Från och med 23 juli råder skärpt eldningsförbud i hela Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se

Staden genom konsten

Om du vill se mer av Uppsalas offentliga konst har kulturnämnden tagit fram en bok om konstverken som heter Staden genom konsten. Boken innehåller stadens och kommunens konst och en översiktlig karta över alla verk. 

sida-stadenkonsten.jpg

Staden genom konsten. Text: Lisen Hessner, foto: Bo Gyllander.

Boken finns till försäljning i Uppsala konstmuseums reception.
Öppettider på Uppsala konstmuseums webbplats 

Mod, minnen och äventyr

Mod, minnen och äventyr, av Johanna Uddén, är en lättläst konstbok för barn och vuxna om utvalda offentliga konstverk i Uppsala. Boken kan användas för egna konstpromenader. Den kan även användas i skolor och förskolor.

sida-mod-minnen.jpg

Foto: Q Image AB.

I boken presenteras tolv av Uppsalas drygt hundra offentliga utomhuskonstverk med en karta över var konstverken finns. Läsarna får hjälp att se konstverken med nya ögon. Till exempel i berättelsen om Jona som slukades av en val och om pojken som bär på vingar av grenar. Boken finns att köpa på Bror Hjorths Hus och Uppsala Konstmuseum för 50 kr.

Ladda ner Mod, minnen och äventyr som pdf. (PDF, 3 MB)  

Om konstnärlig utformning i Ulleråker

När Ulleråker utvecklas är ny offentlig konst en viktig del. Därför har vi tagit fram ett konstprogram för området.

sida-konst-farvatten-ulleraker.jpg

Konstprogrammet tar ett helhetsgrepp om den konstnärliga utformningen i området. Konstprogrammet heter KUR – Konst Ulleråker. Begreppet KUR relaterar till platsen, tar avstamp i historiken i området och pekar framåt. Underrubriken Farvatten, droppa, forsa och stänk relaterar till dricksvattentäkten i området och Fyrisån.

Ladda ner konstprogrammet, Konst Ulleråker (PDF, 4 MB)

Inom ramen för Ulleråkers konstprogram KUR - Konst Ulleråker, följde skribenten och konstkritikern Frida Sandström arbetet med den offentliga konstens framväxt i stadsdelen Ulleråker mellan åren 2018-2020.

Sammanlagt är det tio reflekterande texter om den offentliga konsten i våra gemensamma rum, om upplevelsen av en plats och förvaltandet av minnen. Arbetet med texterna pågick under den gemensamma rubriken, Det inverterade arkivet.

Ladda ner det inverterade arkivet, texter om konst i Ulleråker (PDF, 2 MB)

Nyheter om konst, kultur och sevärdheter

 • Måla fritt på KAP i sommar – öppen vägg är på plats

  Under sommaren 2021 står en öppen konstvägg på KAP-området vid Kungsängsbron. Här kan Uppsalabor fritt använda ytorna för olika typer av kreativa uttryck. Den öppna väggen är på plats tillfälligt och tas ner i mitten av september. Därefter utvärderas projektet.

 • Upplev naturen med Biotopia – inne och ute

  Efter stängning på grund av pandemin och byte av belysning så är Biotopia nu öppet igen. Under sommaren arrangeras aktiviteter även utanför museet och ute i naturen.

 • Spela Pelles Äventyr i Uppsala

  Nu kan semesterfirare och Uppsalabor spela Pelles Äventyr och få en digital spelupplevelse på två fysiska platser i Uppsala. Spelet har tagits fram för att locka familjer till Uppsala och kompletterar de många andra aktiviteter och upplevelser som finns med koppling till berättelserna om Pelle Svanslös.

Se fler nyheter

Kampanjer

 • Uppsala kommun ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår

  I januari 2021 beslutade kommunstyrelsen att Uppsala kommun ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029. Målet är att ge kulturen en central plats i en historisk utveckling av staden.

 • Låt kulturen strömma

  Här får du tips om hur du kan strömma kultur.

 • Framtidens konstverksamhet

  Här kan du läsa om Uppsala kommuns framtida konstverksamhet.

Så arbetar vi med konst, kultur och sevärdheter

 • Så arbetar vi med:

  Mänskliga rättigheter

  Uppsala kommun ska vara en öppen och inkluderande kommun där lika rättigheter och möjligheter för varje människa är den rådande normen. Här kan du läsa mer om hur kommunen arbetar med mänskliga rättigheter.