakta områdets förvaltare
Gör en felanmälan om du upptäcker något som är trasigt eller behöver åtgärdas.
Telefon: 018-727 40 45